search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:09
MENU CLOSE

Το κινητό του Ανδρουλάκη – Απόπειρα παρακολούθησης κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2240
28-07-2022
29.07.2022 06:00
androylakis-nikos–new

Να μην πέσει στα χαμηλά η απόπειρα παρακολούθησης και παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη θέλουν στο ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτόν τον λόγο – πάντα σε συντονισμό με τον αρχηγό του κόμματος – θα δούμε πολλές πολιτικές δράσεις που θα έχουν ως σκοπό να διατηρηθεί ψηλά στην πολιτική ατζέντα, ενώ το θέμα, μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, έρχεται στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή»

Αυτό που τονίζουν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη στο «Π» είναι πως ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της υπόθεσης. Όπως εξηγούν, τον λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη, πράγμα που σημαίνει ότι οι εξελίξεις για το ποιος βρίσκεται πίσω από την απόπειρα παρακολούθησης δρομολογούνται. Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στέκονται στο γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στη συσκευή του λίγο πριν από την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής (21 Σεπτεμβρίου 2021), το οποίο τον καλούσε να πατήσει έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος, σύμφωνα με έκθεση του CitizensLab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου. Το μήνυμα έγγραφε: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα, φίλε, έχουμε να κερδίσουμε». Και μετέπειτα ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας η οποία υπάρχει και λειτουργεί κανονικά.

Το γεγονός ότι ο Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε. Στις 28 Ιουνίου του 2022 ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε χρήση της ειδικής υπηρεσίας του Κοινοβουλίου για προληπτικούς λόγους. Στους 200 και πλέον ελέγχους κινητών ευρωβουλευτών που έχουν διεξαχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν η πρώτη για την οποία διαπιστώθηκε απόπειρα μόλυνσης προσωπικής τηλεφωνικής συσκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο το επόμενο διάστημα θα δοθεί έντονη έμφαση από το ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα, καθώς σκοπός είναι να αποκαλυφθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες πρακτικές και για ποιους ενεργούν.

Οι πάντες στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι είναι ζήτημα δημοκρατίας. «Πρέπει να διερευνηθεί η αλήθεια. Να δούμε ποιες είναι αυτές οι σκοτεινές δυνάμεις που χρησιμοποίησαν παρακρατικές μεθόδους για να τον παρακολουθήσουν και πιθανόν να ήθελαν να τον εκβιάσουν» τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πως το θέμα πρέπει να το χειριστούν τα στελέχη του κόμματος με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια. «Εδώ τίθεται θέμα δημοκρατίας. Μας αφορά όλους. Αφορά την ανεξαρτησία του πολιτικού συστήματος» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνεργάτες του.

Μέτωπο με την κυβέρνηση

Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις κινήσεις της κυβέρνησης ως προς την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό που θέλουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι να φανεί σύντομα αν η κυβέρνηση έχει τη διάθεση να λήξει αυτό το θέμα με διαφάνεια. «Πρέπει να ελεγχθεί ποιος έβαλε το παράνομο λογισμικό στον αρχηγό του τρίτου κόμματος της χώρας και γιατί το έβαλε μόνο σε αυτόν»σημειώνουν. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την κλήτευση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, υπάρχουν σκέψεις το θέμα να έρθει στην ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα στο ΠΑΣΟΚ θα καλέσουν τα κόμματα να πάρουν θέση, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα έχει άμεση σχέση με τη διαφάνεια και τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, να ταυτιστούν με τις «ακραίες φωνές» του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ζητήσουν παραιτήσεις ούτε θα κάνουν σκληρές επιθέσεις καταλογίζοντας ευθύνη ακόμα και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (κάτι που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό που θα περιμένουν είναι η δικαιοσύνη να κάνει το έργο της.

Μόνο ο Ανδρουλάκης

Η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη μέσω του λογισμικού συστήματος Predator θυμίζει την περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Από πολιτικά πρόσωπα μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δεχθεί απόπειρα παρακολούθησης– και κανένας άλλος πολιτικός. Οι συνεργάτες του Ανδρουλάκη σημειώνουν συνεχώς πως από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται σαφές ότι μόνον ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπήρξε παρ’ ολίγον θύμα επίθεσης. Πρέπει να σημειωθεί πως η περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν μοιάζει με καμία άλλη, είτε ευρωβουλευτή είτε Έλληνα πολιτικού. Εκεί εντοπίζεται και η τεράστια διαφορά από τις καταγγελίες της Εύας Καϊλή, οι οποίες έγιναν λίγο μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Η Εύα Καϊλή είπε στο protothema.gr ότι υπήρξε και η ίδια στόχος τον Φεβρουάριο του 2020. Όπως η ίδια όμως λέει, η επίθεση έγινε αντιληπτή από εφαρμογές του κινητού της και όχι από υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κριτική στα ΜΜΕ

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η είδηση της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη υποβαθμίστηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ. Η κριτική είναι έντονη τόσο για τις ιστοσελίδες όσο και για τα τηλεοπτικά κανάλια. Όπως σημειώνουν «υπήρξε αρκετός χρόνος και χώρος για να ασχοληθούμε με τις σαγιονάρες του Προεδρικού Μεγάρου αλλά δεν υπήρξε στο να δοθεί σημασία στις αποκαλύψεις και τη μηνυτήρια αναφορά που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης». «Ο πολιτικός αρχηγός του τρίτου κόμματος καταθέτει μηνυτήρια αναφορά για απόπειρα “μόλυνσης” με το λογισμικό Predator έχοντας στα χέρια του έκθεση από αρμόδια υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου που δημιουργήθηκε μετά το “σκάνδαλο Pegasus”. Αν δεν είναι αυτό θέμα για τα ΜΜΕ τότε τι είναι;», αναρωτιούνται.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Κρατά τα «δυνατά» χαρτιά του για αργότερα

«Πύρινο» καλοκαίρι για την κυβέρνηση – 130.000 στρέμματα καμένης γης προτού μπει ο Αύγουστος

Πλειστηριασμοί από Σεπτέμβρη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:08