ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18.07.2025 03:49
MENU CLOSE

Θεμέλιος λίθος για τον Τύπο τα 46 λεπτά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2270
23/2/2023
25.02.2023 09:57

Οι εφημερίδες διαθέτουν ένα ακλόνητο ατού. Στην εποχή της εύκολης πρόσβασης στην πληροφορία και την ενημέρωση, μέσα από πλήθος ιστοσελίδων, που προκαλούν κατακερματισμό των χρηστών και σε συνδυασμό με την διάσπαση της προσοχής που προκαλούν οι έξυπνες συσκευές με τις ευκολίες που προσφέρουν, καταγράφεται διάρκεια εστιασμένης ενημέρωσης 46 λεπτών στην εφημερίδα.

Οι εφημερίδες είναι το κατεξοχήν μέσο που εμπιστεύονται για την αξιοπιστία του οι πολίτες, όπως ανέλυσε στο πλαίσιο παρουσίασης της μελέτης η Ξένια Κούρτογλου, πρόεδρος της εταιρείας ερευνών και μετρήσεων Focus. Υπάρχει και συνέχεια ενθαρρυντική. Η εφημερίδα αποτελεί «αγαπημένη συνήθεια με σοβαρότητα και κύρος». Η στάση αυτή είναι περισσότερο έντονη στο ανδρικό αναγνωστικό κοινό.

Παράλληλα, στο συνέδριο, τις εργασίες του οποίου άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ Νίκος Χατζηνικολάου τονίζοντας τη συμβολή της ύπαρξης του Τύπου στην εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, με βάση τα αποτελέσματα, επισημάνθηκε η ξεκάθαρη ανάγκη ανανέωσης του Τύπου, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου, όσο και σε επίπεδο προσέγγισης των αναγνωστών.

Τη σημασία του επίσης έχει και το στοιχείο ότι τα «News Brands», δηλαδή, εφημερίδες με έντυπη και digital έκδοση φαίνεται να κερδίζουν τις ψηφιακές εκδόσεις χωρίς έγχαρτη διάσταση, διότι «φέρουν ευθύνη για ό,τι γράφουν», «έχουν επώνυμη αρθρογραφία» και «βασίζονται στην ερευνητική δημοσιογραφία».

Ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που απορρέουν από την υπερπληθώρα ακατέργαστης πληροφορίας στο ψηφιακό περιβάλλον και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα σε θεσμικό επίπεδο και τόνισε ότι «όπως πορεύεται η δημοσιογραφία, πορεύεται η δημοκρατία».

Στην δύναμη που διαθέτουν οι εκδότες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκδοτών Εφημερίδων (European Newspaper Publishers Association) Ζαν Πιερ ντε Κεραούλ παραπέμποντας στα αποτελέσματα της δράσης τους στο κομμάτι της θέσπισης κανόνων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σχετική ευρωπαϊκή νομολογία (DMA, DSA, European Media Freedom Act).

Έμφαση στη σπουδαιότητα ενός οικονομικά βιώσιμου Τύπου έδωσε ο γενικός διευθυντής της ENPA, Ηλίας Κοντέας και η αντιπρόεδρος της εφημερίδας «The New York Times» Ελένη Κωνσταντοπούλου μοιράστηκε εμπειρίες και ιδέες για ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο στον Τύπο. Ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της στρατηγικής «ο συνδρομητής πρώτα», ενώ τόνισε ότι το έντυπο προσφέρει ένα πιο ποιοτικό περιβάλλον για τους διαφημιζόμενους.

Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα ενίσχυσης του Τύπου μέσω της κρατικής διαφήμισης, η δημιουργία προγράμματος φιλαναγνωσίας με στόχευση κυρίως σε νέους ηλικιακά ανθρώπους αλλά και το ενδεχόμενο μιας καμπάνιας για την προώθηση των έντυπων εφημερίδων.

«Ο έντυπος τύπος διατηρεί το μονοπώλιο του δημόσιου και πολιτικού διαλόγου με κύρος» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Κωνσταντίνος Τασούλας, πρόεδρος της βουλής, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι «οι εφημερίδες καταλαμβάνουν την πρωτοκαθεδρία σε ό,τι αφορά το κύρος και την εγκυρότητα στη δημοσιογραφία».

Διαβάστε επίσης:

Οι τίτλοι των Πρωτοσέλιδων των εφημερίδων του Σαββάτου (Video)

Σασμός: Ο Αντώνης ανακοινώνει το γάμο του με τη Μαρίνα στο καφενείο

Πέθανε ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Γιώργος Ρωμαίος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18.07.2025 02:50
Exit mobile version