Μπραντάδα βακαλάου ή αλλιώς μια ιδιαίτερη σκορδαλιά μπακαλιάρου
Μια συνταγή της μεσογειακής κουζίνας που ετοιμάζεται γρήγορα και εύκολα, επιδέχεται παραλλαγές στα συστατικά της ανάλογα με τη χώρα που παρασκευάζεται (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία) και μπορεί να σερβιριστεί ανάλογα σαν ορεκτικό ή ακόμα και ως κυρίως πιάτο.
Σε κάθε περίπτωση η μπραντάδα είναι ένα άλειμμα που παίρνει ξεχωριστή γεύση με την προσθήκη βρασμένου ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου και αρωματικών βοτάνων.
Υλικά για τη Συνταγή
500 γραμμάρια βακαλάο ξαλμυρισμένο
2 σκελίδες σκόρδο
500 γραμμάρια πατάτες, κομμένες σε ομοιόμορφους κύβους
26 ml (2 κουταλιές της σούπας) ελαιόλαδο
150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Λίγο φρέσκο θυμάρι, σε κλωνάρια ή ένα δαφνόφυλλο
Λίγο μαϊντανό ή σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
1. Αρχικά, βάλτε σε μια κατσαρόλα τον βακαλάο, νερό κρύο, τόσο ώστε να τον καλύψει, το σκόρδο της συνταγής και μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή ένα δαφνόφυλλο. Βράστε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ψάρι.
2. Μόλις είναι έτοιμος, αφαιρέστε τον μπακαλιάρο από την κατσαρόλα και αφήστε τον σε ένα πιάτο να κρυώσει ελαφρώς.
3. Στο ίδιο νερό βράστε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται. Πολτοποιήστε τις μαζί με το σκόρδο, ώστε να γίνουν πουρές.
4. Στο μεταξύ, καθαρίστε τον βακαλάο από τυχόν κόκαλα ή δέρμα και θρυμματίστε τον με τα χέρια σας.
5. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρετε τα κομμάτια του ψαριού για 2 λεπτά μόνο. Προσθέστε τον πουρέ πατάτας με το σκόρδο και την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε καλά.
6. Δοκιμάστε τις γεύσεις, αλατοπιπερώστε ανάλογα και πασπαλίστε με το μαϊντανό ή το σχοινόπρασο, αν επιθυμείτε.
Συμβουλή
Μπορείτε να παραλείψετε εντελώς την κρέμα γάλακτος για μια νηστίσιμη εκδοχή του και να το σερβίρετε πάνω σε μπρουσκέτες ή φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί μαζί με ψητές πιπεριές, λιαστές ντομάτες και καραμελωμένα κρεμμύδια.
Διαβάστε επίσης: