search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:15
MENU CLOSE

Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας: Πώς χτίστηκε – Οι θεωρίες, τα κρυμμένα μυστικά και τα αναπάντητα ερωτήματα (video)

02.09.2022 12:39
giza_piramida_new

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας χτίστηκε χάρη σε ένα παραπόταμο του ποταμού Νείλου που έχει αποξηρανθεί εδώ και 2000 χρόνια, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες που εξετάζουν το περίφημο μνημείο, που κρύβει ακόμα πολλά μυστικά.

Ένα από τα θέματα που απασχολούσαν εδώ και αιώνες τους αρχαιολόγους ήταν πώς μεταφέρθηκαν 2,3 εκατομμύρια ογκόλιθοι που χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση της πυραμίδας. Μία θεωρία που αναπτύχθηκε ήταν ότι οι ογκόλιθοι μεταφέρθηκαν από απόσταση 500 μιλίων, από δεκάδες χιλιάδες εργάτες που δούλευαν κάτω από ακραίες συνθήκες νυχθημερόν.

Ο παραπόταμος με το όνομα του φαραώ Κούφου

Αλλά μία νέα μελέτη υποστηρίζει την θεωρία ότι οι εργάτες χρησιμοποίησαν μία πιο εύκολη οδό μεταφοράς των ογκόλιθων: έναν πλωτό παραπόταμο του Νείλου, απ΄ όπου με φορτηγίδες έγινε η διακίνηση των τεράστιων ογκόλιθων, κάποιοι από τους οποίους ζύγιζαν 15 τόνους.

Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι κοντά στο σημείο όπου χτίστηκε η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας περνούσε ο παραπόταμος Κούφου. Ένα κανάλι του Νείλου που τώρα πια έχει χαθεί και από εκεί μεταφέρθηκαν 2,3 εκατομμύρια ογκόλιθοι.

Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από ένα κείμενο που βρέθηκε σε πάπυρο, που χρονολογείται πριν από 4.000 χρόνια και στον οποίον περιγράφονται τα πλοιάρια που έπλεαν στον Νείλο, μεταφέροντας τους ογκόλιθους από τους λόφους απέναντι από την Γκίζα και από την Ερυθρά Θάλασσα, που χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση των πυραμίδων.

Μία ομάδα Γάλλων, Κινέζων και Αιγύπτιων ερευνητών ανάλυσε το λίθινο υπόστρωμα γύρω από τις πυραμίδες, κάτι που τους επέτρεψε να διαπιστώσουν πώς έρεε ο παραπόταμος Κούφου και το ύψος της κοίτης του, φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι τα νερά ήταν αρκετά για να φτάσουν τα πλοιάρια με τους ογκόλιθους κοντά στη Γκίζα.

Χωρίς τον παραπόταμο Κούφου, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα ήταν αδύνατο να έχουν χτιστεί οι πυραμίδες πριν από 4.000 χρόνια, αφού ο μόνος άλλος τρόπος που θα είχαν οι Αιγύπτιοι εκείνη την εποχή ήταν η χερσαία μεταφορά των τεράστιων ογκόλιθων από απόσταση 500 μιλίων.

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, η παλαιότερη και μοναδικός μάρτυρας των Επτά Θαυμάτων του Αρχαίου Κόσμου, χτίστηκε στη διάρκεια της βασιλείας τριών φαραώ, από το 2550 ως το 2490 προ Χριστού.

Για να επιβεβαιώσουν τη ροή του ποταμού οι ερευνητές μελέτησαν ίχνη της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής, που ποτιζόταν από τα νερά του Κούφου. Ερευνώντας επίσης τα ελώδη ημιυδρόβια φυτά που αναπτύσσονται σε μαλακά και υγρά εδάφη, εξακρίβωσαν ότι τα νερά του παραπόταμου παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το λιμάνι που χρησιμοποιήθηκε για τη φόρτωση των ογκόλιθων στις φορτηγίδες βρισκόταν περίπου 4 μίλια δυτικά της κύριας κοίτης του Νείλου, πολύ πιο κοντά δηλαδή από την χερσαία οδό των 500 μιλίων, που οι αρχαιολόγοι αρχικά υπέθεταν ότι χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ογκόλιθων μέχρι τη Γκίζα.

«Ο παραπόταμος Κούφου υπήρχε στη διάρκεια της βασιλείας των φαραώ Κούφου, Κάφρε και Μενκάουρε, διευκολύνοντας τη μεταφορά του οικοδομικού υλικού στο συγκρότημα των πυραμίδων της Γκίζας», γράφουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Για το χτίσιμο των πυραμίδων χρησιμοποιήθηκαν 2,3 εκατομμύρια ογκόλιθοι γρανίτη και ασβεστόλιθου, με βάρος κατά μέσο όρο 2,5 τόνους ο καθένας.

Ο ιστορικός Ηρόδοτος έχει γράψει ότι χρειάστηκαν 20 χρόνια και εργατικό δυναμικό 100.000 ανθρώπων για να ολοκληρωθεί το χτίσιμο της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας.

Μυστικά καλά κρυμμένα και αναπάντητα ερωτήματα

Οι πυραμίδες της Αιγύπτου κρατούν κρυμμένα μυστικά εδώ και 4.500 χρόνια, σε ένα λαβύρινθο από διαδρόμους και δωμάτια που βρίσκονται στο εσωτερικό τους.

Για την Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας ειδικά, έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες, για την ύπαρξη ενός μυστικού δικτύου από σήραγγες.

Πολλά από τα ερωτήματα και τις θεωρίες απαντήθηκαν με την χρήση κοσμικών σωματιδίων, που είναι γνωστά ως μιόνια, με τα οποία «σάρωσαν» την Μεγάλη Πυραμίδα. Με το σκανάρισμα της πυραμίδας δημιουργήθηκαν χάρτες που έδειξαν την εσωτερική δομή της ύψους 146 μέτρων πυραμίδας.

Πέρυσι με την θερμική σάρωση της πυραμίδας διαπιστώθηκε ένα παράδοξο: τρεις ογκόλιθοι στα θεμέλια ακτινοβολούσαν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τους υπόλοιπους. Κάτι που εξέπληξε τους επιστήμονες και τροφοδότησε νέες θεωρίες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ίσως μέσα στη Μεγάλη Πυραμίδα υπάρχει κάποιο μυστικό δωμάτιο που ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί.

Μία ομάδα ειδικών δημιούργησε το πρόγραμμα ScanPyramid για τη χρήση μιονίων, μικροσκοπικών υποατομικών σωματιδίων που παράγονται συνήθως από τις κοσμικές ακτίνες που συνθλίβονται σε άτομα στη Γη, για να ακτινογραφήσουν τους τεράστιους ογκόλιθους της πυραμίδας, μερικοί από τους οποίους ζυγίζουν έως και 15 τόνους. Με το πρόγραμμα αυτό ελπίζουν πως θα ρίξουν φως στα μυστήρια της Μεγάλης Πυραμίδας.

Πολλά ερωτήματα ωστόσο περιμένουν απαντήσεις και το σπουδαίο μνημείο φαίνεται πως έχει ακόμα πολλά να μας δείξει.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Υόρκη: Νέο βίντεο από το «μπουκέτο» αστυνομικού σε 19χρονη – «Επιτέθηκε πρώτη» λέει το NYPD

NASA: Δηλώνει έτοιμη να επιστρέψει αύριο στο φέγγάρι μετά την αποτυχία της Δευτέρας (Photo)

Αργεντινή: Άνδρας σημάδεψε με όπλο την αντιπρόεδρο Κριστίνα Κίρσνερ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:15