search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:09
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στο CNN για την οικονομία: Προτίθεμαι να συνεχίσω με τον ίδιο τρόπο

23.05.2023 20:20
mitsotakis-cnn-1-new

Συνέντευξη στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε πόσο οδυνηρή ήταν η κρίση για τους Έλληνες. Θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη απο αυτήν που έχουμε έως τώρα κι έχω τον τρόπο να την επιτύχω» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Ενώ συμπλήρωσε: «Προτίθεμαι να συνεχίσω με τον ίδιο τρόπο. Έχουμε μεν χαμηλό πληθωρισμό αυτή τη στιγμή αλλά πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε να για στηρίξουμε το μέσο εισόδημα χωρίς να κινδυνεύσει η οικονομία μας και ταυτόχρονα να μειώσουμε το δημόσιο χρέος (…)».

«Στόχος να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό (…) Για εμάς, μεγάλη προτεραιότητα είναι να αυξήσουμε τους μισθούς, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε το μέσο εισόδημα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομία».

 Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ήτοι ότι η εγχώρια ανάπτυξη «τρέχει» με μεγαλύτερο ρυθμό εν συγκρίσει με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και επανέλαβε πως σε περίπτωση που σχηματισθεί μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Για το αποτέλεσμα των εκλογών, ανέφερε: «Πήγαμε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο». Στην νέα τετραετία πρέπει να έχουμε περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη ανάπτυξη και σύγχρονη ατζέντα σε υγεία και παιδεία και να μειώσουμε περαιτέρω τις ανισότητες όπως κάναμε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Κάναμε εκπληκτικά πράγματα στην ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά για τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Νικήσαμε την λαϊκιστική αντιπολίτευση για δεύτερη φορά στη σειρά. Οι φαντασιώσεις των εύκολων λύσεων, νικήθηκαν. Αν παρέχεις λύσεις στους πολίτες αυτοί σε επιβραβεύουν. Κερδίσαμε περισσότερες ψήφους, αυξήσαμε τα ποσοστά μας».

Έρευνα μετά το δημοσιεύμα των New York Times

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είδα το βίντεο των New York Times και ήδη έχω ξεκινήσει έρευνα. Πίσω στο 2015 το 75% των μεταναστών της ΕΕ έμπαιναν από την Ελλάδα. Από όταν ανέλαβα, μίλησα για αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και καταφέραμε να πολεμήσουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Κάναμε σημαντική δουλειά με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Είπαμε στην ΕΕ πως δεν μπορείς να έχεις μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των συνόρων. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μιλούν για τα push forward της Τουρκίας που σπρώχνουν απελπισμένους ανθρώπους στη θάλασσα προς τα δικά μας σύνορα (…) Έχω υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορά μου, τα εξωτερικά της ΕΕ. Πίσω τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορά μας, αλλά τα προστατεύσαμε. Είπαμε στην ΕΕ πως πρέπει να προστατεύονται τα σύνορα, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου όλου περνούν μέσα. Πρέπει να συμφωνήσουμε στην ΕΕ για το μεταναστευτικό. Έχουμε δημιουργήσει εργαλεία και προγράμματα για νόμιμη μετανάστευση και προσέλκυση εργατιών χεριών».

Ελληνοτουρκικά

Αναφορικά με την Τουρκία υπογράμμισε ακόμα: «Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε πως θα υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και να χρησιμοποιούμε τα διεθνή εργαλεία. Δεν είμαι αφελής, οι διεθνείς σχέσεις δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε, πάντως, να διατηρηθεί το θετικό momentum, που έχει διαμορφωθεί μετά το φονικό σεισμό στην Τουρκία, επέμεινε πως Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να επιλύσουν τη μία και μόνη διαφορά, την οριοθέτηση της ΑΟΖ επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου σημειώνοντας με νόημα πως το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» είναι εξόχως αναθεωρητικό και ότι απειλεί τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης:

Κάπα Research: Ποια τα ποσοστά των κομμάτων στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές – Πόσα αναμένεται να μπουν στη Βουλή

Εκλογές 2023: Τέλος οι διερευνητικές εντολές – Την επέστρεψε και ο Νίκος Ανδρουλάκης

Δένδιας κατά Άδωνι για τα περί 180 βουλευτών και αποστάσεις από «αλαζονικές συμπεριφορές»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:07