search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 23:50
MENU CLOSE

Γερμανοί πολιτικοί ζητούν την ακύρωση της συναυλίας του Roger Waters

22.02.2023 17:27
roger waters

Πολιτικοί, μέλη τοπικού συμβουλίου στην Κολωνία, ζήτησαν να ακυρωθεί μια συναυλία του πρώην μέλους του βρετανικού avant-garde συγκροτήματος Pink Floyd, που είναι προγραμματισμένη για την άνοιξη, επικαλούμενοι «την αμφιλεγόμενη πολιτική στάση του μουσικού για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κατηγορίες για αντισημιτισμό».

Η πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου, που εκτείνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, έστειλε ανοιχτή επιστολή στη διεύθυνση του Lanxess-Arena, του μεγάλου χώρου που θα φιλοξενήσει τη συναυλία στις 9 Μαΐου. Στην επιστολή δηλώνουν, σε ένα πλαίσιο αντιρωσικής υστερίας, ότι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί οι διοργανωτές της συναυλίας θα παρείχαν Γουότερς μια σκηνή και καλούν τη διοίκηση «να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τη συναυλία».

Το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει άμεσο λόγο στο εάν η συναυλία θα διεξαχθεί, καθώς ο χώρος είναι ιδιωτικός.

«Another brick in the wall»

Τους τελευταίους μήνες οι δηλώσεις του Γουότερς χαρακτηρίζονται από κάποιους «φιλορωσικές» και του ασκείται κριτική, καθώς όπως υποστηρίζουν, «ακολουθεί τη γραμμή προπαγάνδας της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ο Ρότζερ Γουότερς προσκλήθηκε να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Ρωσία και χαρακτήρισε την εισβολή «παράνομη», αλλά παράλληλα καταδίκασε τους «προβοκάτορες» στη Δύση, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον πόλεμο.

Ο 79χρονος Ρότζερ Γουότερς απευθυνόμενος μέσω βιντεο-σύνδεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας είπε: «η εισβολή στην Ουκρανία από την Ρωσική Ομοσπονδία ήταν παράνομη. Την καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν ήταν απρόκλητη, έτσι καταδικάζω επίσης τους προβοκάτορες με τον πιο ισχυρό τρόπο».

Αλλά ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Σέργκι Κισλίτσια κράτησε από την ομιλία αυτό που ήθελε να ακούσει και έσπευσε να κατηγορήσει τον Ρότζερ Γουότερς για συμμετοχή στη ρωσική παραπληροφόρηση.

Ο Ρότζερ Γουότερς δήλωσε ότι μιλά εξ΄ ονόματος «των τεσσάρων δισεκατομμυρίων αδελφών», που είναι η πλειοψηφία του πληθυσμού της Γης, προσθέτοντας: «Τι έχουν να πουν αυτοί που δεν ακούγονται οι φωνές τους; Λένε ευχαριστώ που μας ακούτε σήμερα. Είμαστε πολλοί που δεν επωφελούμαστε από τα κέρδη της βιομηχανίας του πολέμου. Δεν θέλουμε να προσφέρουμε τους γιους και τις κόρες μας τροφή στα κανόνια σας»

«Όρια στην ελευθερία έκφρασης» – Κατηγορούμενος και για αντισημιτισμό

Σε ένα παρόμιο μοτίβο, μια συμμαχία εβραϊκών ομάδων ζήτησε επίσης την ακύρωση συναυλίας του Γουότερς που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου στη Φρανκφούρτη. Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, η συμμαχία κατηγόρησε τον Γουότερς για αντισημιτική προπαγάνδα και έκφραση εχθρότητας προς τους Εβραίους. 

Οι υπογράφοντες αποκαλούν τον Γουίτερς «αντισημίτη, θεωρητικό συνωμοσίας και μισητή του Ισραήλ» και τον κατηγορούν ότι υποστηρίζει τις διακρίσεις σε βάρος Εβραίων-Ισραηλινών καλλιτεχνών με βάση την κληρονομιά τους και ότι ασκεί πίεση στους μουσικούς που θέλουν να εμφανιστούν στο ΙσραήλΥπάρχει ένα όριο στην ελευθερία της έκφρασης όταν πρόκειται για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στη δημόσια σφαίρα, υποστηρίζουν.

«Οι Ισραηλινοί διαπράττουν γενοκτονία. Ακριβώς όπως έκανε η Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια της αποικιακής μας περιόδου, παρεμπιπτόντως. Οι Βρετανοί διέπραξαν γενοκτονία εναντίον των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής, για παράδειγμα. Το ίδιο έκαναν και οι Ολλανδοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι ακόμα και οι Γερμανοί στις αποικίες τους. Όλοι ήταν μέρος της αδικίας της αποικιακής εποχής. Και εμείς, οι Βρετανοί δολοφονήσαμε και λεηλατήσαμε επίσης την Ινδία, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα….. Πιστεύαμε ότι είμαστε εγγενώς ανώτεροι από τους ιθαγενείς, όπως ακριβώς κάνουν οι Ισραηλινοί στην Παλαιστίνη. Λοιπόν, δεν ήμασταν και ούτε οι Ισραηλινοί Εβραίοι είναι» απαντά ο Γουότερς στην κριτική μιλώντας στην Berliner Zeitung.

«Κατά τη γνώμη μου, το Ισραήλ έχει δικαίωμα ύπαρξης εφόσον είναι μια πραγματική δημοκρατία, εφόσον καμία ομάδα, θρησκευτική ή εθνική, δεν απολαμβάνει περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα από οποιαδήποτε άλλη. Αλλά δυστυχώς αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η κυβέρνηση λέει ότι μόνο οι Εβραίοι πρέπει να απολαμβάνουν ορισμένα δικαιώματα. Έτσι, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως δημοκρατικό», προσθέτει.

Ωστόσο, την καλύτερη απάντηση ο Γουότερς φέρεται να την έχε δώσει από σκηνής κατά την τρέχουσα περιοδεία του λέγοντας στο κοινό ότι αν αγαπούν τους Pink Floyd αλλά δεν μπορούν να αντέξουν την πολιτική του στάση, μπορούν κάλλιστα «να πάνε στο μπαρ, αυτή τη στιγμή»…

Διαβάστε επίσης:

Φιέστα Πούτιν για τους Ρώσους στρατιώτες σε κατάμεστο στάδιο στη Μόσχα – «Όταν είμαστε μαζί, δεν έχουμε ίσους» (photos/video)

Τουρκία: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών – Πότε αναμένεται η διεξαγωγή τους

Ιαπωνία: Μυστήριο με σιδερένια μπάλα που ξεβράστηκε σε ακτή – Κατάσκοπος, UFO ή… Dragon Ball; (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 23:48