ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 10:15
MENU CLOSE

Politico: «Χτίστε αυτό το τείχος, λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός ενόψει εκλογών»

19.05.2023 18:42

Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα αποφασίσουν την Κυριακή εάν θα σκληρύνει η γραμμή της χώρας στο μεταναστευτικό επεκτείνοντας ένα τείχος στα σύνορα με την Τουρκία ή αν θα εκλέξουν το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ που έχει υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση για το θέμα, αναφέρει το Politico σε δημοσίευμά του, ενώ επανέρχεται στον παραλληλισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και αν η υπόσχεση να χτίσει ένα τείχος και να αναγκάσει κάποιον άλλο να πληρώσει ακούγεται γνώριμη, ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει τη σύγκριση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κέρδισε την προεδρία των ΗΠΑ το 2016 με σύνθημα να κάνει κάτι παρόμοιο με το Μεξικό.

«Δεν έχω πυκνά ξανθά μαλλιά, οπότε νομίζω ότι η σύγκριση δεν είναι ιδιαίτερα σχετική», είπε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση για παράνομες «απωθήσεις» — αναγκάζοντας τους μετανάστες που έχουν φτάσει στο ελληνικό έδαφος — και για απέλαση μεταναστών χωρίς δίκαιη διαδικασία. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται αυτές τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι ανεξάρτητες έρευνες από τις ελληνικές αρχές δεν έχουν βρει καμία απόδειξη.

«Ακολουθήσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική, προστατέψαμε τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, αποδεικνύοντας ότι η θάλασσα έχει σύνορα και μπορούμε να τα φυλάξουμε. Μειώσαμε τις ροές κατά 90%», είπε ο Μητσοτάκης σε πρόσφατη επίσκεψη στη Λέσβο του Αιγαίου.

Ποιος θα πληρώσει;

Το ερώτημα εάν η ΕΕ πρέπει να πληρώσει για τους φράχτες των συνόρων των χωρών μελών είναι αμφιλεγόμενο. Ενώ η μεταναστευτική κρίση έχει σταθεροποιηθεί από το 2015, παραμένει ένα ζωντανό ζήτημα – και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει δεδομένης της πραγματικότητας της κλιματικής αλλαγής, του πολέμου και της πείνας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Οι ηγέτες της ΕΕ υποσχέθηκαν τον Φεβρουάριο «σημαντικά» κονδύλια για την ενίσχυση των καμερών και του προσωπικού στα σύνορα, αλλά απέτυχαν να χρηματοδοτήσουν άμεσα την κατασκευή τειχών. Ωστόσο μια πρόταση ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Απρίλιο, προς απογοήτευση των αριστερών βουλευτών. Η δυνατότητα δημιουργίας τειχών με χρηματοδότηση από την ΕΕ, κάποτε αδιανόητη, έχει εισέλθει στη σφαίρα του δυνατού.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι δίκαιο ένα συλλογικό όφελος να πληρώνεται από συλλογική χρηματοδότηση.

«Είμαστε ένα κράτος πρώτης γραμμής, δεχόμαστε σημαντικές μεταναστευτικές πιέσεις, περιμένουμε βοήθεια από την ΕΕ», είπε στη συνέντευξη στην Bild. «Είναι πολύ άδικο από τη μία πλευρά, να ζητάμε από την Ελλάδα να κάνει τη δύσκολη δουλειά της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και μετά να κουνάμε το δάχτυλο στην Ελλάδα γιατί απλώς κάνει τη δουλειά για λογαριασμό άλλων».

Εάν κερδίσει τις εκλογές και η ΕΕ επιλέξει να μην χρηματοδοτήσει το τείχος, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης σε προεκλογική συγκέντρωση: «Ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στην Τουρκία: «Δεν τα βρήκαν» Κιλιτσντάρογλου και Ογάν

Ερντογάν: Η «ειδική» σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν και οι κυρώσεις της Δύσης

Συναγερμός στη Βρετανία: Νεκρό βρέφος από μυοκαρδίτιδα – 7 ύποπτα περιστατικά

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 10:14
Exit mobile version