search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:49
MENU CLOSE

Φρυγανισμένο ψωμί με ντομάτα, της νοσταλγίας και της θύμησης

30.03.2022 06:00
syntagi87-new

Η απλή αυτή συνταγή μας φέρνει στο νου εικόνες από γιαγιάδες που έδιναν στα παιδιά χοντρές φέτες ψωμιού ραντισμένο με ελαιόλαδο και με λίγο τοματοπελτέ, για να τα χορτάσουν και να τα δυναμώσουν. Το φτωχικό αυτό κολατσιό αξιοποιεί με τον πιο νόστιμο τρόπο, τις φέτες ψωμιού που έχουν περισσέψει και επίσης αποτελεί ιδανικό μεζεδάκι για το τσίπουρο.

Υλικά για τη συνταγή

1 φραντζόλα ψωμί (κατά προτίμηση χωριάτικο ή τσιαμπάτα)

2 σκελίδες σκόρδο

3 ώριμες και ζουμερές ντομάτες

Ελαιόλαδο

Χοντρό θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση

Ξεκινήστε κόβοντας τη φρατζόλα ή το καρβέλι στη μέση και έπειτα χωρίστε σε χοντρές φέτες. Φρυγανίστε τις φέτες ψωμιού στην τοστιέρα ή ακόμα καλύτερα ψήστε τις στο γκριλ του φούρνου. Όταν είναι έτοιμες, τρίψτε την κάθε φέτα με μια σκελίδα σκόρδου που έχετε κόψει στην μέση και αφήστε τις στην άκρη. Σε ένα μπολ, τρίψτε και τις ντομάτες στη χοντρή μεριά του τρίφτη και απλώστε με ένα κουτάλι λίγο από το μίγμα σε κάθε φέτα ψωμιού. Περιχύστε με ελαιόλαδο, πασπαλίστε με το χοντρό αλάτι και σερβίρετε αμέσως. Μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση με λίγη ρίγανη και να συμπληρώσετε με φέτα, κάππαρη και ελιές. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φρέσκια ντομάτα (αν είναι εκτός εποχής) με λιαστές ντομάτες, με λίγο τοματοπελτέ ή τέλος με πάστα ελιάς ή πιπεριάς. 

Συμβουλή

Το μυστικό του απλού αυτού πιάτου βρίσκεται στην καλή ποιότητα των πρώτων υλών όπως είναι οι ζουμερές ντομάτες, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το καλό ψωμί. Το τελευταίο ειδικά είναι σημαντικό να έχει σφικτή ψίχα, να ψηθεί καλά έτσι ώστε να είναι τραγανό για να μην μουλιάσει από τα υγρά της ντομάτας.

Διαβάστε επίσης:

Μεθυσμένα νηστίσιμα με μπύρα και επικάλυψη ινδοκάρυδο

Κοκτέιλ ψαριών και θαλασσινών, το τέλειο ορεκτικό

“Γεμάτα” Λέσβου, αμυγδαλωτά για χαρές και γιορτές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09