search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 14:17
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική για την ακρίβεια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2217
17/02/2022
17.02.2022 07:00
akriveia98-new

Η ακρίβεια παραμένει στην κορυφή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Άλλωστε πλέον το θέμα έχει περάσει και στην κορυφή των ζητημάτων που ανησυχούν την ελληνική κοινωνία, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανέδειξε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, τη Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι παρακολουθούν άπρακτοι τις τιμές σε αγαθά και ρεύμα να σκαρφαλώνουν, γιατί στην ιδεολογική τους αντίληψη η αγορά αυτορυθμίζεται, πέραν του ότι επιπροσθέτως, προ μηνών, υποτίμησαν το πρόβλημα, διακηρύσσοντας ότι η ακρίβεια θα είναι παροδικό φαινόμενο και θα κρατήσει λίγους μήνες.

«Η ακρίβεια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι ένα διεθνές φαινόμενο, το οποίο στη χώρα έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Μητσοτάκη – και της κυβέρνησης – εγκαίρως να αντιληφθεί το μέγεθος αυτού του φαινομένου. Το υποτίμησε και ακολούθησε μια πολιτική η οποία αποδυνάμωσε το κράτος, την κρατική παρέμβαση, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς από το να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μια ιδιαίτερη περίοδο».

Ειδικά σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στο ρεύμα, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα διατηρούσε τον δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ και αυτό θα του επέτρεπε να παρέμβει και να ασκήσει τιμολογιακή πολιτική υπέρ των νοικοκυριών. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., σε αντίθεση με τον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη, δεν έχει θέσει θέμα κρατικοποίησης της ΔΕΗ, αλλά ανάκτησης του δημοσίου ελέγχου μέσω του μάνατζμεντ.

Πληθωρισμός 25ετίας

Την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ τροφοδότησαν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ανακοίνωσε πληθωρισμό 6,2%. «Η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό αποκαλύπτει το μέγεθος της κυβερνητικής αποτυχίας. Ο πληθωρισμός 6,2% συνιστά υψηλό 25ετίας. Η Ελλάδα του 2022, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 1997» σημείωσαν μεταξύ άλλων με κοινή τους δήλωση οι Αχτσιόγλου και Χαρίτσης. «Πληθωρισμός στις σημερινές συνθήκες σημαίνει πρωτοφανή ακρίβεια που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα, υπονομεύει κάθε βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική, διαλύει την κοινωνική συνοχή» προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους. 

Η αντιπαράθεση για την ακρίβεια μεταφέρθηκε και στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύμβαση προμήθειας των επιπλέον Rafale που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του ουσιαστικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει δισεκατομμύρια για συσσώρευση εξοπλισμών χωρίς συγκροτημένο σχέδιο και στρατηγική Άμυνας και από την άλλη ότι αρνείται να στηρίξει την κοινωνία με μέτρα έναντι της ακρίβειας, επικαλούμενη τη δημοσιονομική πολιτική. Στη συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ισορροπήσει μεταξύ της αναγκαιότητας ενίσχυσης της άμυνας και της προτεραιότητας αυτή τη στιγμή στις ανάγκες της κοινωνίας, δίνοντας όμως σαφώς έμφαση στο δεύτερο.

Δυσαρέσκεια της αγοράς

Εν τω μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύει το ζήτημα της ακρίβειας και μέσα από τις περιοδείες του, με τις οποίες υπογραμμίζει τη δυσαρέσκεια που μεταφέρουν στις απευθείας επαφές τοπικοί φορείς, έμποροι, επαγγελματίες, καταστηματάρχες κ.ά. Μετά την Αργολίδα, την περασμένη εβδομάδα, χθες επισκέφθηκε τη Νέα Ιωνία εξαπολύοντας εκ νέου την κατηγορία ότι η κυβέρνηση δίνει 5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις, 1 δισ. προς ιδιώτες για την επικουρική ασφάλιση και 7 δισ. για τους εξοπλισμούς, αλλά για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια ο Μητσοτάκης διακηρύσσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια.

Στις δηλώσεις του περιέγραψε την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα, προειδοποιώντας για χειρότερες μέρες: «Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Το εισόδημα των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων συρρικνώνεται δραματικά. Σήμερα ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 6,2% για τον Γενάρη. Πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχίσει να σκαρφαλώνει. Για τα χαμηλά και μικρά εισοδήματα η αγοραστική δύναμη έχει πληγεί ακόμα πιο βαθιά. Διότι είναι άλλο να έχεις 1.000, 800 ή 600 ευρώ να βγάλεις τον μήνα και άλλο να έχεις μεγάλα εισοδήματα και να αντιμετωπίζεις το κύμα της ακρίβειας. Πολύ φοβάμαι ότι οδηγούμαστε σε κλιμάκωση ραγδαίας κοινωνικής κρίσης».

Επανέλαβε τα μέτρα που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ληφθούν άμεσα, δηλαδή μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα όρια, πάγωμα των τιμολογίων της ΔΕΗ, «στοπ» στον ανταγωνισμό «προς τα πάνω» με τους ιδιώτες παρόχους, αύξηση του κατώτατου μισθού για να ενισχυθεί το εισόδημα. «Και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει στην τσέπη των μισθωτών, των εργαζομένων, θα πέσει στην αγορά που χειμάζεται» σημείωσε. Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει κάνει την επιλογή να μην προστατεύσει την κοινωνία και επανέλαβε την προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες κάλπες: «Όσο το γρηγορότερο φύγουν τόσο το καλύτερο για τον τόπο και τον λαό».

Το «φάντασμα» των μνημονίων

Στο μεταξύ τον κίνδυνο της επιστροφής στα μνημόνια επέσεισε ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής, λέγοντας ουσιαστικά ότι η πρόσδεση της κυβέρνησης σε αποτυχημένες αναπτυξιακές στρατηγικές του παρελθόντος εκθέτει τη χώρα στους κινδύνους των διεθνών αναταράξεων, παρά τα μακροοικονομικά επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ευτυχώς μας θωρακίζει ως έναν βαθμό η ρύθμιση του χρέους που είχε πετύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το απόθεμα ρευστότητας που είχε δημιουργήσει, το γνωστό ‘‘μαξιλάρι’’, όμως όσο το παραγωγικό μοντέλο παράγει ελλείμματα και ανισότητες, όσο δηλαδή δεν αντιμετωπίζονται οι βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, ο κίνδυνος να επιστρέψουν τα φαντάσματα του παρελθόντος υπό τη μία ή την άλλη μορφή, παραμένει ενεργός».

Διαβάστε επίσης:

Αγορά ακινήτων: Φθηνά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας η νέα τάση

Ανακύκλωση: Κάτω από την βάση εξακολουθεί και παίρνει η Ελλάδα (Video)

Το μεγάλο παιχνίδι ΗΠΑ – Ρωσίας για τον έλεγχο του ενεργειακού δρόμου στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 14:17