search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:56
MENU CLOSE

Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα μετά τις ανακοινώσεις για μειώσεις φόρων από το οικονομικό επιτελείο

26.09.2022 17:29
lira-new

Η λίρα έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου καθώς οι αγορές αντιδρούν στις μεγαλύτερες φορολογικές μειώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία 50 χρόνια.

Η στερλίνα υποχώρησε κοντά στα 1,03 δολ. νωρίς τη Δευτέρα πριν ανακτήσει εν μέρει έδαφος και διαμορφώθηκε στα 1,08 δολ..

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάσι Κουαρτένγκ υποσχέθηκε περισσότερες φορολογικές περικοπές πέρα ​​από το πακέτο των 45 δισ. λιρών που ανακοίνωσε την Παρασκευή, εν μέσω προσδοκιών ότι ο δανεισμός θα αυξηθεί.

Το κόστος του δανεισμού της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε και οι αγορές οδηγήθηκαν σε εικασίες για μια έκτακτη αύξηση των επιτοκίων.

H Τράπεζα της Αγγλίας είπε ότι θα προβεί σε έκτακτες ανακοινώσεις σήμερα, με αρκετούς αναλυτές να αναμένουν νέα αύξηση των επιτοκίων.

Εάν όντως η Τράπεζα της Αγγλίας προχωρήσει σε νέα επιθετική κίνηση, αυτή θα έρχεται σε λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 2,25% και πριν από την επόμενη επίσημη συνεδρίασή της στις 3 Νοεμβρίου.

Οι παρατηρητές της αγοράς προβλέπουν τώρα ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να φτάσουν στο 5,5% ή ακόμη υψηλότερα μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ήταν η έβδομη στη σειρά. Μια περαιτέρω αύξηση θα αύξανε το μηνιαίο κόστος στεγαστικών δανείων για εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Εάν η λίρα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, οι εισαγωγές εμπορευμάτων με τιμές σε δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, θα είναι πιο ακριβές.

Άλλα εισαγόμενα αγαθά θα μπορούσαν επίσης να γίνουν σημαντικά πιο ακριβά, ωθώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό που βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο ποσοστό εδώ και δεκαετίες.

Ούτε ο υπουργός Οικονομικών, ούτε και η πρωθυπουργός Λιζ Τρας σχολίασαν την πτώση της λίρας.

Ενώ οι ανησυχίες για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έπληξαν τη λίρα, η αξία της ήταν επίσης υπό πίεση λόγω της ισχύος του δολαρίου.

Άλλα νομίσματα υποχωρούν έναντι του δολαρίου και το ευρώ άγγιξε νέο χαμηλό 20 ετών έναντι του αμερικανικού νομίσματος εν μέσω ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης.

Γραφικό λίρας δολαρίου
γραμμή

Το Σαββατοκύριακο, ο κ. Κουαρτένγκ είπε ότι «ακολουθούν περισσότερα» όσον αφορά τις φορολογικές μειώσεις μετά την ανακοίνωση ενός «μίνι-προϋπολογισμού» για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Εκτός από τις περικοπές φόρων ύψους 45 δισ. λιρών, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα δαπανήσει 60 δισ. στερλίνες για τους πρώτους έξι μήνες ώστε να επιδοτήσει τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά αυτό το κόστος αναμένεται να αυξηθεί καθώς το πρόγραμμα στήριξης των νοικοκυριών θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Μείωση-ανάσα στο φυσικό αέριο κίνησης από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας – Πέφτει στο 1,30€ η τιμή

North Evia – Samos Pass: Εξαντλήθηκαν σε λίγα λεπτά τα 4.000 vouchers

Σκάνδαλο Siemens: Απαλλαγή Χριστοφοράκου κι άλλων 19 για τα «μαύρα ταμεία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50