search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:20
MENU CLOSE

Επιχείρηση… αποσύνδεσης από τις υποκλοπές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2245
01/09/2022
03.09.2022 06:00
ipourgiko_new

Επιχείρηση αποσύνδεσης της καθημερινότητας από τις… επισυνδέσεις, δηλαδή από το θέμα των υποκλοπών, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τη ΔΕΘ αλλά και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια.

Με δεδομένο ότι το θέμα των υποκλοπών έχει επιβαρύνει την πολιτική ατμόσφαιρα, οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αναζητούν τρόπους προκειμένου η κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από το νοσηρό αυτό κλίμα. Έτσι άρχισαν ήδη οι συζητήσεις και οι πιέσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και για έναν μικρό και διορθωτικό ανασχηματισμό που στόχο θα έχει να δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση.

Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσαν το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

● Η πρώην υπουργός Εξωτερικών πρόβαλε το επιχείρημα της σταθερότητας στη χώρα, επικαλούμενη μάλιστα το παράδειγμα της Ιταλίας.

● Ο βουλευτής Λάρισας έθεσε ευθέως το θέμα προτείνοντας «να επανέλθουμε ενδεχομένως στο μπόνους των 50 εδρών, που έδινε ο προηγούμενος νόμος στο πρώτο κόμμα, προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι αστάθεια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε ωστόσο να απαντήσει ότι «προχωράμε για τις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Στριμωγμένος

Η συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή έδειξε ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται «στριμωγμένος» από το θέμα των υποκλοπών καθώς η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης μοιάζει να είναι αδύναμη και χωρίς πραγματικό υπόβαθρο. Την ίδια ώρα οι πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν την κυβέρνηση να έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εξετάζουν με προσοχή όλες τις εξελίξεις προκειμένου να δουν πώς θα τις αντιμετωπίσουν όλες βήμα προς βήμα.

Το πρώτο συμπέρασμα που έχουν βγάλει και το οποίο ίσως θεωρείται το πιο σοβαρό είναι ότι έχει πληγεί το προφίλ του Μητσοτάκη. Δηλαδή τόσο στις μετρήσεις όσο και στις συνομιλίες που έχουν με τα στελέχη του κόμματός τους ένα 15% των ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία σήμερα εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικό.

Κορυφαίος παράγοντας του κυβερνώντος κόμματος έλεγε μάλιστα στο «Ποντίκι» ότι οι ψηφοφόροι που το πίστεψαν και το στήριξαν τα τρία αυτά χρόνια είναι οι πλέον απογοητευμένοι. Για την ακρίβεια πρόκειται για τους ανθρώπους που στο παρελθόν μπορεί να μην είχαν ψηφίσει Ν.Δ., αλλά επέλεξαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Μητσοτάκη θεωρώντας ότι το φιλελεύθερο προφίλ του θα μπορούσε να αποτελέσει εγγύηση για τη χώρα.

Φταίνε… Πούτιν και Ερντογάν

Οι πληροφορίες λένε ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, εκτός από τα μέτρα για την ενέργεια, θα απευθυνθεί σε αυτό το κοινό, θέλοντας έτσι να γεφυρώσει το ρήγμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον ίδιο και στους πιστούς ψηφοφόρους του. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αναφορά του στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο σε ξένες δυνάμεις που επιβουλεύονται το έργο της κυβέρνησης, θέλοντας προφανώς να πατήσει πολιτικά κάπου.

«Όλα πια δείχνουν πως η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή, αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της. Είναι το κόστος που αναλαμβάνει το μέτωπο της ελευθερίας, του διεθνούς δικαίου και της δημοκρατίας» ανέφερε στην εισήγησή του.

Χρέωσε δε στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του.

«Και όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να δουν πόσο οργανωμένοι είναι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια και πώς η ακρίβεια επιχειρείται να γίνει καταλύτης, ώστε να μεγεθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις. Πού; Στα κράτη εκείνα που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα στην ήπειρό μας. Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα».

Προβλήματα εντός και εκτός

Το δεύτερο και επίσης σοβαρό θέμα έχει να κάνει με τη διάρρηξη των όποιων σχέσεων υπήρχαν με το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για μετεκλογική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα. Θεωρείται απίθανο ο Νίκος Ανδρουλάκης να συναινέσει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με τον Μητσοτάκη. Η διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση μάλλον περιέπλεξε τα πράγματα παρά έδωσε μια ευκαιρία για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει το αφήγημα της προοδευτικής κυβέρνησης, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει κοινοβουλευτικά την… εκπροσώπηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Εξίσου σοβαρό εμφανίζεται να είναι πάντως και το θέμα των εσωκομματικών αντιδράσεων που υπήρξαν την τελευταία εβδομάδα. Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο Νικήτας Κακλαμάνης εμφανίστηκαν δημοσίως να ζητούν απαντήσεις, δείχνοντας με τον τρόπο τους ότι δεν επιθυμούν η υπόθεση των υποκλοπών να επισκιάσει την Ιστορία της Ν.Δ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. βράζει και αναζητά απαντήσεις, καθώς πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος βρέθηκαν εν μέσω θέρους να προσπαθούν να δώσουν εξηγήσεις, πέρα από τα θέματα της ακρίβειας στην ενέργεια και τα καύσιμα, και για το θέμα των υποκλοπών, χωρίς ωστόσο να πείθουν ιδιαίτερα.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Στα κάγκελα κατά της συγκάλυψης

Παρακολουθήσεις μέσω… Τουρκίας – Για «παρακράτος Μαξίμου» λόγω του Predator κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ

Ψάχνοντας… Σβαρτσενέγκερ κατά του Predator – Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην οικονομία για αλλαγή ατζέντας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:01