search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:49
MENU CLOSE

Σεισμός στην Εύβοια: Γιατί τα Ρίχτερ «χτυπούν» με σφοδρότητα την Αττική – «Ήταν ο κύριος» λέει ο Τσελέντης (Videos)

30.11.2022 09:32
SEISMOGRAFOS NEW

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιστήμονες μετά το νέο χθεσινοβραδινό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Εύβοια και τα 5 Ρίχτερ.

Και αυτό γιατί κανείς σεισμολόγος δεν μπορεί να πει ακόμα με σιγουριά ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Τρίτης (29/11) η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε ήταν 4,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ ενώ ο σεισμός που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ ήταν 5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Επιπλέον, οι σεισμοί που εκδηλώθηκαν στα Νέα Στύρα της Εύβοιας με επίκεντρο το χωριό Ζάρακες, προέρχονται από άγνωστο ρήγμα χωρίς σεισμικό παρελθόν, όπως ακριβώς συνέβη και με το ρήγμα στην Πάρνηθα το 1999.

Όπως χαρακτηριστικά είπε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκαςουσιαστικά οι επιστήμονες θεωρούσαν αυτή την περιοχή ως «ασεισμική».

Αυτός είναι και ο λόγος που εμφανίζονται οι σεισμολόγοι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το εάν εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός.

Οι επιστήμονες  εκτιμούν, πάντως, ότι ακόμα κι αν δεν έχει «χτυπήσει» ακόμα ο κύριος σεισμός, η περιοχή δεν φαίνεται ότι έχει μεγάλο δυναμικό για να δώσει σεισμό κοντά στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Πάντως, ο Ευθύμης Λέκκας χαρακτήρισε μάλιστα ως θετικό το γεγονός ότι γίνονται μετασεισμοί στην περιοχή.

Γιατί οι σεισμοί «χτυπούν» περισσότερο την Αττική

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας παράλληλα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι είναι δυο οι παράγοντες που εξηγούν αυτό το φαινόμενο.

Ο πρώτος παράγοντας είναι ότι τα ρήγματα έχουν κατεύθυνση προς την Αττική και έτσι στην περιοχή του Λεκανοπεδίου μεταβιβάζεται η μεγαλύτερη σεισμική ενέργεια.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι πως όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση από το επίκεντρο του σεισμού τόσο μεγαλύτερη είναι και η διάρκειά του.

Άλλος σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η υφή των εδαφών στο Λεκανοπέδιο τόσο στα βόρεια του νομού όσο και στις νότιες περιοχές όπου και οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές εξαιτίας των χαλαρών εδαφών.

Τσελέντης: Πιστεύω ότι ήταν ο κύριος

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα το πρωί και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας μετά τον χθεσινοβραδινό μεγάλο σεισμό.

«Όλη τη νύχτα είχαμε πάνω από 85 μετασεισμούς με μεγαλύτερο έναν 4,2», σχολίασε.

Ο Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος και από δω και πέρα δεν θα έχουμε κάποιον μεγαλύτερο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Κρατικό Νίκαιας: Πλημμύρισε η πτέρυγα του κορωνοϊού (Video)

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ και στο Ιόνιο – Ιδιαίτερα αισθητός στη Ζάκυνθο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:48