search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:45
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Οι βασικοί στόχοι της δύσκολης μάχης εν όψει της 25ης Ιουνίου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2284
1/6/2023
01.06.2023 06:00
tsipras-ke-syriza-1-new (2)

Η ανατροπή των συσχετισμών και η αποτροπή της παντοδυναμίας Μητσοτάκη είναι οι στόχοι που θέτει επισήμως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου με την ενισχυμένη αναλογική.

Η απλή αναλογική έχει πλέον φύγει από το κάδρο εκ των πραγμάτων αφού ισχύει το νέο εκλογικό σύστημα, αλλά και λόγω «στρατηγικής ήττας» μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του 20,07%, επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει στην προσπάθεια να επαναφέρει στην κάλπη όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους ώστε να διατηρήσει το ρόλο που είχε μέχρι σήμερα και να παραμείνει με αξιώσεις στο παιχνίδι της διεκδίκησης της εξουσίας.

Ειδικότερα στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

-Να διατηρηθεί στην συνείδηση του κόσμου ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας, και όχι «ως μια δύναμη που ήρθε όχι ως πυροτέχνημα το 2012», ήρθε «για να στηρίξει τους αδύναμους, τα λαϊκά στρώματα, τη μεσαία τάξη, να επιβάλλει όρους δικαιοσύνης» (Τσίπρας στη Μάρα Ζαχαρέα, 30.5.20233). Κοινώς να συνεχίσει να εκφράζει με μαζικούς ή και πλειοψηφικούς όρους ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Να διατηρήσει, κατ’ επέκταση, την πρωτοκαθεδρία στο εσωτερικό της Κεντροαριστεράς, διατηρώντας μια απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ που παρουσίασε στην κάλπη της απλής αναλογικής άνοδο 3 μονάδων, με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να εκτιμά ότι η ανοδική τάση μπορεί να συνεχιστεί στις 25 Ιουνίου ως του σημείου μάλιστα να ανατραπεί η σειρά των κομμάτων και να κατακτήσει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να αποτραπεί η ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, όπου θα υπάρχει μια παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ώρα που έχει δώσει ανησυχητικά δείγματα γραφής από την πρώτη τετραετία, με μια ανίσχυρη αντιπολίτευση απέναντι, η οποία δεν θα μπορεί να παίξει τον ρόλο του «θεσμικού αντίβαρου», ρόλο που διεκδικεί να έχει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εν προκειμένω πρόκειται για στόχο αλλά και τακτική ταυτόχρονα, καθώς με το επιχείρημα αυτό η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κινητοποιήσει  τους θορυβημένους και «σοκαρισμένους» ψηφοφόρους ώστε να επιστρέψουν στην κάλπη του. Είναι διαρκείς οι εκκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες ημέρες «να αποτραπεί η παντοδυναμία μια ανεξέλεγκτης Δεξιάς».

Υπό αυτό το πρίσμα ο Αλέξης Τσίπρας, αρχής γενομένης από την ομιλία της περασμένης Πέμπτης στην Κεντρική Επιτροπή, έδωσε το σχετικό σήμα λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας ούτε συμπλήρωμα της δεξιάς και πάμε στη μάχη όχι για να χάσουμε αλλά για να νικήσουμε». Ήταν εμφανής η επιδίωξή του να μην εκπέμψει εικόνα ηττοπάθειας και αποδρομής με κίνδυνο να αισθανθούν οι ψηφοφόροι αλλά και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η νέα εκλογική μάχη είναι μια χαμένη υπόθεση.

Αντιθέτως, επιχείρησε να διαμορφώσει το κλίμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την μάχη συντεταγμένα και με αποφασιστικότητα προκειμένου να διατηρήσει τα πολιτικά και τα κοινωνικά «κεκτημένα» του. Και προκειμένου να δείξει ότι οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να «ακουμπούν» επάνω του και να τον θεωρούν μάχιμη δύναμη έκφρασης και έμπρακτης υπεράσπισης των συμφερόντων τους.

Πάντως δεδομένου ότι η «ανατροπή των συσχετισμών» στην πράξη σημαίνει την κάλυψη μιας απόστασης 20 μονάδων που σε απόλυτο αριθμό ψήφων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο, αναγνωρίζεται πως πρόκειται για έναν πολύ δύσκολο στόχο. Επομένως η στοχοθεσία αυτή συνοδεύεται και από την αναφορά που έκανε προχθές ο ίδιος ο Αλέξης όσο το δυνατό πιο καλό αποτέλεσμα που ακούγεται σαφώς πιο ρεαλιστικό: «δεν έχουμε κανέναν άλλο στόχο, παρά μονάχα να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προκειμένου να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ανάσας και στήριγμα για την κοινωνία».

Με νωπό το εκλογικό αποτέλεσμα και την αστοχία των προβλέψεων εκ μέρους της ηγεσίας, αποφεύγονται αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις για το πόσο θα μπορούσε να ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε το κόμμα από την κορυφή ως τη βάση προσπαθεί ακόμη να ξεπεράσει το σοκ παρά το κεντρικό πρόσταγμα για γρήγορη ανασύνταξη. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να υπάρχει η προσδοκία μιας επανάληψης του φαινομένου του 2019, (ενδεχομένως όχι στην ίδια ένταση καθώς είναι άλλη η συγκυρία) όπου μετά το 23,75% στις ευρωεκλογές ένα μήνα μετά στις βουλευτικές εκλογές ανέκτησε 8 μονάδες.

Πιο χαμηλά η κόντρα με ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά το βασικό μέτωπο της τρέχουσας προεκλογικής μάχης ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να ξεκαθαρίζει ότι ο αντίπαλος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική του. Αν και την περασμένη εβδομάδα δόθηκε η εντύπωση πως πάει να ανοίξει μέτωπο και κόντρα με το ΠΑΣΟΚ, στη συνέντευξη που έδωσε προς το Star την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να χαμηλώνει τους τόνους. Δεν παρέλειψε τις αιχμές, αλλά αυτές δεν ήταν στην ένταση που διατυπώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Στο ερώτημα λοιπόν αν ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον ανταγωνίζεται το ΠΑΣΟΚ για την αντιπολίτευση, απάντησε «δεν έχω κανένα λόγο να ανταγωνιστώ το ΠΑΣΟΚ», το οποίο όμως «είχε μια ευκαιρία, όταν απλώναμε το χέρι της συνεργασίας» και «αντί να ανοίξει τη συζήτηση, έκανε μονομέτωπο αλλά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν με απασχολεί το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ». Σε άλλο σημείο ανέφερε πως το μόνο που θέλει το ΠΑΣΟΚ είναι να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα αρχής γενομένης από την επομένη του εκλογικού αποτελέσματος, αποδόθηκαν ευθύνες στις μικρότερες προοδευτικές δυνάμεις για την ήττα της απλής αναλογικής, με ιδιαίτερες φωτογραφικές αναφορές στο ΠΑΣΟΚ. Στην Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν αυτές τις μέρες τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ» και πως «εμείς σε μικροκομματικούς εμφυλίους που ευνοούν μόνο τη Δεξιά δεν πρόκειται να συμβάλουμε και να εμπλακούμε». Αυτό δεν σημαίνει, πρόσθεσε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα απαντά στις προκλήσεις και θα γυρίζει και το άλλο μάγουλο, γιατί «για την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές δεν έχουμε μόνο εμείς ευθύνες, απλά είμαστε οι μόνοι που έχουμε το θάρρος δημόσια να τις αναλαμβάνουμε. Βαρύτατες ευθύνες έχουν και εκείνοι που της έδωσαν διάδρομο με μια πολιτική διχαστική και μονομέτωπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και που ακύρωσαν στην πράξη μια μεγάλη ευκαιρία και για τον τόπο και για το πολιτικό σύστημα και για τις δυνάμεις της προόδου: την ευκαιρία της απλής αναλογικής».

«Φρεσκάρισμα»

Σε ό,τι αφορά την ανασύνταξη και την αναδιάταξη των δυνάμεων αυτή σηματοδοτήθηκε κεντρικά με την συγκρότηση της 21μελούς Εκλογικής Επιτροπής όπου τοποθετήθηκαν ικανά πολιτικά στελέχη της νέας γενιάς, πρόσωπα από το think tank και γενικότερα πρόσωπα που ανταποκρίνονται στον χαρακτηρισμό «τεχνοκράτες», δεν προέρχονται δηλαδή από τον κομματικό μηχανισμό και την κομματική γραφειοκρατία αλλά από την κοινωνία.

Συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής τέθηκε ο Διονύσης Τεμπονέρας, δικηγόρος με ειδίκευση στα εργατικά θέματα, ο οποίος αν και δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές, έδωσε την προεκλογική μάχη κανονικά. Προκάλεσε αίσθηση πέρυσι τον Μάιο, με την κατάταξή του στις εσωκομματικές εκλογές, και συγκεκριμένα στην ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, όπου ήταν τρίτος μετά τις Αχτσιόγλου και Δούρου και πάνω από τους Παππά και Ραγκούση. Ήδη οι εντυπώσεις από τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ είναι πολύ θετικές, καθώς δίνει στίγμα μάχιμο, σε συνδυασμό με επάρκεια στην προβολή των θέσεων και την αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Μένει το επόμενο διάστημα να φανεί πως θα εξελιχθεί η επιλογή της Κουμουνδούρου να εκπροσωπείται στα ΜΜΕ από επιλεγμένα στελέχη με υποχρέωση των υπολοίπων να βρίσκονται σε συνεννόηση με το γραφείο Τύπου. Στόχος όπως έχει ήδη επισημανθεί είναι να περιοριστούν όσο γίνεται οι άστοχες δηλώσεις που κόστισαν πολύ ακριβά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να μπορέσει το κόμμα να εκπέμψει αυτό που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συγκρότηση.

Υπάρχουν βέβαια, κάποιες «γκρίνιες» για το γεγονός ότι σε αυτούς που έχουν επιλεγεί κεντρικά να εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την μάχη, δεν έχουν συμπεριληφθεί τα έμπειρα στελέχη κι έχουν μείνει εκτός, έναντι προσώπων φρέσκων μεν αλλά άπειρων. Από την άλλη, στελέχη της «παλαιάς φρουράς» μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κάποιον «κόφτη», αντιθέτως, έχουν εμφανίσεις στα ΜΜΕ κανονικά.

Επόμενη μέρα

Το θέμα της επόμενης μέρας μετά την συντριπτική ήττα, τέθηκε με κάποιο τρόπο την περασμένη εβδομάδα, ειδικά μετά και από δηλώσεις στελεχών, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να κλείσει η συζήτηση λέγοντας ότι αναλαμβάνει να ηγηθεί της μάχης και δεν εγκαταλείπει και δεν «λιποτακτεί».

Το μήνυμα αυτό επανέλαβε στην συνέντευξη της Τρίτης, την πρώτη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, με στελέχη να εκτιμούν ότι και πάλι επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση καθώς όπως είπε και ο ίδιος το κρίσιμο είναι οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες και το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα για την κοινωνία.

Ωστόσο, έδωσε ένα στίγμα των προθέσεών του να παραμείνει στο τιμόνι την επόμενη μέρα. Έδειξε να συναρτά το πώς θα χειριστεί την επόμενη μέρα με το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας «δεν κάνω καν σκέψεις για το μετά, αν δεν διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα». Ταυτόχρονα όμως σημείωσε «δεν έχω το δικαίωμα να λιποτακτήσω, δεν λιποτακτώ ούτε χθες, σήμερα, ούτε αύριο θα το κάνω, θα είμαι παρών».

Διαβάστε επίσης:

Θεόδωρος Πάγκαλος: Όταν «κάρφωνε» τον Τσοχατζόπουλο – «Ούτε για θυρωρό των γραφείων του ΠΑΣΟΚ δεν θα τον ψήφιζα»

ΝΔ σε ΠΑΣΟΚ: Ατελέσφορο μέτρο η φορολόγηση γονικών παροχών

Αλέξης Γεωργούλης: Fast track διαδικασίες για την άρση ασυλίας – Την Πέμπτη η Ολομέλεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01