search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:34
MENU CLOSE

Στον τάκο της Βουλής: Βραχυκυκλώνει την κυβέρνηση η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2266
26/1/2023
27.01.2023 09:30
vouli_tsipras_protasi_new

Η πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των υποκλοπών μπορεί να μην κλονίσει αριθμητικά το κυβερνών κόμμα, τορπιλίζει ωστόσο την προεκλογική τακτική της Ν.Δ. και τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες, ενώ παράλληλα φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα τις εσωκομματικές διαφωνίες για το θέμα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, έστρεψαν την προσοχή τους στο πώς μπορούν να βγουν όσο πιο ανώδυνα από αυτή την ιστορία, καθώς πολιτικά θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Κατ’ αρχάς, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται να επιχειρηματολογεί για το θέμα των υποκλοπών λέγοντας ότι οι αποκαλύψεις από μερίδα του Τύπου («Εφημερίδα των Συντακτών» και «Documento») είναι χωρίς στοιχεία, η έκθεση Ράμμου έρχεται να ταυτοποιήσει πρόσωπα και τηλέφωνα με την ΕΥΠ.

Πρώτη φορά δηλαδή – μέσα από τα στοιχεία των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών – η κυβέρνηση εμφανίζεται εκτεθειμένη στο θέμα των υποκλοπών μέσω της ΕΥΠ, καθώς πλέον όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν στα χέρια τους την έκθεση όπου περιγράφονται όλες οι υπόγειες διαδρομές.

Όλα τα γνωστά ονόματα

Στην έκθεση αναφέρονται τα πρόσωπα για τα οποία η εφημερίδα «Documento» ισχυριζόταν ότι βρίσκονται υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Μιλάμε για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση, δύο στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και τον αντιναύαρχο εν αποστρατεία Αλέξανδρο Διακόπουλο, ο οποίος είναι πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ο έκτος είναι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, για τον οποίο υπήρχαν σχετικές αποκαλύψεις – ότι τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ – από την ώρα που ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Προφανώς το σημαντικότερο θέμα έχει να κάνει με την παρακολούθηση του Α/ΓΕΕΘΑ, του οποίου μάλιστα τη θητεία ανανέωσε η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες, ενώ από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει πριν από λίγο καιρό ότι δεν υπήρχε παρακολούθησή του: «Μα είναι δυνατόν εγώ να παρακολουθούσα τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων;» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το γεγονός ακόμα ότι οι πέντε από τους έξι που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση είχε να κάνει με τα θέματα άμυνας, και δη με τα εξοπλιστικά, ανοίγει ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, για το οποίο κανείς δεν είναι σίγουρος πού θα οδηγήσει.

«Άριστη» αντιθεσμικότητα

Ο πρωθυπουργός επένδυσε πολύ στον θεσμικό χαρακτήρα της κυβέρνησής του και στη λογική των αρίστων, που βρίσκονται μακριά από τέτοιες πρακτικές. Ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων άλλωστε τον εμπιστεύτηκε προσωπικά, καθώς θεωρούσε ότι εκφράζει τη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή Δεξιά. Σήμερα αυτό το κοινό εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένο από τη στάση της κυβέρνησης.

Το γεγονός ότι έχουν ενημερωθεί και έχουν κινητοποιηθεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί γι’ αυτή την υπόθεση κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Euractiv, «η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και να ρίξει φως στο λεγόμενο “ελληνικό Watergate”».

Τριβές με όλους

Όλη αυτή η κατάσταση προφανώς δημιουργεί σοβαρούς τριγμούς και σε εσωκομματικό επίπεδο, καθώς ούτε η πτέρυγα Σαμαρά αλλά ούτε και οι βουλευτές που πρόσκεινται στον Κώστα Καραμανλή εμφανίζονται ενθουσιασμένοι από αυτή την εξέλιξη.

Τέλος, η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ περιπλέκει τα πράγματα σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Πολύ δύσκολα στη συνέχεια ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα μπορέσει να αιτιολογήσει μια ενδεχόμενη κυβερνητική συμπόρευση με τη Ν.Δ. όταν τώρα (δύο μήνες πριν από τις εκλογές) την καταψήφισε, και μάλιστα για ένα θέμα το οποίο αφορά και προσωπικά τον Ανδρουλάκη.

Ο αιφνιδιασμός

Η κίνηση Τσίπρα να απευθυνθεί ο ίδιος στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και στον Χρήστο Ράμμο προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα των υποκλοπών είναι αλήθεια ότι αιφνιδίασε την κυβέρνηση, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούσαν πως το θέμα των υποκλοπών βρισκόταν υπό έλεγχο μετά την απόφαση της Ν.Δ. στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να μην αποδεχθεί την ενημέρωση Ράμμου.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες είχαν διαβεβαιώσει μάλιστα αρμοδίως ότι το θέμα πήγαινε για το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς τότε η μειοψηφία είχε δικαίωμα να καταθέσει πρόταση για να συζητηθεί το θέμα στην αρμόδια επιτροπή. Με αυτή τη διαβεβαίωση, λοιπόν, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του άρχισαν να κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς, θεωρώντας ότι το καυτό θέμα των υποκλοπών δεν αποτελούσε πλέον πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Σε αυτή την εξίσωση δεν υπολόγισαν, όπως φαίνεται, δύο παράγοντες: την επιμονή Ράμμου να ενημερώσει τα κόμματα για τα ευρήματά του και την επιμονή Τσίπρα στο θέμα, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ το θεωρούν μέγα θεσμικό ατόπημα.

Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών – τον οποίο έχει ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση –, αντιδρώντας προφανώς στην τακτική της κυβέρνησης, η οποία εμφανιζόταν να θέλει να υποβαθμίσει την υπόθεση των υποκλοπών, αποφάσισε να προχωρήσει και για λόγους υστεροφημίας στην επόμενη κίνηση, δίνοντας τα στοιχεία στον Τσίπρα και στέλνοντας τον ίδιο φάκελο σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Από την άλλη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά, αποφάσισε να προχωρήσει στην πρόταση δυσπιστίας, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο «βραχυκύκλωμα» στην κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Βγάζει άπαντες στη «σέντρα» μετά τα ευρήματα Ράμμου

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό λόγω υποκλοπών

Η ώρα της (μη) αλήθειας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:31