search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:26
MENU CLOSE

Crypto: Πώς η χρεοκοπία της FTX… ενισχύει το Bitcoin

17.11.2022 18:14
bitcoin_new
Πηγή: Pixabay

Η κρίση εμπιστοσύνης στα κεντρικοποιημένα ανταλλακτήρια με αφορμή το σκάνδαλο της FTX συνεχίζεται. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Glassnode, οι κάτοχοι Bitcoin αποσύρουν τα νομίσματά τους προς τα ιδιωτικά πορτοφόλια σε ποσότητες-ρεκόρ. Σε εβδομαδιαία βάση πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα νομισμάτων που έχει υπάρξει ποτέ.

Σύμφωνα με άρθρο του euro2day.gr συνήθως το φαινόμενο ερμηνεύεται ως απροθυμία ρευστοποίησης κρυπτονομισμάτων. Οι κάτοχοί τους τα τοποθετούν εσκεμμένα προς φύλαξη εκεί που δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης, σε αντίθεση με τα νομίσματα που βρίσκονται στα ανταλλακτήρια. Όμως, τώρα είναι φανερό πως το κάνουν περισσότερο για προστασία. Μη βρεθούν προ απροόπτου και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους, όπως συνέβη με τους καταθέτες της FTX.

Ο κίνδυνος του αντισυμβαλλόμενου δεν προειδοποιεί. Δεν αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια ελιγμών καθώς συνήθως εμφανίζεται με μεγάλη ταχύτητα. Οι πανικοί είναι τόσο παλιοί όσο και οι αγορές. Η εμπιστοσύνη κάνει χρόνο να χτιστεί, αλλά πολύ γρήγορα μπορεί να διαβρωθεί, ακόμα κι από μια απλή φήμη. Όπως και στην παραδοσιακή τραπεζική, οι μαζικές αναλήψεις δεν γίνονται ποτέ μέσα σε συνθήκες ευφορίας. Μπορούν, όμως, να γίνουν την επομένη. Είναι θέμα ωρών.

Το σκάνδαλο της FTX μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα (πολύ ακριβό) μάθημα για τους κατόχους κρυπτονομισμάτων. Η βασική αρχή της φιλοσοφίας του Bitcoin ήταν από την αρχή ότι δεν χρειάζεται θεματοφυλακή για να φυλάξεις τα νομίσματά σου. Ένα έξυπνο σχόλιο διαβάσαμε από τον cryptakias: «Τα ανταλλακτήρια πρέπει να τα χρησιμοποιούμε όπως την τουαλέτα. Μπαίνουμε, κάνουμε τη δουλειά μας, βγαίνουμε».

Τα σωστά ανταλλακτήρια δεν θέλουν να κρατάνε τα Bitcoin σας. Προτιμούν να τα φυλάτε εσείς, στο δικό σας πορτοφόλι. Αυτή η τακτική είναι πιο ασφαλής και για εσάς και για τους ίδιους.

Όταν μια καλή ιδέα χρησιμοποιείται για ανήθικους σκοπούς, μετατρέπεται αυτόματα σε κακή. Ο Sam Bankman-Fried χρησιμοποιούσε χρήματα που είχε υπεξαιρέσει από ανυποψίαστους πελάτες του για να επηρεάσει (το αναφέρουμε ευγενικά) πολιτικούς και ρυθμιστικές αρχές. Εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για να προβεί σε ανήθικες ενέργειες, λειτουργώντας με ανευθυνότητα.

Το FTX αντιπροσωπεύει το αντίθετο από τη φιλοσοφία του πρωτοκόλλου του Bitcoin. Το Bitcoin δημιουργήθηκε ακριβώς για να αποτρέψει τα σχήματα Ponzi, τα bank run, της απάτες τύπου Enron, Lehman Brothers, Bernie Madoff. Να μην απαιτούνται δαπανηρές διασώσεις του τραπεζικού τομέα, του οποίου τα διαχειριστικά λάθη να πληρώνουν φτωχοί πολίτες. Να θέσει τις προϋποθέσεις για ένα πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο οικονομικό σύστημα, που να μην ευνοεί τις ακραίες ανισότητες.

Το οικοσύστημα των crypto δεν χρειάζεται να διασωθεί από κρατικά κεφάλαια. Αυτό που επιθυμεί, όπως σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, είναι να υπάρξει προστασία από τους απατεώνες. Ακόμα όμως και χωρίς νομική κάλυψη, μετά το τωρινό ξεκαθάρισμα, ο χώρος θα βγει πιο ισχυρός, πιο ώριμος. Η αγορά θα αφήσει πίσω της τα τοξικά στοιχεία. Ποιος ασχολείται σήμερα με τον Craig Wright ή τον Roger Ver που πρωταγωνιστούσαν το 2017; Το ίδιο θα γίνει με τους Sam Bankman-Fried (FTX), Do Kwon (Terra), Alex Mashinsky (Celsius).

Δεν είναι λίγοι που εκμεταλλεύονται τις ιδιαιτερότητες του χώρου και λειτουργούν με ανευθυνότητα, ακόμα και με ανήθικο τρόπο. Στους τοξικούς συμμετέχοντες είναι καλό οι αρχές να βάζουν εμπόδια στον δρόμο τους.

Ήταν τόσο ηχηρή η χρεοκοπία, που μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο το ενδεχόμενο να επιταχυνθεί και μάλλον να ενταθεί η επέμβαση των ρυθμιστικών αρχών. Τελικά η απάτη της FTX σε βάθος χρόνου θα λειτουργήσει θετικά.

Όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα είναι θόρυβος. Το οικοσύστημα συνεχίζει να εξελίσσεται. Όταν φτιάχτηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου, το Internet, οι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν χρήματα. Αρκετοί εξαπατήθηκαν, άλλοι επένδυσαν σε εταιρείες που απέτυχαν και χάθηκαν. Κανείς δεν θυμάται αυτά τα περιστατικά, όπως δεν θυμάται τα χρήματα που χάθηκαν. Αυτό που έμεινε, ήταν τα οφέλη της νέας τεχνολογίας που, παρά την αμφισβήτηση, μεταμόρφωσε τον κόσμο. Το ίδιο ενδεχομένως να συμβεί και τώρα.

Καθώς ο κλάδος αναπτύσσεται, νέοι παίκτες εισέρχονται. Η διαφορά μέχρι πριν από ελάχιστα χρόνια είναι συγκλονιστική. Πλέον οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων έχουν φτάσει σε τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων. Έχουν στρέψει το ενδιαφέρον και τα κεφάλαιά τους θεσμικοί επενδυτές και εισηγμένες εταιρείες. Κράτη το έχουν νομιμοποιήσει και εντάξει στο τραπεζικό τους σύστημα. Υπάρχει καθημερινή κάλυψη σε παγκόσμια και αναγνωρισμένα οικονομικά δίκτυα πληροφόρησης. Διεξάγονται συνέδρια με συμμετοχή διάσημων σε φανταχτερές τοποθεσίες.

Διαβάστε επίσης:

Black Friday: 7 συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές

Δώρο Χριστουγέννων: Τι θα λάβουν εργαζόμενοι και άνεργοι – Η ημερομηνία πληρωμής

Καλάθι του νοικοκυριού: Παραπλανήσεις και «φάουλ» καταγγέλλουν οι καταναλωτές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:26