search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:42
MENU CLOSE

Αποκάλυψη Guardian: H Ισραηλινή ομάδα που χειραγωγεί εκλογές με ψευδείς ειδήσεις, σαμποτάζ και χάκινγκ (video)

15.02.2023 12:14
jorge_guardian
photo @Guardian

Ισραηλινοί εργολάβοι υποστηρίζουν ότι έχουν χειραγωγήσει περισσότερες από 30 εκλογικές διαδικασίες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τακτικές hacking, δολιοφθοράς και αυτοματοποιημένο σύστημα διάχυσης ψευδών «ειδήσεων» στα social media και η δράση τους αποκαλύπτεται  από δημοσιογραφική έρευνα  στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 30 ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η Le Monde, το Der Spiegel και η El País.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Ταλ Χάναν, ένας 50χρονος που εργαζόταν στις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις και τώρα δουλεύει ιδιωτικά, με το ψευδώνυμο «Χόρχε» και τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει εμπλακεί σε εκλογικές διαδικασίες σε πολλές χώρες.

Η δημοσιογραφική έρευνα άρχισε να ξετυλίγεται από έγγραφα που διέρρευσαν στον Guardian και όταν οι δημοσιογράφοι έφτασα στον Χάναν εκείνος απάντησε ότι αρνείται «οποιαδήποτε αδικοπραγία».

Ο τρόπος δράσης της «Ομάδας Χόρχε»

Η έρευνα ωστόσο αποκάλυψε λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης της «Ομάδας Χόρχε», που υπόσχεται  χειραγώγηση των εκλογικών διαδικασιών χωρίς να αφήνει ίχνη.

Τρεις δημοσιογράφοι από το Radio France, την ισραηλινή Haaretz και το TheMarker ήρθαν σε επαφή με την «Ομάδα Χόρχε» προσποιούμενοι τους ανθρώπους μιας εταιρίας που εργαζόταν για λογαριασμό αφρικανικής χώρας, που ήθελε να μεθοδεύσει αναβολή των εκλογών. 

Οι επαφές με τον Χάναν και τους συνεργάτες του έγιναν με βιντεοκλήσεις και μία έγινε στην «βάση» της ομάδας του Χόρχε, σε βιομηχανικό πάρκο που βρίσκεται 35 χιλιόμετρα έξω από το Τελ Αβίβ.

Στους δημοσιογράφους που εμφανίστηκαν ως δυνητικοί πελάτες, ο Χάναν είπε ότι έχει δουλέψει για μυστικές υπηρεσίες, πολιτικές εκστρατείες και εταιρίες με σκοπό τον επηρεασμό της κοινής γνώμης, σε αφρικανικές χώρες, στη νότια και κεντρική Αμερική, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.

Ο Χάναν υποστήριξε ότι η ομάδα του αποτελείται από άτομα που έχουν περάσει από «κυβερνητικές υπηρεσίες» και έχουν ειδικότητες στα χρηματοοικονομικά, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τις εκστρατείες και τον «ψυχολογικό πόλεμο».

Στην πρώτη επαφή με τους δημοσιογράφους-«δυνητικούς πελάτες», ο Χάναν υποστήριξε: «Εμπλεκόμαστε τώρα σε μία εκλογή στην Αφρική… Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα Εμιράτα… (Έχουμε ολοκληρώσει) 33 εκστρατείες σε προεδρικό επίπεδο, από τις οποίες οι 27 ήταν επιτυχείς». Επίσης ανέφερε ότι εμπλέκεται σε «δύο μεγάλα πρότζεκτς» στις ΗΠΑ, που δεν έχουν άμεση σχέση με την αμερικανική πολιτική.

Μία από τις βασικές υπηρεσίες που παρέχει η «Ομάδα Χόρχε» είναι ένα πακέτο λογισμικού, που «ελέγχει» έναν στρατό από χιλιάδες πλαστά προφίλ χρηστών στα social media και συγκεκριμένα στο Twitter, το Linkedln, το Facebook, το telegram, το gmail, το Instagram και το YouTube. Ελέγχονται επίσης λογαριασμοί στο Amazon, «πορτοφόλια» με κρυπτονομίσματα Bitcoin και λογαριασμοί στην πλατφόρμα Airbnb.

Στις επαφές που είχε ο Χάναν με τους δημοσιογράφους- «δυνητικούς πελάτες» αναφέρθηκε σε τακτικές συγκέντρωσης πληροφοριών για τους αντιπάλους, μέσω hacking, πρόσβασης σε λογαριασμούς Gmail και Telegram και διοχέτευση πληροφοριών σε νόμιμα ειδησεογραφικά δίκτυα ,που ενισχύονται από το λογισμικό διαχείρισης  Aims.

Ορισμένες από τις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης που έκανε η «Ομάδα Χόρχε» έγιναν μέσω της ισραηλινής εταιρίας Demoman International, που εμφανίζεται εγγεγραμμένη σε ιστότοπο που διευθύνεται από το ισραηλινό υπουργείο άμυνας, με αντικείμενο την προώθηση των εξαγωγών.

Η «Ομάδα Χόρχε» ενημέρωσε τους «δυνητικούς πελάτες» ότι αποδέχεται πληρωμές με διάφορα νομίσματα και κρυπτονομίσματα και η χρέωση είναι μεταξύ 6 και 15 εκατομμυρίων δολαρίων για παρέμβαση σε εκλογική διαδικασία.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ο σεισμός «έσκισε» στα δύο ελαιώνα δημιουργώντας φαράγγι 300 μέτρων (videos)

Aeroflot: Ημίγυμνη γυναίκα προσπάθησε να μπει στο πιλοτήριο – «Κινδυνεύουν όλοι οι επιβάτες», έλεγε (Video)

Το εντυπωσιακό στέμμα που θα φορέσει η Καμίλα στη στέψη και η ιστορία του (photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:41