search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:22
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Έλον Μασκ βάζει «κόφτη» στην χρησιμοποίηση των δορυφόρων του από τον ουκρανικό στρατό

09.02.2023 17:56
Oykrania space x – new
Photo: Twitter Spacenews.com

Η εταιρία του Έλον Μασκ SpaceX περιορίζει τις δυνατότητες του Κιέβου να χρησιμοποιεί το δίκτυο των δορυφόρων για στρατιωτικούς σκοπούς, μετά τις πληροφορίες ότι οι Ουκρανοί εκμεταλλεύονται τους δορυφόρους για να ελέγχουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στην αρχή του πολέμου ο Έλον Μασκ είχε παραχωρήσει χιλιάδες δίσκους του δικτύου Starlink της SpaceX, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ουκρανία να έχει ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω των δορυφόρων. Ωστόσο στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί την τεχνολογία της SpaceX για στρατιωτικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για να πλήττει με drones ρωσικούς στόχους. Αυτό όμως αντίκειται στην πολιτική της εταιρίας του Έλον Μασκ.

Σχολιάζοντας τον περιορισμό πρόσβασης στο δίκτυο που επέβαλε η Space X, Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι κάθε εταιρία πρέπει να διαλέξει με ποια πλευρά είναι σε αυτόν τον πόλεμο.

Μπορούν να είναι με την Ουκρανία «και το δικαίωμα στην ελευθερία», ή θα διαλέξουν την Ρωσία και «το δικαίωμα της να σκοτώνει και να καταλαμβάνει εδάφη», αναρωτήθηκε σε ανάρτησή του στο Twitter ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Σε εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη στην αμερικανική πρωτεύουσα, η πρόεδρος της SpaceX, Γουίνι Σοτγουελ εξήγησε ότι η τεχνολογία Starlink δεν αναπτύχθηκε «για να μετατραπεί σε όπλο». Πρόσθεσε εξάλλου ότι η εταιρία έστειλε τους δίσκους στην Ουκρανία για ανθρωπιστικούς σκοπούς και όχι για να ελέγχονται drones.

Ο ουκρανικός στρατός μπορεί να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της εταιρίας «για επικοινωνίες», αλλά πρόθεση της SpaceX είναι «να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ για επιθετικούς σκοπούς», δήλωσε η Γουίνι Σότγουελ, προσθέτοντας ότι γι αυτό ελήφθησαν μέτρα που «περιορίζουν» τις δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να χρησιμοποιούν το δίκτυο Starlink για επιθετικούς σκοπούς, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των μέτρων αυτών.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία: Διασώθηκε μετά από 60 ώρες μωράκι 20 ημερών – Κρατούσε μια τούφα από τα μαλλιά της μητέρας του (Photos/Video)

Σεισμός στην Τουρκία: Οργή για το «μαύρο» στο twitter την ώρα που άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα

Δραματική η κατάσταση σε Τουρκία – Συρία: Σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι – Πλησιάζουν τους 20.000 οι νεκροί (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:22