search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:54
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Κρατά τα «δυνατά» χαρτιά του για αργότερα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2240
28/07/22
28.07.2022 06:00
syriza_new

Μπορεί αρχικώς ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να αντιμετώπισε ως αναξιόπιστες τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και η κυβέρνηση θα πάει ως το τέλος της θητείας της, ωστόσο πλέον δείχνει να έχει αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα και να προσαρμόζει τον σχεδιασμό του.

Σε αυτή τη φάση συντηρείται πάντα σε υψηλούς καταγγελτικούς τόνους η καθημερινή αντιπαράθεση, με το βάρος τις τελευταίες μέρες να πέφτει κυρίως στον εκπρόσωπο Τύπου Νάσο Ηλιόπουλο και τους αρμόδιους τομεάρχες, ανάλογα με το εκάστοτε ζήτημα που ανακύπτει, αλλά και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τη γραμματέα της Κ.Ο. καθώς η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μπαράζ νομοθετήσεων λίγο πριν κλείσει η Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την εκδήλωση στο Περιστέρι και την περιοδεία στην Άμφισσα, έχει σταματήσει ουσιαστικά τις εξορμήσεις στις γειτονιές της Αττικής και στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας και έχει περιορίσει τις παρεμβάσεις του.

Σε καλοκαιρινούς ρυθμούς

Ο αρχικός σχεδιασμός για την παρουσίαση του βασικού κορμού των ψηφοδελτίων ώς τα τέλη Ιουλίου έχει πάει παραπίσω, κάτι που επιβεβαιώνουν και από την Κουμουνδούρου, και το ίδιο ισχύει για κάθε άλλη πρωτοβουλία – π.χ. την εκδήλωση για το Κράτος Δικαίου, η οποία την περασμένη εβδομάδα ματαιώθηκε λόγω των πυρκαγιών.

Με δεδομένο ότι πλέον δεν διαμορφώνεται πιεστικό σκηνικό πρόωρων εκλογών, το σκεπτικό της αλλαγής ρότας ως προς τα ψηφοδέλτια είναι ότι υπάρχει περιθώριο πλέον να παρουσιαστούν σε καλύτερο χρονικό κι επικοινωνιακό περιβάλλον, όταν θα επανεκκινεί ουσιαστικά η πολιτική σεζόν από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει λόγος να «καεί» το θέμα των ψηφοδελτίων στα τέλη Ιουλίου, που και η προσοχή του κοινού είναι μειωμένη.

Εξάλλου και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., που έχει αναλάβει να εμπλουτίσει και να επικαιροποιήσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναδεικνύοντας τους βασικούς του άξονες, είναι «χαρτί» που θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Κοινώς ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει τα δυνατά «χαρτιά» του για αργότερα και προς το παρόν στέκεται στην πολιτική επικαιρότητα, η οποία παραμένει πλούσια, δίνοντας καθημερινές λαβές για αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Το κλίμα οξείας σύγκρουσης αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στον Δεκαπενταύγουστο, και στη συνέχεια τα στελέχη της Κουμουνδούρου θα επανακάμψουν, θέτοντας εκ νέου το κόμμα σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο και με άμεσο ορίζοντα τη ΔΕΘ.

Κερδίζουν χρόνο, αλλά…

Διότι ακόμη κι αν υποχωρήσει ελαφρώς ο εκλογικός συναγερμός για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών άμεσα, δεν πρόκειται να ατονήσει, καθώς ακόμη και με τον σχεδιασμό εξάντλησης της τετραετίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η περίοδος από εδώ και πέρα θα είναι προεκλογική.

Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει χρόνο, τον οποίο μπορεί να αξιοποιήσει για την καλύτερη προετοιμασία του και βεβαίως για να αποκομίσει μεγαλύτερα οφέλη από την κυβερνητική φθορά, η οποία εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει τους επόμενους, πολύ δύσκολους μήνες από την άποψη της οικονομίας και της ενέργειας. Επιπλέον ο χρόνος αυτός μάλλον είναι αναγκαίος για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς, προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις, ακόμη κι αν συνυπολογίσει κανείς πιθανές στρεβλώσεις στον τρόπο που γίνονται οι έρευνες, δεν δείχνουν κάποια ανατροπή ή ρεύμα που να την υποδηλώνει στο εγγύς μέλλον. Από την άλλη, καθότι πρόκειται για αγώνα αντοχής από δω και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να χάσει την εγρήγορση και τα αντανακλαστικά του. Όσο για τα εσωκομματικά δείχνουν πλέον να έχουν διευθετηθεί ως επί το πλείστον μετά το συνέδριο και να μην αποτελούν εστία εσωστρέφειας, άπαντες έχουν ριχτεί στη μάχη.

Αδιαφάνεια

Στο μεταξύ, το σήμα της σταδιακής προσαρμογής στο δεδομένο ότι (μάλλον) δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον όχι στις αρχές του φθινοπώρου, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας και με την τροποποίηση της ρητορικής σε σχέση με τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Την ευκαιρία έδωσε το θέμα της πρότασης Τσίπρα για τη συγκρότηση Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα ελέγχει τη διαφάνεια όσον αφορά την κατανομή των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Τέσσερις μήνες από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε το σχετικό αίτημα και αφού την προηγούμενη εβδομάδα η Όλγα Γεροβασίλη, με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, υπενθύμισε την εκκρεμότητα, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού (τη Δευτέρα) όπου μπήκε και αυτό το θέμα, το οποίο απορρίφθηκε από τη Ν.Δ., κάνοντας τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορήσει το κυβερνών κόμμα για αδιαφάνεια και απαξίωση της λογοδοσίας.

Μέχρι τέλους για τη μοιρασιά στους «κολλητούς»

Επιπλέον εισήγαγε τη γραμμή πως ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πάει σε πρόωρες εκλογές είναι γιατί θέλει να μοιράσει τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης στους ημέτερους. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας, στο σχετικό tweet με το οποίο σχολίασε την απόρριψη της πρότασής του, υπαινίχθηκε όχι μόνο ότι «είναι πολλά τα λεφτά…» που σκοπεύει να μοιράσει ο Μητσοτάκης χωρίς λογοδοσία, αλλά θα το κάνει ακόμη και αν χρειαστεί να θυσιάσει την προοπτική του κόμματός του, εξαντλώντας δηλαδή την κυβερνητική θητεία και άρα ρισκάροντας κάλπες με μεγαλύτερη φθορά απ’ ό,τι σήμερα: «Είναι πολλά τα λεφτά για να μας δίνουν και λογαριασμό… Να γιατί ο πρωθυπουργός δεν κάνει πρόωρες εκλογές παρότι ξέρει ότι την άνοιξη κινδυνεύει με συντριβή» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις αρχές Ιουλίου, όσο η Κουμουνδούρου εκτιμούσε – με δεδομένη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που τροφοδοτούσε και η κυβέρνηση – ότι έρχονται πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, η πρόθεση που απέδιδε ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό ήταν ότι θέλει να δραπετεύσει από τα αδιέξοδα της πολιτικής του και τον βαρύ χειμώνα που έρχεται με τα προβλήματα της ενέργειας και της ακρίβειας στο «κόκκινο».

Εν ολίγοις για τον ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα της απόρριψης της πρότασης Τσίπρα έχει δύο σκέλη:

– Το ένα είναι ότι ο Μητσοτάκης αποφεύγει με κάθε τρόπο τον έλεγχο και τη λογοδοσία, όχι μόνο λόγω πολιτικής και ιδεολογικής «δυσανεξίας», αλλά και επειδή

  • σκοπεύει να μοιράσει τα κονδύλια «στη ζούλα» προς τους διάφορους «κολλητούς» του ώστε «να ξεπληρώσει ό,τι χρωστάει σε πολιτική υποστήριξη και προκαταβολικά ρουσφέτια». Και περαιτέρω, όσον αφορά το είδος των έργων που σκοπεύει να χρηματοδοτήσει, αυτά σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου «αφορούν εισαγόμενα προϊόντα και παλαιότερα έργα, ενώ όσα θα ακολουθήσουν, στη γραμμή της έκθεσης Πισσαρίδη, θα αποκλείουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς όφελος λίγων μεγάλων επιχειρήσεων». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση ο βαθμός αποκλεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων από τα κονδύλια φθάνει το 85% καθώς η κυβέρνηση βλέπει το ταμείο ως μέσο ενίσχυσης των ήδη ισχυρών και όπως σχολίασε δηκτικά «αντιμετωπίζει το ταμείο ανάκαμψης ως να ήταν το κομματικό της ταμείο»,
  • θέλει να κρύψει τον χαμηλό βαθμό απορροφητικότητας των κονδυλίων, κάτι που δεν στηρίζει το κυβερνητικό αφήγημα για την ανάπτυξη.

– Το άλλο, όπως προαναφέρθηκε, είναι ότι σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ όλος αυτός ο σχεδιασμός για διανομή των κονδυλίων προσφέρει, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και όχι μόνο), μια βάσιμη ερμηνεία για τους λόγους που ο Μητσοτάκης «έκαψε» τελικώς το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Διαβάστε επίσης:

Πλειστηριασμοί από Σεπτέμβρη

Το «στενό κοστούμι» για τον χειμώνα – Ακρίβεια και ενέργεια τα μεγάλα «αγκάθια» για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα

Η επιστροφή των… επιστρεπτέων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:54