ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:38
MENU CLOSE

Πέννες αλά αραμπιάτα, η διάσημη και ακαταμάχητα απλή ρωμαϊκή συνταγή

02.12.2022 06:00

Πρόκειται για ένα τυπικό και παραδοσιακό πιάτο της ρωμαϊκής κουζίνας που έκανε θραύση σε όλα τα εστιατόρια κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ‘60.

Υλικά για τη Συνταγή

  • 320 γραμμάρια πέννες
  • 500 γραμμάρια ντομάτες ξεφλουδισμένες ή αποφλοιωμένα τοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένες απλά με το πιρούνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι (καυτερή) ολόκληρη, ή και παραπάνω ανάλογα με το επίπεδο ανοχής στα καυτερά
  • 1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο κατά βούληση
  • Τριμμένο πεκορίνο ρομάνο κατά βούληση

Εκτέλεση

  • Αρχικά, ξεκινήστε μαγειρεύοντας τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Παράλληλα σε ένα τηγάνι με ψηλά τοιχώματα αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσουν οι πέννες, ζεστάνετε το ελαιόλαδο μαζί με τη σκελίδα σκόρδου και την πιπεριά τσίλι.
  • Μόλις ζεσταθεί καλά το σκόρδο και η πιπεριά τσίλι και απελευθερώσουν τα αρώματά τους, αφαιρέστε το σκόρδο από το τηγάνι. Προσοχή να μην καεί το σκόρδο γιατί θα πικρίσει.
  • Πολτοποιήστε ελαφρά με ένα πιρούνι τις ντομάτες και ρίξτε τις μέσα στο τηγάνι με το αρωματισμένο λάδι και την πιπεριά μαζί με μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Βράστε τη σάλτσα για 7-8 λεπτά χωρίς να υπερβείτε και να την παραψήσετε.
  • Μόλις είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, στραγγίστε τα και μεταφέρετέ τα στο τηγάνι με τη σάλτσα. Φέρτε μερικές βόλτες με μια κουτάλα, αρωματίστε με τον φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε σε πιάτα.
  • Πασπαλίστε με το τριμμένο πεκορίνο ρομάνο και απολαύστε!!!

Πληροφορίες

Το πιάτο οφείλει το όνομά του σε ένα συγκεκριμένο συστατικό, την πιπεριά τσίλι. Στη Ρώμη και γενικότερα στην περιφέρεια του Λάτσιο, η λέξη arrabbiata χρησιμοποιείται για να υποδείξει κάθε προετοιμασία που περιλαμβάνει τη χρήση πιπεριών τσίλι, δίνοντας έμφαση στο έντονο χρώμα θυμού (μωβ) όταν την δοκιμάζει.

Διαβάστε επίσης:

Ημερολόγιο Χριστουγέννων (advent calendar) απο μπισκοτένια ζύμη

Κριθαράκι στο φούρνο με σπανάκι, μπεσαμέλ και τυριά

Ροδέλες μήλου σαν τηγανίτες, με λίγη ζάχαρη, ιδανικές για παιδιά

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:37
Exit mobile version