search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:47
MENU CLOSE

Τεχνητή Νοημοσύνη: O CEO της Google ανησυχεί και «δεν κοιμάται τα βράδια»

17.04.2023 18:22
sundar-google-2-new

Οι ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη κρατούν τον CEO της Google, «ξύπνιο τη νύχτα», όπως παραδέχεται ο ίδιος, σημειώνοντας πως η τεχνολογία θα μπορούσε να αποδειχθεί «πολύ επιβλαβής» αν αναπτυχθεί λανθασμένα.

Ο Σούνταρ Πιτσάι, σε συνέντευξη στο CBS, ζήτησε ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, παρόμοιο με αυτό για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και προειδοποίησε πως ο ανταγωνισμός στον τεχνολογικό κλάδο, θα μπορούσε παραμερίσει τις ανησυχίες για ζητήματα ασφαλείας.

Ο Πιτσάι είπε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν παγκόσμια ρυθμιστικά πλαίσια παράλληλα με την ανάπτυξη των συστημάτων AI. Όπως είπε, η αρνητική πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης του προκαλεί ανησυχία τις νύχτες. «Μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής εάν αναπτυχθεί λανθασμένα και δεν έχουμε ακόμη όλες τις απαντήσεις σε αυτό το πεδίο και η τεχνολογία προχωρά γρήγορα. Δηλαδή με κρατάει ξύπνιο το βράδυ», είπε.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, τον περασμένο μήνα, χιλιάδες ειδικοί, ερευνητές και υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων ο Ελον Μασκ, ζήτησαν εξάμηνη «παύση» στην ανάπτυξη μιας ισχυρής τεχνολογίας Α.Ι..

Η μητρική της Google, η Alphabet, είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης DeepMind με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει ξεκινήσει ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη, το Bard, ως απάντηση στο ChatGPT που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας OpenAI.

Ο Πιτσάι υπογραμμίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, λόγω των δυνατοτήτων για παραπληροφόρηση. «Με την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι εφικτό να δημιουργηθεί εύκολα ένα βίντεο, όπου θα μπορούσε να φαίνεται ο Σκοτ (σ.σ Σκοτ Πέλεϊ, ο δημοσιογράφος του CBS που του πήρε τη συνέντευξη) να λέει κάτι, ή εγώ να λέω κάτι, που ποτέ δεν είπαμε. Και θα μπορούσε να είναι αληθοφανές. Σε κοινωνική κλίμακα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά».

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η έκδοση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης της που είναι τώρα διαθέσιμη στο κοινό, μέσω του chatbot Bard, είναι ασφαλής. Πρόσθεσε ότι η Google συμπεριφέρεται υπεύθυνα και δεν λανσάρει στο κοινό προηγμένες εκδόσεις του Bard, προκειμένου να δοκιμαστούν.

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία του Bard από την Google, ενώ δεν κατανοούσε πλήρως πώς λειτουργεί, ο Πιτσάι απάντησε: «Επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι. Δεν νομίζω ότι καταλαβαίνουμε πλήρως ούτε το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό».

Ο Πιτσάι παραδέχτηκε ότι η κοινωνία δεν φαίνεται να είναι έτοιμη για τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. «Φαίνεται να υπάρχει αναντιστοιχία» μεταξύ του ρυθμού με τον οποίο η κοινωνία σκέφτεται και προσαρμόζεται στις αλλαγές σε σύγκριση με τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «τουλάχιστον οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τους πιθανούς κινδύνους της πιο γρήγορα».

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ – Τρομακτικό ατύχημα στο φεστιβάλ Coachella: Ακροβάτισσα έπεσε στο κενό από μεγάλο ύψος (Video)

Σουδάν: Εντείνονται οι μάχες, αυξάνονται οι νεκροί και τραυματίες – Αγωνία για τους Έλληνες (Video)

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της χρονιάς στα σύνορα της Γαλλίας με την Ισπανία (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:47