search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 03:52
MENU CLOSE

Φιέστα Πούτιν για τους Ρώσους στρατιώτες σε στάδιο της Μόσχας στους -15 βαθμούς Κελσίου – «Όταν είμαστε μαζί, δεν έχουμε ίσους»

22.02.2023 17:09
PUTIN-FIESTA-121-NEW

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, χαιρέτησε τους Ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στη Μόσχα, καλώντας παράλληλα τα πλήθη να φωνάξουν «Ρωσία, Ρωσία» και να δείξουν την υποστήριξη τους σε εκείνους που όπως είπε υπερασπίζονται την πατρίδα.

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας που είναι χωρητικότητας 81.000 θέσεων, με θερμοκρασία στους μείον 15 βαθμούς Κελσίου, ανεμίζοντας ρώσικες σημαίες και ακούγοντας πατριωτικά τραγούδια πριν ο Ρώσος πρόεδρος αφιχθεί στο στάδιο.

credit: ria.ru

«Πολεμούν ηρωικά, θαρραλέα, γενναία. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς», δήλωσε ο Πούτιν στην εκδήλωση με τίτλο «Δόξα στους υπερασπιστές της πατρίδας», που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της ρωσικής γιορτής της 23ης Φεβρουαρίου για όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.

«Σήμερα έχουν την υποστήριξη ολόκληρης της χώρας», δήλωσε ο Πούτιν για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι μόλις ενημερώθηκε από τους στρατιωτικούς διοικητές για την κατάσταση στο μέτωπο. «Όταν είμαστε μαζί, δεν έχουμε ίσους. Στην ενότητα του ρωσικού λαού!».

Το Κρεμλίνο παρουσιάζει τον πόλεμο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την προστασία της ασφάλειας της ίδιας της Ρωσίας σε αυτό που θεωρεί ως υπαρξιακή αντιπαράθεση με τη Δύση.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014, μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου που επακολούθησε των διαδηλώσεων που έγιναν στην χώραστο πλαίσιο της «Επανάστασης του Μαϊντάν» και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Μάχες ξέσπασαν επίσης στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού.

credit: ria.ru

Ο Πούτιν με εντολή του έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, μια απόφαση που οι δυτικές δυνάμεις και η Ουκρανία χαρακτήρισαν ως μια ιμπεριαλιστικού τύπου αρπαγή γης. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει έως ότου εκδιωχθεί και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από το ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Πούτιν σε Κινέζο ΥΠΕΞ: «Η σινορωσική σχέση σταθεροποιεί τη διεθνή κατάσταση – Αγγίζουμε νέους ορίζοντες»

Νωρίτερα, ο Πούτιν υποστήριξε πως η σινορωσική σχέση «σταθεροποιεί τη διεθνή κατάσταση», την ώρα που αναμένεται ένα κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία το οποίο υποτίθεται ότι θα δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

«Οι διεθνείς σχέσεις είναι σήμερα περίπλοκες (…) Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία (…) ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σπάνια δέχεται ξένους αξιωματούχους που δεν είναι αρχηγοί κράτους και αυτή η συνάντηση υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τις προνομιακές σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον κινέζο σύμμαχό του.

«Αγγίζουμε νέους ορίζοντες», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Πούτιν και πρόσθεσε πως περιμένει να επισκεφθεί τη Ρωσία ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινιπίνγκ, κάτι που ενδέχεται να γίνει την άνοιξη.

Από την πλευρά του, ο Ουάνγκ Γι εξέφρασε τη βούληση του Πεκίνου να «ενισχύσει τη στρατηγική σύμπραξη (…) και κάθε συνεργασία» με τη Μόσχα, σύμφωνα με τη ρωσική μετάφραση των δηλώσεών του.

Οι σινορωσικές σχέσεις «δεν στρέφονται εναντίον των τρίτων χωρών και αντιστέκονται στις πιέσεις τους», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας έγινε δεκτός στο Κρεμλίνο αφού είχε συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται με τρόπο ασφαλή και δυναμικό. Και παρά τις ισχυρές αναταράξεις στη διεθνή σκηνή, εμείς επιδεικνύουμε ενότητα, βούληση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα ο ένας του άλλου», δήλωσε κατά τη συνάντηση αυτή ο Λαβρόφ.

Η επίσκεψη του Ουάνγκ Γι στη Ρωσία πραγματοποιείται, ενώ η Κίνα επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στην ουκρανική σύγκρουση κάνοντας δημόσια λόγο για ένα ειρηνευτικό σχέδιο -που παραμένει προς το παρόν πολύ αόριστο- για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Ο Ουάνγκ Γι έφθασε χθες, Τρίτη, στη Μόσχα αφού είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια που οργανώνεται στο Μόναχο, όπου του παρουσίασε, σύμφωνα με το Κίεβο, «στοιχεία κλειδιά του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου» για την Ουκρανία.

Η Κίνα υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει την πρότασή της για «πολιτική λύση» αυτή την εβδομάδα, εγκαίρως για την πρώτη επέτειο της έναρξης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η Κίνα ουδέποτε υποστήριξε ούτε επέκρινε δημόσια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκφράζοντας πάντως την υποστήριξή της στη Μόσχα έναντι των δυτικών κυρώσεων.

Ωστόσο, το Πεκίνο έχει ζητήσει επίσης να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ η Μόσχα διεκδικεί την προσάρτηση πέντε ουκρανικών περιφερειών.

Η Ρωσία καλωσορίζει τον ενεργό ρόλο της Κίνας στις διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση της ουκρανικής κρίσης

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι καλωσορίζει την Κίνα που αναλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία και είπε ότι εκτιμά την «ισορροπημένη προσέγγιση» στο θέμα αυτό.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ουάνγκ έδειξε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν την ίδια προσέγγιση σε πολλά παγκόσμια ζητήματα.

«Καλωσορίζουμε την ετοιμότητα της Κίνας να παίξει ένα θετικό ρόλο στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε η Ζαχάροβα κατά την διάρκεια ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών – Πότε αναμένεται η διεξαγωγή τους

Ιαπωνία: Μυστήριο με σιδερένια μπάλα που ξεβράστηκε σε ακτή – Κατάσκοπος, UFO ή… Dragon Ball; (Videos)

Γαλλία: «Μία φωνή μου είπε να το κάνω», λέει ο 16χρονος που σκότωσε την καθηγήτριά του (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44