search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:30
MENU CLOSE

Καύση λίπους: 9 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να το «κάψετε»

15.05.2022 11:57
lipos

Το σώμα έχει ανάγκη από ορισμένη ποσότητα λίπους για τις λειτουργίες του.

Το λίπος ρυθμίζει τη θερμοκρασία, μονώνει τα όργανα και τους ιστούς και είναι η κύρια μορφή αποθήκευσης ενέργειας του σώματος.

Τα φυσιολογικά ποσοστά λίπους κυμαίνονται μεταξύ 21-24% για τις γυναίκες και 14-17% για τους άνδρες.

Αν έχετε περιττά κιλά και θέλετε να επιταχύνετε τις καύσεις λίπους, δείτε παρακάτω τα συμπεράσματα σχετικών επιστημονικών ερευνών:

Κοιμηθείτε νωρίς: Ερευνητές από τη Φιλανδία διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου, ειδικότερα όταν συνδυάζεται με το στρες, οδηγεί στη συσσώρευση περισσότερου λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Περισσότερες πρωτεΐνες: Ο οργανισμός χρειάζεται τις πρωτεΐνες για να διατηρηθεί η μυϊκή μας μάζα. Παράλληλα, οι πρωτεΐνες διασπώνται με αργό ρυθμό κι έτσι ο μεταβολισμός παραμένει ενεργός για περισσότερη ώρα.

Βιταμίνη D: Ο οργανισμός μας συνθέτει τη βιταμίνη D μέσω της ηλικιακής ακτινοβολίας. Η πολύτιμη βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, άρα και για την καύση του λίπους. Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη D και από τροφές όπως ο σολομός, ο τόνος, το γάλα, τα δημητριακά και το αυγό.

Πίνετε καφέ και τσάι: Ο καφές και το τσάι διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, χάρη στις ποσότητες καφεΐνης που περιέχουν. Μια κούπα από το αγαπημένο μας ρόφημα μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό μας κατά 12%, αναφέρει μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο: Ο σίδηρος είναι ένα συστατικό απαραίτητο για να μεταφερθεί οξυγόνο στους μύες, ώστε αυτοί να κάψουν περισσότερο λίπος. Το καθαρό κρέας, τα θαλασσινά, τα φασόλια και το σπανάκι είναι οι καλύτερες πηγές για να πάρουμε καθημερινά το σίδηρο που χρειαζόμαστε.

Αποφεύγετε την καθιστική ζωή: Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι έδειξε ότι η ακινησία για 4 ή περισσότερες ώρες οδηγεί σε απενεργοποίηση ενός ενζύμου που ελέγχει το μεταβολισμό της χοληστερόλης και του λίπους. Για να κρατήσουμε το ένζυμο ενεργό πρέπει να κινητοποιούμαστε για λίγα λεπτά ανά μία ή δύο ώρες.

Βάλτε στη διατροφή σας τα καυτερά: Η καψαϊκίνη, το συστατικό που δίνει στην καυτερή πιπεριά τη χαρακτηριστική της γεύση, ενισχύει παροδικά το μεταβολικό ρυθμό κατά 23%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Nutritional Science and Vitaminology.

Πίνετε κρύο νερό: Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι 6 ποτήρια κρύο νερό την ημέρα ενισχύουν το μεταβολικό ρυθμό ακόμη και τις ώρες της χαλάρωσης. Μπορεί η διαφορά να μην είναι μεγάλη, όμως το κρύο νερό μας βοηθά να κάψουμε θερμίδες χωρίς κόπο. Η θετική αυτή επίδραση οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα μας καταναλώνει ενέργεια στην προσπάθειά του να επαναφέρει την κανονική θερμοκρασία του σώματος.

Βιολογικά φρούτα και λαχανικά: Ερευνητές από τον Καναδά υποστηρίζουν ότι αρκετά χημικά συστατικά που εισέρχονται στον οργανισμό μας από τα παρασιτοκτόνα αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα και επιβραδύνουν το μεταβολικό ρυθμό. Ο λόγος είναι ότι οι τοξίνες επεμβαίνουν στη διαδικασία καύσης των θερμίδων.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: 5 τροφές που προστατεύουν από τις βλάβες στα νεύρα (Video)

H κίνηση που χαρίζει καλύτερη διάθεση και 9 ώρες περισσότερο ελεύθερο χρόνο

Ποιες τροφές κάνουν καλό στο συκώτι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:30