search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 16:39
MENU CLOSE

Η επιστροφή του Ψυχρού Πολέμου – Μπρα ντε φερ Μπάιντεν-Πούτιν με φιέστες και ηχηρά μηνύματα

22.02.2023 22:13
putin-biden-nato-1-new

Τεταμένες οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας μετά και την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών New START.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε σήμερα ότι θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ», καθησυχάζοντας τους συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του Συμφώνου, μετά την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από την πυρηνική συμφωνία, κάτι που χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος». Ο Πούτιν, με μια φιέστα σε κατάμεστο στάδιο στη Μόσχα, γιόρτασε τον ένα χρόνο του πολέμου, ενώ ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας υπερασπίζεται τη συμμαχία της Κίνας με τη Ρωσία, με τις ΗΠΑ να ισχυρίζονται ότι η Κίνα ετοιμάζεται να στείλει όπλα και πυρομαχικά στη Μόσχα.

«Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ (…) είναι ξεκάθαρη. Το άρθρο 5 είναι μια ιερή υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ. Θα υπερασπιστούμε κυριολεκτικά κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟ», είπε ο Μπάιντεν στη σύνοδο των «Εννέα του Βουκουρεστίου», στη Βαρσοβία.

Το άρθρο 5 ορίζει ότι μια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μέλους του ΝΑΤΟ θεωρείται επίθεση εναντίον όλων και απαιτεί την κοινή απάντησή τους.

Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τη χώρα του από τη New START, την χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος».

Οι περισσότερες χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ τάσσονται ενθέρμως υπέρ της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και οι ηγέτες τους έχουν ζητήσει να σταλούν στο Κίεβο πρόσθετοι πόροι, όπως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε στη σύνοδο ότι η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια των χωρών αυτών. «Εσείς βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνάς μας. Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι διακυβεύεται σε αυτήν τη σύγκρουση. Όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την ελευθερία των δημοκρατιών σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», τόνισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που ήταν παρών στη σύνοδο, επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να διαβρώσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία. Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να επικρατήσει», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Άμεση απειλή»

Στη διακήρυξή τους μετά τη σύνοδο, οι «Εννέα του Βουκουρεστίου» ανέφεραν ότι δεσμεύονται να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στα εδάφη τους ως μέτρο αποτροπής απέναντι στη Μόσχα. «Η Ρωσία είναι η σημαντικότερη και πιο άμεση απειλή για την ασφάλεια» των συμμάχων, σημείωσαν. Εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμό δικαίωμά της στην αυτοάμυνα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας για αυτόν τον σκοπό, για όσο χρειαστεί» αναφέρεται στο κείμενο.

Την διακήρυξη υπέγραψε και η Ουγγαρία, η οποία συχνά εμφανίζεται να διαφωνεί με τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και, μαζί με την Τουρκία, είναι τα μοναδικά μέλη του ΝΑΤΟ που ακόμη δεν έχουν εγκρίνει τα ενταξιακά αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Πριν από τη σημερινή συνάντηση, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση και να μην γενικευτεί η σύρραξη – αυτή η στάση ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τις εκκλήσεις των γειτονικών χωρών που ζητούν μια ξεκάθαρη νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είπε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN24 ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη και, εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η χώρα του μπορεί να εφοδιάσει το Κίεβο αρχικά με τα αεροπλάνα MiG που διαθέτει ακόμη στον στόλο της.

Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου πρότεινε στον Μπάιντεν να αναπτύξει συστήματα HIMARS, επιθετικά ελικόπτερα και άλλα συστήματα επιτήρησης του εναέριου χώρου στις χώρες της Βαλτικής.

Δεν έρχεται πιο κοντά ο πυρηνικός πόλεμος, λέει η Μόσχα

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση της να αναστείλει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών New START που έχει υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αυξήσει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες Τρίτη, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην οποία επανέλαβε τις κατηγορίες του ότι η Δύση επιδιώκει να καταστρέψει την Ρωσία, ότι αναστέλλει την συμμετοχή της Ρωσίας στην συνθήκη.

«Δεν νομίζω ότι η απόφαση να αναστείλουμε την συνθήκη New START μας φέρνει πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Σημειώνεται ότι σήμερα, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ενέκρινε την αποχώρηση της Ρωσίας από την συνθήκη New START.

Νωρίτερα, η κάτω βουλή της Ρωσίας η Κρατική Δούμα, είχε εγκρίνει την απόφαση αυτή την οποία ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σε χθεσινή του ομιλία.

Η Ρωσία θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς στον αριθμό των πυρηνικών πυραύλων που προβλέπονται από τη συνθήκη New START ακόμη κι αν αναστείλει τη συμμετοχή της σ’ αυτή, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ανακοινώσει χθες, Τρίτη, πως η Μόσχα θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς στον αριθμό των πυραύλων που μπορεί να αναπτύξει για το υπόλοιπο της ισχύος της συνθήκης, η οποία εκπνέει το 2026.

Κοινά ναυτικά γυμνάσια με Κίνα και Νότια Αφρική

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε σήμερα πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου κατά τη διάρκεια των κοινών γυμνασίων με εκείνα της Κίνας και της Νοτίου Αφρικής.

Πριν από την έναρξη των 10ήμερων ναυτικών γυμνασίων – την Παρασκευή, στα ανοικτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής στον Ινδικό Ωκεανό – το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι είχε προγραμματιστεί δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου Zircon.

Η διεξαγωγή της κοινής ναυτικής άσκησης των τριών χωρών συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου 2022).

Η Ρωσία συμμετέχει με τη φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ» και ένα συνοδευτικό σκάφος. Η συγκεκριμένη φρεγάτα εκσυγχρονίστηκε στις αρχές του έτους και εξοπλίστηκε με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon.

Πρόκειται για αντιπλοϊκούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που κινούνται με ταχύτητες εννιαπλάσιες από εκείνη του ήχου, με αποτέλεσμα να είναι «αόρατοι» στα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Είναι ικανοί να φέρουν πυρηνική γόμωση.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Νοτίου Αφρικής ανέφερε πως οι κοινές ασκήσεις των τριών χωρών εστιάζουν κυρίως σε στρατηγικά μέτρα για την καταπολέμηση της πειρατείας. «Είναι μια ευκαιρία για τη Ρωσία και την Κίνα να επεκτείνουν την επιρροή τους στην αφρικανική ήπειρο», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιναύαρχος Σιφίουε Λάκι.

Φιέστα Πούτιν σε στάδιο στους -15 βαθμούς Κελσίου

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, χαιρέτησε τους Ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στη Μόσχα, καλώντας παράλληλα τα πλήθη να φωνάξουν «Ρωσία, Ρωσία» και να δείξουν την υποστήριξη τους σε εκείνους που όπως είπε υπερασπίζονται την πατρίδα.

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας που είναι χωρητικότητας 81.000 θέσεων, με θερμοκρασία στους μείον 15 βαθμούς Κελσίου, ανεμίζοντας ρώσικες σημαίες και ακούγοντας πατριωτικά τραγούδια πριν ο Ρώσος πρόεδρος αφιχθεί στο στάδιο.

credit: ria.ru

«Πολεμούν ηρωικά, θαρραλέα, γενναία. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς», δήλωσε ο Πούτιν στην εκδήλωση με τίτλο «Δόξα στους υπερασπιστές της πατρίδας», που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της ρωσικής γιορτής της 23ης Φεβρουαρίου για όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.

«Σήμερα έχουν την υποστήριξη ολόκληρης της χώρας», δήλωσε ο Πούτιν για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι μόλις ενημερώθηκε από τους στρατιωτικούς διοικητές για την κατάσταση στο μέτωπο. «Όταν είμαστε μαζί, δεν έχουμε ίσους. Στην ενότητα του ρωσικού λαού!».

Το Κρεμλίνο παρουσιάζει τον πόλεμο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την προστασία της ασφάλειας της ίδιας της Ρωσίας σε αυτό που θεωρεί ως υπαρξιακή αντιπαράθεση με τη Δύση.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014, μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου που επακολούθησε των διαδηλώσεων που έγιναν στην χώραστο πλαίσιο της «Επανάστασης του Μαϊντάν» και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Μάχες ξέσπασαν επίσης στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού.

credit: ria.ru

Ο Πούτιν με εντολή του έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, μια απόφαση που οι δυτικές δυνάμεις και η Ουκρανία χαρακτήρισαν ως μια ιμπεριαλιστικού τύπου αρπαγή γης. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει έως ότου εκδιωχθεί και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από το ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Πούτιν σε Κινέζο ΥΠΕΞ: «Η σινορωσική σχέση σταθεροποιεί τη διεθνή κατάσταση – Αγγίζουμε νέους ορίζοντες»

Νωρίτερα, ο Πούτιν υποστήριξε πως η σινορωσική σχέση «σταθεροποιεί τη διεθνή κατάσταση», την ώρα που αναμένεται ένα κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία το οποίο υποτίθεται ότι θα δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

«Οι διεθνείς σχέσεις είναι σήμερα περίπλοκες (…) Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία (…) ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σπάνια δέχεται ξένους αξιωματούχους που δεν είναι αρχηγοί κράτους και αυτή η συνάντηση υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τις προνομιακές σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον κινέζο σύμμαχό του.

«Αγγίζουμε νέους ορίζοντες», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Πούτιν και πρόσθεσε πως περιμένει να επισκεφθεί τη Ρωσία ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινιπίνγκ, κάτι που ενδέχεται να γίνει την άνοιξη.

Από την πλευρά του, ο Ουάνγκ Γι εξέφρασε τη βούληση του Πεκίνου να «ενισχύσει τη στρατηγική σύμπραξη (…) και κάθε συνεργασία» με τη Μόσχα, σύμφωνα με τη ρωσική μετάφραση των δηλώσεών του.

Οι σινορωσικές σχέσεις «δεν στρέφονται εναντίον των τρίτων χωρών και αντιστέκονται στις πιέσεις τους», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας έγινε δεκτός στο Κρεμλίνο αφού είχε συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται με τρόπο ασφαλή και δυναμικό. Και παρά τις ισχυρές αναταράξεις στη διεθνή σκηνή, εμείς επιδεικνύουμε ενότητα, βούληση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα ο ένας του άλλου», δήλωσε κατά τη συνάντηση αυτή ο Λαβρόφ.

Η επίσκεψη του Ουάνγκ Γι στη Ρωσία πραγματοποιείται, ενώ η Κίνα επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στην ουκρανική σύγκρουση κάνοντας δημόσια λόγο για ένα ειρηνευτικό σχέδιο -που παραμένει προς το παρόν πολύ αόριστο- για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Ο Ουάνγκ Γι έφθασε χθες, Τρίτη, στη Μόσχα αφού είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια που οργανώνεται στο Μόναχο, όπου του παρουσίασε, σύμφωνα με το Κίεβο, «στοιχεία κλειδιά του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου» για την Ουκρανία.

Η Κίνα υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει την πρότασή της για «πολιτική λύση» αυτή την εβδομάδα, εγκαίρως για την πρώτη επέτειο της έναρξης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η Κίνα ουδέποτε υποστήριξε ούτε επέκρινε δημόσια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκφράζοντας πάντως την υποστήριξή της στη Μόσχα έναντι των δυτικών κυρώσεων.

Ωστόσο, το Πεκίνο έχει ζητήσει επίσης να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ η Μόσχα διεκδικεί την προσάρτηση πέντε ουκρανικών περιφερειών.

Η Ρωσία καλωσορίζει τον ενεργό ρόλο της Κίνας στις διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση της ουκρανικής κρίσης

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι καλωσορίζει την Κίνα που αναλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία και είπε ότι εκτιμά την «ισορροπημένη προσέγγιση» στο θέμα αυτό.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ουάνγκ έδειξε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν την ίδια προσέγγιση σε πολλά παγκόσμια ζητήματα.

«Καλωσορίζουμε την ετοιμότητα της Κίνας να παίξει ένα θετικό ρόλο στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε η Ζαχάροβα κατά την διάρκεια ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανοί πολιτικοί ζητούν την ακύρωση της συναυλίας του Roger Waters

Φιέστα Πούτιν για τους Ρώσους στρατιώτες σε κατάμεστο στάδιο στη Μόσχα – «Όταν είμαστε μαζί, δεν έχουμε ίσους» (photos/video)

Τουρκία: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών – Πότε αναμένεται η διεξαγωγή τους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 16:38