search
ΔΕΥΤΕΡΑ 27.05.2024 09:22
MENU CLOSE

Τσίπρας: Ανοίγουν τις πόρτες του ΕΣΥ στους κερδοσκόπους της υγείας και τους εμπόρους της ζωής

01.12.2022 15:12
tsipras esy

Για διάλυση του ΕΣΥ μέσω της έμμεσης ιδιωτικοποίησής του και εμμονή σε ιδεοληψίες, κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής, μιλώντας στην συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέφερε ότι η παράταξη της ΝΔ ποτέ δεν πίστεψε στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και παρέπεμψε στο 1983 λέγοντας πως πριν 40 χρόνια η ΝΔ κατηγορούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος προωθούσε τότε με τη στήριξη μιας πλατιάς προοδευτικής πλειοψηφίας αυτή την εμβληματική μεταρρύθμιση, ότι φέρνει ένα σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας το οποίο καταψήφισε.

Αυτά, είπε, έλεγε η ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ όταν πριν 5 χρόνια, εν μέσω της δημοσιονομικής ασφυξίας προώθησε τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τη δημιουργία 128 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Και τώρα, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα, από τη ΝΔ αντέτειναν σε όσα υποστήριζε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός πως «δεν υπάρχει πια Ανατολική Γερμανία».

Πράγματι δεν υπάρχει Ανατολική Γερμανία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, για να τονίσει λίγο αργότερα ότι είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που λέει ότι για να αντιμετωπιστούν τα λοιμώδη νοσήματα και οι πανδημίες πρέπει να υπάρχουν ισχυρά Δημόσια Συστήματα Υγείας.  

Όπως το 1990-‘93

Επιχειρώντας, δε να ενισχύσει το επιχείρημα ότι στη Νέα Δημοκρατία είναι αδιόρθωτοι και κολλημένοι στις ιδεοληψίες τους ταύτισε το νομοσχέδιο με την προσπάθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 1990 – 1993 και πάλι τότε να φέρει την μερική απασχόληση με στόχο την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε πως παρά και τις διακηρύξεις Μητσοτάκη στην αρχή της πανδημίας για ένα νέο ΕΣΥ, (όταν έλεγε για νέο ΕΣΥ, εννοούσε την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ υπογράμμισε) στη ΝΔ δεν έχουν καταλάβει τίποτα μετά από μια τέτοια υγειονομική κρίση συνεχίζουν τον αρχικό τους σχεδιασμό: «Ό,τι είχατε σχεδιάσει πριν τη πανδημία, για την οριστική διάλυση του ΕΣΥ, συνεχίζετε ανενόχλητοι να το υλοποιήσετε σα να μην έχει γίνει τίποτα, σαν να μην πέρασε μια μέρα».

Κατηγόρησε επίσης την κυβερνητική παράταξη ότι «μισεί» οτιδήποτε δημόσιο και αγαπάει «οτιδήποτε εμπεριέχει δυνατότητα ιδιωτικού κέρδους ακόμη και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος». Αγαπάτε, είπε, «κάθε λογής κερδοσκόπους» και εν προκειμένω «τους κερδοσκόπους της υγείας και τους εμπόρους της ζωής. Για αυτό έρχεστε να τους ανοίξετε τις πόρτες των νοσοκομείων».

Αναφέρθηκε και στην περίοδο της πανδημίας, επισημαίνοντας ξανά πως η κυβέρνηση απέτυχε: «Το χειρότερο είναι ότι δεν αλλάζετε μυαλά, παρά το γεγονός ότι έχετε στη πλάτη σας 35.000 νεκρούς. Παρά το γεγονός ότι αποτύχατε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας» σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Ήταν μοιραίο που τόσες οικογένειες έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους; Είναι μοιραίο που η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και έχει ξεπεράσει σε νεκρούς ανά εκατομμύριο τη Βραζιλία του Μπολσονάρο;».

Κοινή λογική ο κεντρικός σχεδιασμός της υγείας

Επιχειρώντας να αποφορτίσει ιδεολογικά τα επιχειρήματα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υποστήριξε ότι αυτά βασίζονται στην κοινή λογική:

«Η πλήρης αντίθεσή μας» είπε «σε αυτό που επιχειρείτε δεν είναι μόνο από θέση αρχών και αξιών. Δεν είναι μόνο με βάση την ιδεολογία μας. Είναι με βάση τη κοινή λογική. Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς σοσιαλιστής, κομουνιστής, να πιστεύει σε μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση για να συμφωνήσει με αυτά τα οποία εμείς λέμε».

Και συνέχισε τονίζοντας πως όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με βάση την αντίληψή του για την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτής της εξέλιξής προς χάριν της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας.

Σημείωσε περαιτέρω πως η σύγχρονη ιατρική «θα μπορέσει να πετύχει ακόμη περισσότερα πράγματα αν μαζί με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τις στοιχειώδεις δημόσιες υποδομές, υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός της πολιτείας ώστε να στελεχωθούν προγράμματα προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας, που θα μεταφέρουν την επαφή του γιατρού με τον ασθενή, από το κεντρικό νοσοκομείο στη τοπική μονάδα υγείας, ακόμη και στο σπίτι».

Και «θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα πράγματα αν με σοβαρά δημόσια προγράμματα, όπως αυτό του οικογενειακού γιατρού, οι γενικοί γιατροί στις πόλεις και στα χωριά θα μπορούν να πηγαίνουν στα σπίτια των πολιτών για να τους ρωτήσουν αν είναι καλά και να τους δώσουν φροντίδα».

Αυτά για να γίνουν, είπε, «δε μπορούν παρά να βασίζονται σε δύο πράγματα:

Σε δημόσιες δομές και στη συνέργεια, την διεπιστημονική συνεργασία» και όχι στη λογική του «καλού γιατρού» που προτείνει η ΝΔ γυρίζοντας την Ιατρική της Ελλάδας στην εποχή 1950, του 1960, του1970.

Το νέο ΕΣΥ του ΣΥΡΙΖΑ

Όσο για το νέο ΕΣΥ που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα το πετύχει:

-Με αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δις. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που η μεγάλη αγωνία του πθ είναι μη τυχόν και αναθεωρηθεί. Και με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.

-Με την αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το braindrain. Με εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

-Με τη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδότησης.

-Με τη μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας. Γιατί αυτό αποτελεί και ηθική υποχρέωση και δέσμευση.

-Με την πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα υστερεί το ΕΣΥ. Στην κοινοτική φροντίδα, την Επείγουσα Ιατρική , την Αποκατάσταση, την Ψυχική Υγεία, την Οδοντιατρική περίθαλψη, τη Μετανοσοκομειακή φροντίδα)

-Με την ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

-Με την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα, με εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

-Με τη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

-Με τη επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτει με ασφάλεια το σύνολο της χώρας

-Με την ανακαίνιση και τον πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύεται να υλοποιήσει όλα τα παραπάνω σε βάθος τετραετίας, «αφού μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καταργήσει και πάλιόπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία του ΕΣΥ».

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου για το «καλάθι του νοικοκυριού»: Το μέτρο αποδίδει, σημαντικά μειωμένο το κόστος του

Γιώργος Κύρτσος: Προσφυγή στην ΑΔΑΕ για την παρακολούθησή του – Τι ζητά ο ευρωβουλευτής

Μια από τα ίδια στην Ευρώπη με την ενέργεια – Βαδίζουν χωρίς πυξίδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27.05.2024 09:20