search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:31
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Εκλογική ετοιμότητα μέχρι τέλη Νοεμβρίου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2252
20/10/2022
21.10.2022 06:00
androulakis-eyp

Σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου θέλει το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το μήνυμά του προς τους συνεργάτες του ήταν σαφές, ζήτησε μάλιστα από τον γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλο το κόμμα και οι μηχανισμοί του να είναι σε συνεχή εγρήγορση. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από όλους να ανέβουν οι ταχύτητες.

Η «προγραμματική αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά (στις 25 Οκτωβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατό της. Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου η οικογένειά της θα πραγματοποιήσει το ετήσιο μνημόσυνο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών). Ο Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία, το ΕΣΥ και το κράτος πρόνοιας. Ο τομέας της Υγείας και του ΕΣΥ είναι άλλωστε συνδεδεμένος με τον Γιώργο Γεννηματά και τη Φώφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις θέσεις του Ανδρουλάκη για την Υγεία περιλαμβάνονται προτάσεις για ένα επαρκώς στελεχωμένο και οργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Προληπτικής Υγείας. Την ίδια στιγμή τονίζεται και η ανάγκη αύξησης των ΜΕΘ αλλά και της αναστήλωσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα αναφερθεί και στην αντιμετώπιση της συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας στρέφοντας τα βέλη του και προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ανάδειξη προτάσεων»

Στην πρόσφατη (κλειστή) συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης ζήτησε από τους βουλευτές να βγουν στην κοινωνία και να προχωρήσουν στην ανάδειξη των προτάσεων του κόμματος σε όλους τους σημαντικούς τομείς. Θέλει να δείξει πως το κόμμα του έχει κυβερνητικό πρόγραμμα και με αυτό μπορεί να αναμετρηθεί με Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού παρουσίασε το «κυβερνητικό πρόγραμμα» του κόμματος, του οποίου υπεύθυνος ήταν ο επικεφαλής του InSocial και πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, έδωσε στους βουλευτές του διορία κάποιων εβδομάδων για να το μελετήσουν αλλά και για να προβάλουν τις όποιες ενστάσεις μπορεί να έχουν.

Το πρόγραμμα του κόμματος (το «Ποντίκι» έχει παρουσιάσει τον σκελετό σε προηγούμενα φύλλα) θα παρουσιαστεί στα όργανα του κόμματος σε τρεις φάσεις. Αρχικά δόθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, μετά θα παρουσιαστεί και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και στην τρίτη φάση θα δοθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Σε όλες τις φάσεις τα στελέχη του κόμματος θα μπορούν να παρεμβαίνουν με τις θέσεις – προτάσεις τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Ανδρουλάκης θέλει μετά το τέλος του Νοεμβρίου και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εσωκομματικές διαδικασίες να προχωρήσει σε θεματικές εκδηλώσεις (η πρώτη είναι για την Υγεία. όπως αναφέρθηκε νωρίτερα) και μετά να ακολουθήσουν οι εξορμήσεις των στελεχών σε όλη τη χώρα ούτως ώστε να παρουσιαστεί το ΠΑΣΟΚ ως η «αξιόπιστη και εναλλακτική λύση».

Παράλληλα συνεργάτες του τονίζουν ότι θα γίνεται αναφορά σε «σοσιαλδημοκρατικό» και «προοδευτικό» πρόγραμμα.

Έτοιμα ψηφοδέλτια

Στο πλαίσιο της εκλογικής στρατηγικής ο Ανδρουλάκης ζήτησε να ολοκληρωθεί και μεγάλο ποσοστό της κατάρτισης των ψηφοδελτίων. Επικεφαλής της Επιτροπής είναι ο Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος έχει στα χέρια του πάνω από 1.500 ονόματα για τη συμμετοχή τους στα «πράσινα» ψηφοδέλτια. Ποσοστό – ρεκόρ αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες των προηγούμενων ετών.

Κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν ότι στο παρελθόν είχαν απίστευτες δυσκολίες στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, καθώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» τα ψηφοδέλτια είναι έτοιμα σε ποσοστό 80%. Ωστόσο, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα κόμματα πέραν του ΠΑΣΟΚ είναι η απογραφή του 2021, η οποία θα αλλάξει τον εκλογικό χάρτη, καθώς κάποιες εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να χάσουν έδρες και κάποιες άλλες να κερδίσουν.

Όλα δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο θα έχουν αποσαφηνιστεί οι έδρες από τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Η επιτροπή του Αργύρη είναι μέσα στα χρονοδιαγράμματα που υπέδειξε ο Ανδρουλάκης. Υπενθυμίζεται ότι στο ΠΑΣΟΚ είχαν στρατηγική εκλογών το φθινόπωρο, πράγμα που σημαίνει ότι οι μηχανές του κόμματος για τα ψηφοδέλτια είχαν δουλέψει πάρα πολύ. Σε κάθε περίπτωση τα ψηφοδέλτια θα εγκριθούν από την Κεντρική Επιτροπή.

Οι δυσκολίες στην Αττική

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Ανδρουλάκη είναι η Αττική, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ βλέπει ότι στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του δεν εισπράττει την αποδοχή που έχει στην περιφέρεια. Για τον λόγο αυτόν οι πάντες δουλεύουν με σκοπό την κατάρτιση ανταγωνιστικών ψηφοδελτίων.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι τα ψηφοδέλτια θα είναι ισχυρά σε Βόρειο Τομέα και Νότιο της Β’ Αθηνών και της Α’ Αθήνας. Δεν υπάρχει η ίδια αισιοδοξία για τον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών αλλά και για τις δύο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά.

Πρόβλημα έχουν και στις εκλογικές περιφέρειες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι στις εκλογικές λίστες θα φανεί ο αέρας ανανέωσης του κόμματος γιατί περίπου 30-40% των υποψηφίων θα είναι κάτω των 40 ετών, ενώ μεγάλη αύξηση θα υπάρξει και στη συμμετοχή των γυναικών.

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη δεν απέκλειαν να ανακοινωθούν αρκετά σύντομα οι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές ούτως ώστε να αρχίσουν οι πολιτευτές να δίνουν τη μάχη του σταυρού. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί υποψήφιοι έχουν ήδη αρχίσει τις περιοδείες τους, τις συγκεντρώσεις τους, τις ομιλίες τους αλλά και τα… «ΠΑΣΟΚικά» τραπεζώματά τους.

Σε συνεχείς περιοδείες και συγκεντρώσεις είναι και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στην Κρήτη μετά τη φονική κακοκαιρία.

Διαβάστε επίσης:

Ο «βιασμός» της 12χρονης από τα ΜΜΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στο κέντρο η εκλογική στρατηγική για την Αυτοδιοίκηση

Χαμηλώνουν τόνους και τον πήχη των προσδοκιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:31