search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 13:15
MENU CLOSE

Οικονόμου για το «καλάθι του νοικοκυριού»: Το μέτρο αποδίδει, σημαντικά μειωμένο το κόστος του

01.12.2022 13:49
oikonomou_new

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και το «καλάθι του νοικοκυριού» βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Αναφερόμενος στο ύψος του πληθωρισμού, ο οποίος σύμφωνα με τη Eurostat διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 9% για το Νοέμβριο, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι είναι χαμηλότερος από αυτόν που καταγράφεται σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και σημαντικά χαμηλότερος από τον πληθωρισμό σε χώρες όπως η Λετονία και η Λιθουανία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τα στοιχεία αυτά, πρώτον, «πιστοποιούν για άλλη μια φορά την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος της ακρίβειας, εκθέτοντας όλους όσοι -με πρώτο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- άλλοτε μιλούν για “ακρίβεια Μητσοτάκη” και άλλοτε ισχυρίζονται ότι η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια» και, δεύτερον, ότι «αποδεικνύουν ότι τα μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας που έχει λάβει η χώρα αποδίδουν και συγκρατούν, στο μέτρο του εφικτού, την ακρίβεια, ενώ σε άλλες χώρες τα πράγμα είναι και παραμένουν χειρότερα».

Ο Γ. Οικονόμου έκανε ειδική μνεία στο «καλάθι του νοικοκυριού», λέγοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή αποδίδει και δίνει ουσιαστική ανάσα στους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, προσθέτοντας ότι σε ποσοστό 23,5% των προϊόντων η τιμή μειώθηκε και το συνολικό κόστος του καλαθιού είναι μειωμένο ενώ είναι σημαντικό ότι ενισχύεται με νέα προϊόντα. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ και ότι περισσότεροι από 940.000 συμπολίτες μας έχουν υποβάλει αίτηση.

Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, εξήγησε ότι «οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση που τους αναλογεί σε 3 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου. Οι παλαιοί δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη περίοδο. Επιπλέον, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος θέρμανσης. Έτσι, νέοι δικαιούχοι οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και παλαιοί δικαιούχοι οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις άλλες επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση μπορούν να λάβουν επίδομα ύψους μέχρι και 1.600 ευρώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, το ποσό από τη φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας για την περίοδο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022 διαμορφώθηκε λίγο κάτω από τα 380 εκατ. ευρώ, ο Γ. Οικονόμου αρκέστηκε να πει ότι «είναι το ποσό που προέκυψε κατόπιν υπολογισμών της ΡΑΕ, που ήταν η μόνη αρμόδια, η μόνη που είχε τη δυνατότητα να προσδιορίσει τα υπερκέρδη, τα οποία με απόφαση του πρωθυπουργού, η κυβέρνησή μας φορολογεί σε ποσοστό 90%, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη».

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναλυτική αναφορά στις παρεμβάσεις που έγιναν στο περιεχόμενό του μετά τη δημόσια διαβούλευση και σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη που παρεμβαίνει δραστικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η κυβέρνηση μας ποτέ δεν κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Με τόλμη δίνει λύσεις. Παράλληλα συνδράμουμε αποφασιστικά την δικαιοσύνη».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και κατά τη συζήτησή του αναμένεται «μετωπική» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και τον κατηγορεί ότι «κρύβεται».

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Κύρτσος: Προσφυγή στην ΑΔΑΕ για την παρακολούθησή του – Τι ζητά ο ευρωβουλευτής

Μια από τα ίδια στην Ευρώπη με την ενέργεια – Βαδίζουν χωρίς πυξίδα

Μητσοτάκης: Απολύτως εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 13:15