search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:20
MENU CLOSE

Δράση τώρα μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης

20.10.2022 06:00
hatzitheodosiou-new

Για άλλη μία φορά οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενόψει και της συνόδου κορυφής, απέδειξαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι – και δεν ήταν ποτέ – αποφασισμένη να στηρίξει πραγματικά και με γενναία μέτρα τις χώρες – μέλη της στο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας.

Οι Ευρωπαίοι δυστυχώς δεν σταματούν να μας απογοητεύουν όταν καλούνται σε τόσο κρίσιμες εποχές, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, να πάρουν δύσκολες αποφάσεις θυσιάζοντας το «εγώ» τους για το γενικότερο συμφέρον της Ένωσης.

Διότι, αν συνεχιστεί αυτή η εγκληματική αναβλητικότητα στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, τότε οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές για κράτη – μέλη όπως η Ελλάδα. Κι αυτό επειδή η χώρα μας, λόγω των γνωστών διαρθρωτικών προβλημάτων της και των ιδιαίτερα αδύναμων ελεγκτικών μηχανισμών που (δεν) διαθέτει, αντιμετωπίζει τον επιπλέον κίνδυνο ο σημερινός πληθωρισμός να μετατραπεί από εισαγόμενο σε ενδημικό φαινόμενο.

Δηλαδή να παγιωθεί εντός συνόρων τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη θα υποχωρεί όσο θα εκλείπουν σταδιακά και οι βασικές αιτίες που τον δημιουργούν.

Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν χωρίς αμφιβολία το τελειωτικό χτύπημα για τη χώρα μας, όπου ήδη νοικοκυριά και επιχειρήσεις βιώνουν μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, δεδομένου ότι η ακρίβεια έχει περιορίσει δραστικά τις επιλογές των καταναλωτών, ενώ οι επιχειρήσεις αισθάνονται ήδη ασφυκτική πίεση στο λειτουργικό κόστος, ενώ πολλές φτάνουν να αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα εξυπηρέτησης του δανεισμού τους.

Πάντως, ανεξάρτητα από τα μέτρα που ενδέχεται να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής σήμερα και αύριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει άμεσα λαμβάνοντας σε πρώτο επίπεδο μέτρα στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση μέτρα ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης απαιτούνται επιπλέον σοβαρές φορολογικές μειώσεις, οι οποίες όχι μόνο είναι απαραίτητες, αλλά πλέον υιοθετούνται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διαπιστώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης υπαναχωρούν από τους αρχικούς δισταγμούς τους.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες είναι απολύτως αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που διαθέτει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση, ώστε να στηριχθούν τόσο η χειμαζόμενη κοινωνία όσο και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που πάντα αποτελούσαν και θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια ακόμα να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία πιθανή εξάρθρωση αυτής της ραχοκοκαλιάς, υπό το βάρος των αλλεπάλληλων κρίσεων, θα έχει δραματικές συνέπειες για τη χώρα μας.

Εξάλλου έχουμε κατ’ επανάληψη διατυπώσει τις προτάσεις μας για ευθεία οικονομική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία θα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των υπέρογκων λογαριασμών και θα ελαφρύνει τα λειτουργικά επιχειρηματικά κόστη. Αυτή είναι η μόνη συνταγή, ο μόνος συνδυασμός παρεμβάσεων, αν θέλουμε να παραμείνει ζωντανή η ελληνική αγορά.

Όσο γρηγορότερα κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις τόσο περισσότερες θα είναι οι πιθανότητες να αποφύγουμε μια σαρωτική ενεργειακή (και όχι μόνο) πτώχευση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

* Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά

Διαβάστε επίσης:

1981-2022: Νέες προκλήσεις ενόψει, στον δρόμο της σοσιαλδημοκρατίας

Η υπόθεση του Κολωνού, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αντίλογος στα σημεία

Κάτι σάπιο υπάρχει στην ελληνική κοινωνία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:20