search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:55
MENU CLOSE

Παρακολουθήσεις μέσω… Τουρκίας – Για «παρακράτος Μαξίμου» λόγω του Predator κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2245
01/09/2022
01.09.2022 06:00
pasok-androylakis-new

Πολλαπλά χτυπήματα κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη ετοιμάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης και η αρχή γίνεται στο Ζάππειο το Σάββατο, με αφορμή την επέτειο των 48 χρόνων από την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί μπροστά στους φίλους του κόμματος με το σύνθημα «Με την Κοινωνία στο Προσκήνιο» και θα επαναφέρει τον όρο «Δημοκρατική Παράταξη».

Η αντιπολιτευτική ρητορική του Ανδρουλάκη ανεβαίνει μέρα με τη μέρα και οι επιθέσεις προς τον Μητσοτάκη είναι πλέον έντονες. Την πιο σκληρή επίθεση ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ την έκανε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ (Παύλος Τσίμας) μιλώντας για «παρακράτος Μαξίμου» λόγω του Predator.

Όπως έχει γράψει και στο παρελθόν το «Ποντίκι», στο ΠΑΣΟΚ βάζουν πολύ ψηλά το θέμα του Predator πέρα από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, οι οποίες έγιναν αφού πρώτα απέτυχε η προσπάθεια να «ρομποτοποιηθεί» το κινητό του Ανδρουλάκη. Με βάση τη στρατηγική να βγουν όσο περισσότερα γίνεται στη δημοσιότητα, το ΠΑΣΟΚ θα θέτει πολλά ερωτήματα διά στόματος του προέδρου του:

«Δεν πρέπει να βρουν ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα και ποιος συγχρονίζεται με την ΕΥΠ; Εδώ μιλάμε για επιτελικό παρακράτος, το οποίο τι κάνει; Όχι μόνο παρακολουθούσε, αλλά πάει να δημιουργήσει μία αντίληψη περί κανονικότητας των παρακολουθήσεων μέσω της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ και το επιχείρημα “και αυτοί τα έκαναν”».

Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τους τόνους απέναντι στη Ν.Δ. θα φανεί και τις επόμενες μέρες, καθώς στελέχη του κόμματος θα μιλούν για «δεξιά αυταρχική αντίληψη». Στο πλαίσιο αυτό, εξαιτίας και της πίεσης που δέχεται το κόμμα από ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα, θα επανέλθει στον λόγο του Ανδρουλάκη η «Δημοκρατική Παράταξη». Από το Ζάππειο μάλιστα θα πει: «Μόνο η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να συντρίψει την αυταρχική Δεξιά. Η Δεξιά του Μητσοτάκη κάνει ζημιά στη δημοκρατία».

Η στρατηγική στη Βουλή

Πέρα από το Predator, το ΠΑΣΟΚ περιμένει απαντήσεις και για την ΕΥΠ. Το ότι η κυβέρνηση είχε πει ότι ήθελε να ενημερώσει τον Ανδρουλάκη, αλλά τώρα κάνει διαρροές για «κατεστραμμένο υλικό» είναι κάτι που έχει ενοχλήσει πάρα πολύ τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ οι συνεργάτες του προέδρου περιμένουν σαφείς απαντήσεις.

Η στρατηγική του κόμματος είναι ξεκάθαρη τόσο στην Εξεταστική Επιτροπή όσο και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: «Να έρθει το υλικό με τα στοιχεία της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή». Συνεργάτες του προέδρου λένε πως το ΠΑΣΟΚ δεν απαντά στις παραφιλολογίες και πως περιμένει επίσημες και θεσμικές απαντήσεις.

«Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε μία τέτοια παραφιλολογία περί κατεστραμμένου υλικού. Στις επιτροπές θα ζητηθεί το υλικό, ας έρθουν εκεί οι αρμόδιοι και οι βουλευτές της Ν.Δ. να μας πουν ότι το υλικό είναι κατεστραμμένο» λέει συνεργάτης του Ανδρουλάκη μιλώντας στο «Π». Γίνεται παραπάνω από σαφές ότι στη Χαριλάου Τρικούπη θα ασκήσουν όσο μεγαλύτερη πίεση γίνεται για να έρθουν τα στοιχεία στη Βουλή.

Νομικοί κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν πως, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι τα στοιχεία παρακολούθησης του Ανδρουλάκη έχουν καταστραφεί, τότε, πέρα από «ομολογία ενοχής», θα υπάρξουν και νομικές κινήσεις. «Δεν διανοούμαστε ότι δεν υπάρχουν τα στοιχεία των παρακολουθήσεων» τονίζουν.

Στο κάδρο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων μπαίνει ψηλά ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας – εκτιμάται από το ΠΑΣΟΚ ότι μετά την παραίτηση Δημητριάδη έχει αναλάβει όλο το βάρος στο ζήτημα των παρακολουθήσεων – είναι, σύμφωνα με τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του Ανδρουλάκη, το πρόσωπο που επέλεξε τη στρατηγική της παρουσίασης του θύματος σαν θύτη, λόγω του προσωπικού μηνύματος που είχε στείλει στον κ. Ανδρουλάκη.

Καθόλου τυχαία δε θεωρείται η δήλωση του Ανδρουλάκη: «Μόνο ένα μήνυμα από τον κύριο Γεραπετρίτη, που έχει περίσσιο θράσος και βγάζει και γλώσσα στη Βουλή. Ο άνθρωπος που με κάλεσε να με ενημερώσει, βγαίνει επισήμως και λέει στον ελληνικό λαό ότι δεν ξέρει τίποτα. Θέλω μία επίσημη ενημέρωση. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται».

Μπάι πας μέσω Βέμπερ

Σχετικά με την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ώστε να μην κληθεί ο Ανδρουλάκης μαζί με τον δημοσιογράφο Θάνο Κουκάκη στην ακρόαση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του λογισμικού Predator στην Ελλάδα, αλλά αντίθετα να προσκληθεί σε μελλοντική συνεδρίαση με Καταλανούς ευρωβουλευτές, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι όλο αυτό έγινε σε συνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία (μεταξύ Μητσοτάκη – Βέμπερ) για να θολώσει τα νερά.

«Σε λίγο θα μου πουν ότι οργανώνω την αυτονόμηση της Κρήτης! (…) Ό,τι και να κάνει η Ν.Δ. για να θάψει το θέμα με ψευτοδιλήμματα, με παρεμβάσεις στις Βρυξέλλες ή εδώ, θέλω να στείλω ένα απλό μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: ότι το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μην βάλει εμπόδια ώστε η χώρα να αποκτήσει τους θεσμούς και τη νομοθεσία και να θωρακιστεί από τη χρήση αυτών των λογισμικών» είπε ο Ανδρουλάκης.

Υποκλοπές λόγω… Ερντογάν

Το επόμενο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κάνει διαρροές για επικοινωνίες Ανδρουλάκη με «ερντογανικούς στη Θράκη». Αυτές τις διαρροές ήθελε να προλάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης γι’ αυτό και ξεκαθάρισε:

«Καλά, μιλάει ο κ. Μητσοτάκης και το Μαξίμου για τα θέματα της Τουρκίας σε μένα; Στον πρωταγωνιστή για να πάρει απόφαση το Ευρωκοινοβούλιο να σταματήσει η Ευρώπη να πουλάει όπλα στην Τουρκία; Σε μένα που έχω κληθεί ως ομιλητής σε δύο συνέδρια του HDP; Που έκανα ό,τι μπορούσα για να βγει από τη φυλακή ο Ντεμιρτάς; Εγώ έχω αγωνιστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, έχω αγωνιστεί για να μην πολεμάει ο Ερντογάν με αυτό τον τρόπο που πολεμάει τους Κούρδους».

Αν πάντως επιχειρηθεί από την κυβέρνηση να δοθεί εικόνα περί συνομιλιών «Ανδρουλάκη – ερντογανικών», τότε θα υπάρξουν και νέες νομικές κινήσεις από την πλευρά του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

Το οργανωμένο έγκλημα σε δύο τροχούς

Βιβλίο: Βουτιές στην ξένη λογοτεχνία

Καβγάς για το μετρό Εξαρχείων: Πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει ο σταθμός στην πλατεία της ιστορικής γειτονιάς;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:55