search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:55
MENU CLOSE

ELVIS: Ο μύθος του βασιλιά του Rock & Roll στην ταινία του Baz Luhrmann (Video)

20.06.2022 13:17
Elvis-1

Ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο βασιλιάς του Rock & Roll, είναι ακόμα ζωντανός. Απόδειξη η νέα κινηματογραφική βιογραφία διά χειρός Μπαζ Λούρμαν. Είναι, όμως, η ταινία ELVIS μία ακόμη βιογραφία;

Όμως όπως λέει ο ίδιος ο Λούρμαν:

«Δεν ήθελα να κάνω μια απλή βιογραφία. Έψαχνα τον τρόπο μέσω του Έλβις να κάνω μια ταινία για την Αμερική, ήθελα να αποτυπώσω τις δεκαετίες του 1950, 1960, 1970, τις μουσικές επιρροές, τις κοινωνικές και πολιτικές όψεις εκείνης της εποχής».

Ο σκηνοθέτης Μπαζ Λούρμαν αναζητούσε ένα πρίσμα μέσα από το οποίο θα έβλεπε τον Έλβις και την εποχή του, και φαίνεται πως το βρήκε στον αληθινό χαρακτήρα του Συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ, του ανθρώπου που ανέλαβε να προωθήσει τον νεαρό τότε Έλβις Πρίσλεϊ.

Ο συνταγματάρχης Πάρκερ ήταν λάτρης του τσίρκου, και έβλεπε με θαυμασμό (και κάποια ζήλεια) τα ταλέντα και τη λάμψη του Έλβις, σκεπτόμενος τρόπους για να στήσει ένα φαντασμαγορικό μουσικό σόου. Πραγματικά,  τα μουσικά σόου του ‘Ελβις άφησαν ιστορία, τα εισιτήρια πουλιόνταν σε λίγες ώρες, φέρνοντας τη σχέση καλλιτέχνη – κοινού σε άλλο επίπεδο.

Αγάπη για τους υπέρ-ήρωες

Ο Έλβις εκτός από φοβερός τραγουδιστής, είχε εξαιρετικές χορευτικές δυνατότητες, και έναν ιδιαίτερο τρόπο να κουνά το σώμα και τους γοφούς του, μια κίνηση που «μιλούσε» στο σεξουαλικό υποσυνείδητο των νεαρών κοριτσιών που αναστατώνονταν και αναστέναζαν στη θέα του. Επίσης, σαν αντιπροσωπευτικός νέος της εποχής του, ο Έλβις ήταν λάτρης των κόμιξ της εταιρείας Μάρβελ, και των υπέρ-ηρώων που πρωταγωνιστούσαν σ’ αυτά τα δημοφιλή περιοδικά.

Πολλά στοιχεία που ο Έλβις χρησιμοποίησε στις εμφανίσεις του επί σκηνής, όπως οι κάπες, και οι μεγάλες φαρδιές ζώνες, προέρχονται από αυτή την αισθητική των υπέρ-ηρώων.

Η σχέση του συνταγματάρχη Πάρκερ και του Έλβις ήταν πολύ επιτυχημένη, αλλά στο τέλος κατέληξε να είναι μοιραία. Στο τέλος η υπογραφή κάποιων συμβολαίων «παγίδευσε» τον Έλβις, και τον περιόρισε στις εμφανίσεις του στα καζίνο του Λας Βέγκας.

Ο Λούρμαν ισχυρίζεται πως:

«Είχαν πραγματικά αισθήματα αγάπης ο ένας για τον άλλον, αλλά υπήρχε κι ένας καταστροφικός εθισμός ανάμεσά τους. Ο Έλβις ήταν πάντα ανοιχτόκαρδος και ευάλωτος, φέρνοντας πάντα το βάρος του δίδυμου αδελφού του που πέθανε στη γέννα. Ο συνταγματάρχης Τομ Πάρκερ, από την άλλη, ήξερε ότι είχε την τύχη να έχει στα χέρια του το καλύτερο μουσικό σόου της εποχής του, και ίσως ήταν λίγο εχθρικός απέναντι στον Έλβις που ξεχείλιζε από το ταλέντο και την ομορφιά. Στα πιο απαγορευμένα του όνειρα, ο συνταγματάρχης ένιωθε πως ήταν το alter ego του Έλβις».

Ο Έλβις, όταν διάβαζε τις περιπέτειες του Captain Marvel ένιωθε κι αυτός σούπερ ήρωας. Ο Μπαζ Λούρμαν, θέλοντας να φέρει πιο κοντά τον Έλβις στις γενιές των millenials, έδωσε σημασία και έμφαση στο σημείο αυτό:

«Ο Έλβις είχε πάντα έντονο το συναίσθημα του Μεσσία και του Υπέρ-ήρωα!  Ακόμα κι όταν στο τέλος της ζωής του είχε καταστραφεί από τα ναρκωτικά, πίστευε ότι θα γινόταν ένας μυστικός πράκτορας που θα έσωζε τον κόσμο».

Τον χαρακτήρα του Συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ στην ταινία ενσαρκώνει ο εξαίρετος Τομ Χανκς, ενώ τον Έλβις Πρίσλεϊ υποδύεται ο νεαρός Όστιν Μπάτλερ.

Ο Τομ Χανκς υποστηρίζει ότι ίσως ο Έλβις να είχε γίνει ακόμη μεγαλύτερο αστέρι αν ο Συνταγματάρχης Πάρκερ μπορούσε να δει λίγο πιο μακριά από τα στενά, ιδιωτικά του συμφέροντα.

Η περίοδος 1960-1970 ήταν γεμάτη σπουδαία γεγονότα που συντάραξαν τις ΗΠΑ, όπως: ο πόλεμος στο Βιετνάμ, η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η δολοφονία του προέδρου Τζον  Φιτζέραλντ Κένεντι, το ξέσπασμα του Κινήματος της Ειρήνης και η εμφάνιση των Χίπυς, η «κατάκτηση» της Σελήνης, και ο Έλβις Πρίσλεϊ περιορισμένος από τον συντηρητικό Συνταγματάρχη Πάρκερ, δεν μπόρεσε να ξεδιπλώσει όλη του την προσωπικότητα σαν άνθρωπος και σαν καλλιτέχνης.

Όμως, αν ο Έλβις ήταν κάποιο είδος υπέρ-ήρωα, ποιος ήταν ο αναγκαίος «κρυπτονίτης» που τον βοηθούσε να διατηρεί τις σούπερ δυνάμεις του;

Ο Μπαζ Λούρμαν, απαντά: «Ό,τι ήταν ο κρυπτονίτης για τον Σούπερμαν, ήταν για τον Έλβις η αγάπη του κόσμου. Όση κι αν έπαιρνε, ποτέ δεν ήταν αρκετή!»

Έτσι, 45 χρόνια μετά τον αδόκητο χαμό του, και παρότι ζούμε μια περίοδο σκληρής απομάγευσης της ζωής, μπορούμε να πούμε ότι ο μύθος του Έλβις ακόμα εμπνέει και συγκινεί.

Η συνέχεια επί της οθόνης.  

Διαβάστε επίσης

Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Σημαντικά τα ευρήματα της δεύτερης περιόδου έρευνας

Ζαν-Λουί Τρεντινιάν: Τo «αντίο» του Εμανουέλ Μακρόν, συντετριμμένος ο Αλέν Ντελόν

Netflix: Κυκλοφόρησε το trailer για τη βιογραφική ταινία της Μέριλιν Μονρόε (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:54