search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:18
MENU CLOSE

Ο ρόλος της Κίνας ως «χωροφύλακας» στη Μέση Ανατολή (Photos/Videos)

27.04.2023 06:00
kina_sijiping

Στις 6 Απριλίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια.

Ένα μήνα νωρίτερα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις δύο χώρες είχαν εκπλήξει τους πάντες ανακοινώνοντας την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ύστερα από χρόνια εχθρότητας. Οι συναντήσεις που οδήγησαν σε αυτή την εντυπωσιακή αλλαγή δεν έγιναν στη Μέση Ανατολή, αλλά στην Κίνα, που λειτούργησε ως μεσολαβητής. Το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία για το Πεκίνο και το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο η Κίνα μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Η Δύση επικρίνει σφοδρά την Κίνα για την στάση της στο ουκρανικό, παρόλο που η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Σι με τον ουκρανό ηγέτη, Ζελένσκι, άνοιξε ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Δεν είναι τυχαίο που μετά την συνομιλία Σι-Ζελένσκι, ανακοινώθηκε η αποστολή ειδικού Κινέζου διαμεσολαβητή στην Ουκρανία «και σε άλλες χώρες», σε αναζήτηση πολιτικής λύσης.

Η Κίνα απέφευγε μέχρι τώρα να εμπλακεί σε προσπάθειες επίλυσης διεθνών κρίσεων. Προτιμούσε να τηρεί αποστάσεις ασφαλείας. Αλλά η Κίνα του Σι Ζινπινγκ θέλει να αναδειχτεί σε πρωταγωνιστή και διπλωματικό επίπεδο. Αλλά μέχρι σε ποιο σημείο;

Την περασμένη εβδομάδα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Κιν Γκανγκ, δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Η συμφωνία Σαουδικής Αραβίας – Ιράν μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κίνας, όπως εκτιμά η Τζούλια Γκουρόλ Χάρελ, του γερμανικού Ινστιτούτου Arnold-Bergstraesser. Ήταν εξάλλου μία διακήρυξη της Κίνας για το νέο, μεγαλύτερο ρόλο που επιθυμεί να παίξει στη διπλωματική αρένα.

Η Κίνα βγαίνει μπροστά σε μία περίοδο που μειώνεται η αμερικανική επιρροή στη Μέση Ανατολή, μία περιοχή που ήταν προνομιακό πεδίο για τις ΗΠΑ, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Η απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, οι αμφιλεγόμενες σχέσεις τους με τη Σαουδική Αραβία και η χαοτική αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν πλήξει την αξιοπιστία των ΗΠΑ, ενώ στο εσωτερικό η αμερικανική κοινή γνώμη φαίνεται πως δεν ικανοποιείται από τον ρόλο της χώρας τους ως παγκόσμιου χωροφύλακα.

Μπορεί η Κίνα, λοιπόν, να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ; Το ερώτημα που θέτει το Al Jazeera, απαντάται από μία πραγματικότητα: παρόλο που οι ΗΠΑ δεν έχουν την αίγλη του παρελθόντος, εξακολουθούν να διατηρούν δεκάδες βάσεις στην περιοχή και κάποιους ισχυρούς συμμάχους. Επιπλέον, ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ίσως η Κίνα να μην είναι πρόθυμη να αναλάβει όλη την ευθύνη στο διπλωματικό πεδίο. Το Πεκίνο με την τακτική που ακολουθεί επωφελείται από τη διεύρυνση της διπλωματικής και οικονομικής επιρροής του, αφήνοντας τους Αμερικανούς να διαχειρίζονται τα δύσκολα σε επίπεδα ασφαλείας.

Δουλειές με τον τρόπο της Κίνας

Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου από τις δύο χώρες και από το 2021 έχει υπογράψει μία συμφωνία συνεργασίας με το Ιράν με ορίζοντα 25 χρόνων.

Το κινεζικό σχέδιο απλώνεται στον χάρτη βλέποντας τον λεγόμενο σύγχρονο «Δρόμο του Μεταξιού», που έχει στόχο την σύνδεση της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής, μέσα από ένα υποστηριζόμενο από την Κίνα δίκτυο λιμανιών, σιδηροδρόμων, αυτοκινητόδρομων και άλλων υποδομών. Για να υπηρετήσει αυτό το σχέδιο η Κίνα έχει επενδύσει στη Μέση Ανατολή 273 δισεκατομμύρια δολάρια στο διάστημα 2005-2022. Επιπλέον αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράκ, φυσικό αέριο από το Κατάρ και εξάγει όπλα στην Αλγερία, το Μαρόκο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

Η Κίνα αντιμετωπίζεται από τις περισσότερες χώρες ως ο ιδανικός ουδέτερος και ισχυρός φίλος, με μακρά πολιτική παράδοση μη παρέμβασης στα επιμέρους θέματα στη Μέση Ανατολή και γι αυτό δείχνει πιο αποδεκτή ως μεσολαβήτρια.

Η μεγάλη δύναμη της Κίνας είναι η οικονομική επιρροή της και ίσως έτσι εξηγείται η απροθυμία της να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ στο ρόλο του χωροφύλακα στη Μέση Ανατολή.

«Η Κίνα ποτέ δεν ήθελε να ελέγξει τη Μέση Ανατολή», λέει στο Al Jazeera ο Φαν Χονγκντά, καθηγητής μεσανατολικών σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης.  «Η Κίνα έχει τον δικό της τρόπο να συνεργάζεται με τις χώρες της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Βίντεο τεχνητής νοημοσύνης των Ρεπουμπλικανών κατά του Μπάιντεν – «Χάος αν επανεκλεγεί»

Κλιματική αλλαγή: Ακραίοι καύσωνες απειλούν τον πλανήτη – Ποιες χώρες κινδυνεύουν (photos/videos)

60 χρόνια μετά οι επιστήμονες λύνουν ένα μεγάλο μυστήριο του διαστήματος (photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:18