search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:24
MENU CLOSE

#MeToo στη βιομηχανία της πορνογραφίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2252
20/10/2022
25.10.2022 06:00
traffick_new

Τέτοιες μέρες πριν από δύο χρόνια Γάλλοι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο σπίτι του Pascal OP, παραγωγού ταινιών πορνό και διαχειριστή μιας ιστοσελίδας πορνογραφικού περιεχομένου μεγάλης επισκεψιμότητας.

Ακολούθησαν συλλήψεις, καταθέσεις και συγκέντρωση στοιχείων που αποκάλυψαν τι πραγματικά συμβαίνει στα παρασκήνια της βιομηχανίας του πορνό.

Οι αποκαλύψεις θυμίζουν τη χιονοστιβάδα του #MeToo και το θέμα απασχολεί πλέον τη γαλλική Γερουσία. Η έκθεση της επιτροπής της Γερουσίας για τα δικαιώματα των γυναικών φέρει τον τίτλο «Η Κόλαση πίσω από τις σκηνές» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για την εκπόρνευση των γυναικών ακολουθούνται τακτικές «σύγχρονης δουλείας».

Δίκτυο που παραπέμπει σε βαρόνους ναρκωτικών

Από τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη σεξουαλική βία στη Γαλλία έχει σχηματιστεί η εικόνα ενός δικτύου που λειτουργεί όπως τα καρτέλ των ναρκωτικών. Η κρίσιμη διαφορά είναι ότι οι βαρόνοι αυτών των καρτέλ εκμεταλλεύονται νεαρές γυναίκες για να τροφοδοτούν με περιεχόμενο την ανθηρή βιομηχανία του πορνό.

Τα θύματα είναι νεαρά κορίτσια, ευάλωτα, που – πολλές φορές παρά τη θέλησή τους – υποχρεώνονται σε εξευτελιστικές πράξεις με την υπόσχεση ότι θα καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες τους. Μια κύρια «δεξαμενή» στην οποία εντοπίζουν τα θύματά τους είναι οι ομάδες των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη.

Οι διάλογοι των ατόμων που έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί ή τελούν υπό διερεύνηση δείχνουν τη λειτουργία ενός δικτύου με τεράστια έσοδα, που αντιμετωπίζει τις νεαρές γυναίκες ως εμπόρευμα, το οποίο διαχειρίζονται ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Οι εμπλεκόμενοι στο δίκτυο αυτό κατηγορούνται μεταξύ άλλων για «βιασμό, εμπορία ανθρώπων, μαστροπεία και διάδοση εικόνων που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Αφού κάψαμε τη μαύρη και την έγκυο, μπορούμε να προσπαθήσουμε τώρα με την καθυστερημένη την (…)» έγραφε ένας από τους κατηγορούμενους, ο «σκηνοθέτης» Celian V, στον συνεργάτη του «παραγωγό» Mat Hadix. Λεξιλόγιο ανθρώπων της αγοράς, που αντιμετωπίζουν τις «ηθοποιούς» τους ως εμπορεύματα.

Όλα αρχίζουν με ένα like

Οι αστυνομικές αρχές αποκάλυψαν τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν οι παραγωγοί και μαστροποί για να βρίσκουν «ηθοποιούς»: Όλα άρχιζαν με ένα like στο Facebook. Μέσω ενός ψεύτικου λογαριασμού στο διαδίκτυο, που υποτίθεται ότι ανήκε σε γυναίκα με το όνομα «Axelle», οι μαστροποί προσέγγιζαν ευάλωτες γυναίκες και τις έπειθαν να εκπορνευτούν για να λύσουν τα προβλήματά τους.

Η «Axelle» στη συνέχεια προσφερόταν να φέρει σε επαφή τις ενδιαφερόμενες με πελάτες και σε δεύτερη φάση τις παρότρυνε να γυρίσουν βίντεο με καλές απολαβές, διαβεβαιώνοντας ότι τα βίντεο προορίζονταν μόνο για την αγορά του Καναδά. Από την εξέταση των βίντεο από τη γαλλική αστυνομία διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε συναίνεση σε πολλές από τις σεξουαλικές πράξεις στις οποίες υποχρεώνονταν οι γυναίκες.
«Μιλούσαμε κάθε μέρα. Το άτομο αυτό παρουσιαζόταν ως συνοδός, μου έλεγε ότι είναι θαυμάσια, ότι είναι μαγικά, ότι κερδίζει χρήματα… Πίσω από το ψεύτικο προφίλ του κοριτσιού υπήρχε ένας άνδρας. Ήξεραν ότι είχαν οικονομικά προβλήματα. Ήμουν το τέλειο θύμα γι’ αυτούς, έτσι μπλέκεσαι εκεί» εξηγεί ένα νεαρό κορίτσι, που, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς και το ενοίκιο, βρέθηκε μπλεγμένο στη βιομηχανία του πορνό.

Γερμανία, «το πορνείο της Ευρώπης»

Στη Γερμανία η ΜΚΟ Solwodi (που ιδρύθηκε στην Κένυα το 1985 με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών) ανέλαβε πρωτοβουλία για την απαγόρευση της πορνείας, χαρακτηρίζοντας τη χώρα αυτήν «πορνείο της Ευρώπης», χάρη στη χαλαρή νομοθεσία που διέπει τη βιομηχανία του σεξ.

Η Γερμανία έγινε «ελκυστικό πεδίο για εγκληματικές οργανώσεις και διακινητές ανθρώπων» κατήγγειλε η Solwodi, προσθέτοντας ότι πολλές από τις γυναίκες που είναι θύματα αυτών των δικτύων είναι μετανάστριες χωρίς συνοδευτικά έγγραφα. Κι αυτές οι γυναίκες, όταν κάποια στιγμή συλληφθούν, τιμωρούνται με απέλαση, αφού δεν έχουν άδειες παραμονής. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι γυναίκες που απελαύνονται με βάση τον Κανόνα του Δουβλίνου και επιστρέφουν στην πρώτη χώρα άφιξης στην Ε.Ε. τελικά καταλήγουν και πάλι στην πορνεία.

Σύμφωνα με τη Solwodi, το 2020 διεξήχθησαν 465 έρευνες στη Γερμανία για ύποπτα δίκτυα διακινητών ανθρώπων, αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Τα στοιχεία της οργάνωσης δείχνουν επίσης ότι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των γυναικών, κυρίως από την Αφρική, που προσέρχονται στα συμβουλευτικά κέντρα της και δηλώνουν ότι είναι θύματα διακινητών.

Το 2021 η Solwodi εξέτασε 235 τέτοιες καταγγελίες από γυναίκες από τη Νιγηρία, που έφτασαν στη Γερμανία μέσω Ιταλίας.

Ωστόσο η ευρωπαϊκή ΜΚΟ La Strada International τονίζει ότι, αν υιοθετηθεί η πρόταση για απαγόρευση της πορνείας, θα εκτεθούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο οι εργαζόμενες στη βιομηχανία του σεξ.

Η La Strada International επιρρίπτει την ευθύνη για την εκμετάλλευση των γυναικών στον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζουν οι ευρωπαϊκές αρχές τα θέματα εργασίας και μετανάστευσης: «Η έλλειψη ευκαιριών για ασφαλή και νόμιμη μετανάστευση και η γενική ζήτηση για φθηνή εργασία σε συνδυασμό με την έλλειψη νομικής προστασίας εκθέτει μεγάλες ομάδες ανθρώπων σε σημαντικό κίνδυνο εκμετάλλευσης» τονίζει.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Εκλογική ετοιμότητα μέχρι τέλη Νοεμβρίου

Ο «βιασμός» της 12χρονης από τα ΜΜΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στο κέντρο η εκλογική στρατηγική για την Αυτοδιοίκηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:21