search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 05:15
MENU CLOSE

Κεραυνός το σκάνδαλο Πάτση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2253
27/10/2022
29.10.2022 06:00
andreas_patsis_new

Κορυφώνεται η αγωνία για το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη διαγραφή του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., καθώς κατηγορήθηκε ότι μετέχει σε εταιρείες που ασχολούνταν με πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια – οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκατ. ευρώ στην τιμή των 4,3 εκατ. ευρώ –, ενώ πήρε 822.000 ευρώ με απευθείας αναθέσεις μέσα σε δύο χρόνια από τα ΕΛΤΑ εκπροσωπώντας μια αμερικανική δικηγορική εταιρεία.

Ένα ερώτημα φαίνεται ότι απασχολεί ιδιαίτερα τους συνεργάτες του πρωθυπουργού: Με τίνος τις πλάτες ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. εμφανιζόταν να έχει αυτές τις δραστηριότητες και τι άλλο θα βγει στην επιφάνεια.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι ένας απλός βουλευτής, ακόμα και αν ανήκει στο κυβερνών κόμμα, δεν μπορεί να έχει μια τέτοια δραστηριότητα χωρίς να τον απασχολεί τι θα συμβεί στην περίπτωση που αποκαλυφθεί η ιστορία. Παράλληλα, παράγοντες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος δεν κρύβουν την αγωνία τους για τη στάση που θα κρατήσει ο πρώην βουλευτής, καθώς πληροφορίες τον θέλουν να απειλεί θεούς και δαίμονες με αποκαλύψεις.

Να σημειώσουμε εδώ ότι στην ιστορία εμφανίζεται να εμπλέκεται και ο γιος του Πάρις Πάτσης, ο οποίος είναι στέλεχος της Ν.Δ. στον τομέα των κόκκινων δανείων.

Μπαλάκι οι ευθύνες

Το Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο επιχείρησε να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη – που βάσει του ΦΕΚ είναι υπεύθυνος για τα ΕΛΤΑ –, ο οποίος αποτελεί το «βαρύ χαρτί» της κυβέρνησης δεδομένου ότι τα πήγε εξαιρετικά καλά στο θέμα της πανδημίας, αλλά και στο τεράστιο έργο της ψηφιοποίησης του κράτους.

Οι πληροφορίες τον θέλουν μάλιστα να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., καθώς την προεκλογική περίοδο πρόκειται να αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό ήρθε η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ Γιώργου Κωνσταντόπουλου για λόγους ευθιξίας, ενώ σε ανακοίνωσή του το υπερταμείο ανέφερε ότι θα εξετάσει την υπόθεση.

Από την πλευρά τους τόσο ο Πιερρακάκης όσο και στελέχη του Μαξίμου υποστήριζαν ότι δεν έχει καμία σχέση με τα ΕΛΤΑ καθώς αυτά έχουν περάσει στο υπερταμείο. Στενοί συνεργάτες του έλεγαν μάλιστα ότι η Κουμουνδούρου επιχειρεί να τον εμπλέξει για λόγους «μικροπολιτικής σκοπιμότητας», ενώ παρέπεμπαν σε παλαιότερη τοποθέτηση του Νίκου Παππά για τον ρόλο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στα ΕΛΤΑ.

«Η στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεσμικά άτοπη αν δεν ήταν και απολύτως πολιτικά επιτηδευμένη, με σαφή προεκλογική στόχευση. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί από τα ΕΛΤΑ και το υπερταμείο» έλεγαν με έμφαση οι συνεργάτες του υπουργού.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε στη δημοσιότητα το ΦΕΚ που εμφανίζει ως υπεύθυνο για τα ΕΛΤΑ τον Πιερρακάκη και παρέπεμπε σε εισηγητική ομιλία του υπουργού για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Φυσικά στην υπόθεση Πιερρακάκη υπάρχει το ερωτηματικό αν ο ίδιος ο υπουργός αποφάσισε να δοθούν με απευθείας αναθέσεις τα χρήματα στην εταιρεία του Πάτση ή η διοίκηση των ΕΛΤΑ έκανε του κεφαλιού της.

Παράλληλα πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε μερίδα του Τύπου λένε πως μεταξύ των εταιρειών που ο Πάτσης έχει… ξεχάσει να δηλώσει στο πόθεν έσχες του είναι και μια παλαιότερη κοινή επιχείρηση με τη σύζυγο του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα εμφανίζουν τον νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά να γνωρίζει για τις δραστηριότητες του Πάτση με βάση την προηγούμενη ιδιότητά του – αυτήν του υφυπουργού… «Απλούστευσης Διαδικασιών».

Γιατί τώρα;

Ένα ακόμα ερώτημα που υπάρχει σε πολλούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι γιατί τώρα. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το ζήτημα των πλειστηριασμών καίει πολιτικά ενώ η ακρίβεια δοκιμάζει τους πολίτες, όμως ο χρόνος που το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να κάνει αυτό το ξεκαθάρισμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος καθώς η Ν.Δ. μόλις τώρα βγήκε από την υπόθεση των υποκλοπών.

Η ιστορία του Πάτση είναι γνωστή στη Ν.Δ. εδώ και δύο χρόνια, ενώ η όλη δραστηριότητά του έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία των Γρεβενών από το 2016, όταν ήρθε σε αντιπαράθεση με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο για την ποδοσφαιρική ομάδα Νίκη Βόλου κατηγορώντας τον για στημένα παιχνίδια.

Σύμφωνα με τοπική ιστοσελίδα ο Μπέος, απαντώντας στις κατηγορίες, είχε πει μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Ανδρέας Πάτσης περιλαμβάνεται στη λίστα, και μάλιστα σε περίοπτη θέση, των υπευθύνων εισπρακτικών εταιρειών που ελέγχονται στην εκτεταμένη έρευνα που μόλις ξεκίνησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».

Ο πρώην βουλευτής είχε βρεθεί ακόμα στο στόχαστρο της δημοσιογραφικής έρευνας όταν την περίοδο της λίστας Πέτσας η σύζυγός του Βίκυ Παπαλουκά είχε λάβει χρηματική ενίσχυση για ένα σάιτ το οποίο λειτουργούσε για να προβάλλει τη δραστηριότητα του βουλευτή συζύγου της. Το γεγονός ότι το ζευγάρι είχε κουμπάρο τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα είχε μονοπωλήσει άλλωστε το ενδιαφέρον της δημοσιογραφικής έρευνας.

Για τον Πάτση έχουν γίνει συνολικά τέσσερις ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πιο πρόσφατη τον Ιούνιο του 2021 προς τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάριο Κάτση για τα 160.052 ευρώ που είχαν μπει στον λογαριασμό του τότε βουλευτή της Ν.Δ. από τα ΕΛΤΑ.

Ο ίδιος ο Πάτσης – ανεξάρτητος πλέον καθώς δεν παρέδωσε την έδρα του στη Ν.Δ. – παραδέχθηκε ότι όλα ήταν γνωστά στο κόμμα του, ενώ για τη σχέση του με τα ΕΛΤΑ υποστήριξε ότι, αν και δικηγόρος, δεν γνώριζε όταν εκλέχθηκε βουλευτής ότι απαγορεύεται να έχει εξωχώριες εταιρείες και ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε, κανείς δεν του είπε ότι απαγορεύεται.

Μάλιστα είπε ότι έχει συμβάσεις για παροχή νομικών υπηρεσιών και με το νοσοκομείο Καστοριάς υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει αναστολή της δικηγορικής ιδιότητας όταν εκλέγεται κάποιος βουλευτής και χωρίς να θεωρεί ότι είναι πρόβλημα οι μπίζνες βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος με φορείς του Δημοσίου.

Ένα ακόμα θέμα που προκύπτει με την υπόθεση Πάτση είναι τι κάνει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και γιατί ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Τασούλας δεν κινητοποιήθηκε όταν είδε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Βάσει του νόμου (Ν. 3213/2003), ο πρώην κυβερνητικός βουλευτής είναι παραβάτης καθώς απαγορεύεται στους βουλευτές να συμμετέχουν στο κεφάλαιο αλλοδαπών εταιρειών με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ.

Σαν πολλοί δεν είναι αυτοί που «ολιγώρησαν»;

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Εκλογική ετοιμότητα μέχρι τέλη Νοεμβρίου

Ο «βιασμός» της 12χρονης από τα ΜΜΕ

#MeToo στη βιομηχανία της πορνογραφίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:46