search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:44
MENU CLOSE

NYT: Η Ελλάδα πιάστηκε στα πράσα να πετάει πρόσφυγες στη θάλασσα (video)

19.05.2023 13:50
nyt_prosfyges_pushbacks

Ένα ρεπορτάζ – κόλαφο για την τακτική των επαναπροωθήσεων προσφύγων από τις ελληνικές αρχές αναδεικνύει η ιστοσελίδα των New York Times, υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα λέει ότι δεν πετάει πρόσφυγες στην θάλασσα. Πιάστηκε επ αυτοφώρω».

Οι New York Times δημοσιεύουν στην ηλεκτρονική τους έκδοση βίντεο όπου, όπως αναφέρουν καταγράφεται η δράση Ελλήνων ένστολων του Λιμενικού Σώματος που περικυκλώνουν πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, και τους βάζουν σε μια φουσκωτή βάρκα, εγκαταλείποντάς τους  στην θάλασσα.

Το βίντεο σύμφωνα με τους ΝΥΤ τραβήχτηκε από Αυστριακό που εργάζεται σε ομάδα στήριξης προσφύγων και καταγράφει μεθοδικά παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας και κακοποίηση προσφύγων. Η αμερικανική ιστοσελίδα επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου για να θέσει υπόψη των αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων το υλικό αυτό, αλλά εισέπραξε την άρνηση των ελληνικών αρχών ακόμα και να δουν το βίντεο, ενώ δεν έγινε και κανένα σχόλιο εκ μέρους της κυβέρνησης.

Οι εικόνες καταγράφηκαν στην Λέσβο. Είναι η «ανατομία μίας εξωδικαστικής απέλασης» από την Ελλάδα, όπως γράφουν οι New York Times, παρουσιάζοντας τα γεγονότα που άρχισαν την Τρίτη, 11 Απριλίου:

Ένα λευκό βαν χωρίς διακριτικά οδηγεί σε απόμερη παραλία, στη νότια Λέσβο, 12 άτομα, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά. Η επιχείρηση επιτηρείται από τρία άτομα. Οι 12 είναι πρόσφυγες που είχαν φτάσει ένα 24ωρο νωρίτερα στο νησί και είχαν κρυφτεί σε θάμνους για να περάσουν τη νύχτα. Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από κουκουλοφόρους. Είχαν ξεκινήσει από την Σομαλία και συγκεκριμένα από περιοχές που ελέγχονται από την ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα.

Στο σημείο όπου οδηγούνται οι 12 πρόσφυγες υπάρχει ένα φουσκωτό ταχύπλοο, στο οποίο περιμένουν δύο άτομα με καλυμμένα πρόσωπα. Οι πρόσφυγες υποχρεώνονται να επιβιβαστούν στο ταχύπλοο και αυτό ανοίγεται στη θάλασσα. Οι ΝΥΤ γράφουν πως η εικόνα θυμίζει μια βόλτα τουριστών με το φουσκωτό…

Ύστερα από λίγα λεπτά το φουσκωτό προσεγγίζει σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, που όπως επισημαίνεται έχει πληρωθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι πρόσφυγες επιβιβάζονται στο σκάφος της ακτοφυλακής και στριμώχνονται στην πρύμη. Τους επιτηρούν έξι άτομα, που φορούν την μπλε στολή του πληρώματος.

Το σκάφος της ακτοφυλακής πλέει νότια, κατευθυνόμενο στην Τουρκία. Στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων οι 12 πρόσφυγες επιβιβάζονται σε φουσκωτό σκάφος χωρίς μηχανή. Το σκάφος της ακτοφυλακής τους εγκαταλείπει εκεί, απομακρύνεται και το φουσκωτό με τους 12 πρόσφυγες μένει στο έλεος της θάλασσας.

Ύστερα από περίπου μία ώρα δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής εντοπίζουν το φουσκωτό που πλέει μεσοπέλαγα και γίνεται η διάσωση των προσφύγων. Αργότερα οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν τη διάσωση 12 ατόμων μετά από επαναπροώθηση που έγινε από τις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΥΤ.

Διαβάστε επίσης:

Φίλης σε Χατζηδάκη: Σε παρακολουθούσε ο Μητσοτάκης με το Predator και το έχεις βουλώσει! (video)

Τσίπρας: Ο Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος είναι εκτός, ο Καραμανλής των Τεμπών είναι εντός

Πανηγυρίζει βουλευτής της ΝΔ για την τιμή στο γάλα: «Το κάναμε πράξη – Από 80 λεπτά στα 1,70 ευρώ» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:43