search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 21:21
MENU CLOSE

Η Κίνα σχεδίαζε να εισβάλει στην Ταϊβάν το φθινόπωρο, ισχυρίζεται διαρροή ρωσικών μυστικών υπηρεσιών

18.03.2022 18:15
taiwan-xianmen
© Flickr / German Vogel

Δημοσίευμα που επικαλείται πληροφοριοδότη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζει ότι το Πεκίνο σχεδίαζε, τουλάχιστον πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να εισβάλει στην Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, οι ενέργειες της Μόσχας φαίνεται να παγίδεψαν ακούσια το Πεκίνο, αναγκάζοντας την κινεζική ηγεσία να καταργήσει τα δικά της σχέδια εισβολής.

Το Newsweek επικαλείται μια επιστολή – μέρος μιας σειράς που δημοσιεύτηκε από τον Ρώσο αντιφρονούντα Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, με έδρα τη Γαλλία, δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διευθύνει το gulagu-net.ru, έναν ιστότοπο που τεκμηριώνει τις καταχρήσεις στις ρωσικές φυλακές. Ο Οσέτσκιν ισχυρίζεται ότι έχει λάβει επτά επιστολές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πληροφοριοδότης της FSB έχει δώσει μια λεπτομερή εικόνα του φόβου και του χάους εντός της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας, όπου προφανώς κανένας παρά λίγοι εκλεκτοί γνώριζαν τα σχέδια του Πούτιν.

Ο Κρίστο Γκρόζεφ, εκτελεστικός διευθυντής της ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας Bellingcat, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι επαφές του με την FSB πιστεύουν ότι ο πληροφοριοδότης είναι αυθεντικός, ακόμη κι αν δεν συμφωνούσαν με τα συμπεράσματα της ανάλυσής του.

Στην τέταρτη επιστολή προς τον Οσέτσκιν, με ημερομηνία 9 Μαρτίου, ο συγγραφέας περιγράφει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βάλει η Μόσχα το Πεκίνο λόγω της απόφασης του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, μια κίνηση που ένωσε τη Δύση και μετέτρεψε τη Ρωσία σε παρία, σε τέτοιο σημείο που η Κίνα θα δυσκολευτεί να προσφέρει υποστήριξη.

«Λόγω του πολέμου, η Ρωσία έχει τόσο αρνητική εικόνα για πολλές χώρες που οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν εύκολα να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Κίνας, τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους, εάν διακινδυνεύσει να παρακάμψει τις κυρώσεις στη Ρωσία», ανέφερε η επιστολή. «Η Κίνα εξαρτάται τόσο πολύ από τις εξαγωγές που, σε συνδυασμό με την εξάρτησή της από τις τιμές των εμπορευμάτων… αυτό θα ήταν σχεδόν ένα θανατηφόρο πλήγμα».

Ο πληροφοριοδότης συνέχισε: «Όχι μόνο αυτό. Ο Σι Τζινπίνγκ εξέταζε, τουλάχιστον επιφυλακτικά, την κατάληψη της Ταϊβάν το φθινόπωρο – χρειάζεται τη δική του μικρή νίκη για να επανεκλεγεί για τρίτη θητεία – υπάρχει ένας κολοσσιαίος αγώνας εξουσίας μεταξύ της κομματικής ελίτ. Τώρα, μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, αυτό το παράθυρο ευκαιρίας έκλεισε, γεγονός που δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες την ευκαιρία να εκβιάσουν τον Σι και να διαπραγματευτούν με τους [πολιτικούς] αντιπάλους του με ευνοϊκούς όρους».

Κορυφαίος διπλωμάτης της Ταϊβάν δεν μπορούσε να μιλήσει για τη γνησιότητα ενός υποτιθέμενου εγγράφου των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που ισχυριζόταν ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε σχέδια να προσαρτήσει το νησιωτικό έθνος αυτό το φθινόπωρο.

Ο Τζόζεφ Γου, υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του θα πρέπει να προετοιμαστεί ανεξάρτητα από τα σχέδια της Κίνας. «Ανεξάρτητα από το αν ή πότε η Κίνα αποφασίσει να μας επιτεθεί, πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να αμυνθούμε», είπε στους δημοσιογράφους στην Ταϊπέι.

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της επιτροπής άμυνας στο νομοθετικό σώμα του νησιού, ο Γου είπε στους νομοθέτες ότι γνώριζε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το έγγραφο που λέγεται ότι γράφτηκε από έναν ανώνυμο αναλυτή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, που αποκαλούσε τον εαυτό του “Wind of Change”. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει το υποτιθέμενο έγγραφο της FSB, αλλά ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ταϊβάν παρακολουθούν στενά τη σχετική συζήτηση.

Κινεζικό αεροπλανοφόρο και αντιτορπιλικό των ΗΠΑ έπλευσαν κοντά στην Ταϊβάν πριν από την κλήση Μπάιντεν-Σι

Ένα κινεζικό αεροπλανοφόρο και ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ διέσχισαν τα στενά της Ταϊβάν στο πλαίσιο μιας ευαίσθητης επιχείρησης που έλαβε χώρα καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμαζόταν να συζητήσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και άλλα θέματα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Την Παρασκευή, το Shandong, το πρώτο αεροπλανοφόρο εγχώριας κατασκευής της Κίνας, διέσχισε τα νερά στα ανοικτά των ακτών του Kinmen, μιας υπεράκτιας ταϊβανέζικης νησίδας που βρίσκεται λίγα μίλια μακριά από την κινεζική πόλη Xiamen, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν.

Το υπουργείο Άμυνας σε γραπτή απάντηση σε ερώτηση της Wall Street Journal ανέφερε ότι ο ταϊβανέζικος στρατός έχει «μια ολοκληρωμένη αντίληψη» για τις κινήσεις κινεζικών αεροσκαφών και σκαφών γύρω από τα στενά της Ταϊβάν μέσω των συστημάτων πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν από Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία και Βουλγαρία

ΕΕ: Πουλούσε όπλα στην Ρωσία παρά το εμπάργκο που είχε επιβάλει η ίδια (Photos/Video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απώλεια για τη Ρωσία – Σκοτώθηκε ο διοικητής της επίλεκτης ομάδας αλεξιπτωτιστών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 21:16