ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:49
MENU CLOSE

Ουκρανία: Η στρατηγική της αντεπίθεσης και το στοίχημα Ζελένσκι

10.06.2023 06:00

Η προαναγγελθείσα ουκρανική αντεπίθεση είναι σε εξέλιξη, οι Ουκρανοί τηρούν σιγή ασυρμάτου και οι Ρώσοι λένε πως δεν έκαναν βήμα πίσω. Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή του ουκρανο-ρωσικού μετώπου είναι κυριολεκτικά εκρηκτική, ενώ στο Κίεβο ο πρόεδρος Ζελένσκι τα παίζει όλα για όλα.

Το Κίεβο περιορίστηκε να επιβεβαιώσει μία επίθεση στο Μπαχμούτ και ο πρόεδρος Ζελένσκι έκανε λόγο για «αποτελέσματα» μετά από σφοδρές μάχες στην περιοχή του Ντονιέτσκ.

Γερμανικά και αμερικανικά τεθωρακισμένα στην πρώτη γραμμή

Το ISW επισήμανε ότι η αντεπίθεση «δεν θα εκδηλωθεί ως μία μεγάλη ενιαία επιχείρηση». Κατά τους Αμερικανούς αναλυτές για αρκετές εβδομάδες «θα γίνουν επιχειρήσεις διαφορετικού εύρους και έντασης σε αρκετές τοποθεσίες». Το αμερικανικό NBC News επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο και μία στρατιωτική πηγή κοντά στην πρώτη γραμμή, μετέδωσε πως είναι βέβαιο πως εκδηλώθηκε η αντεπίθεση. Αντίστοιχες πληροφορίες μεταδίδει και η Washington Post.

Ο Μάικλ Κόφμαν, του αμερικανικού Κέντρου Ναυτικών Αναλύσεων, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι μάχες «έχουν πάρει πιο ποιοτική στροφή»,  με τις ουκρανικές δυνάμεις να επιτίθενται κοντά στη κωμόπολη Βέλικα Νοβόσιλκα και σε άλλα σημεία του μετώπου στο Ντονιέτσκ, όπως και στη Ζαπορίζια. «Αυτές οι επιθέσεις δεν νομίζω ότι είναι η κύρια επιθετική προσπάθεια, αλλά σηματοδοτούν  αυτό που θεωρώ ως έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης», είπε ο Αμερικανός αναλυτής.

Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι έγινε μια σφοδρή μάχη που διήρκεσε  δυο ώρες στη Ζαπορίζια, τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η ουκρανική πλευρά χρησιμοποίησε 1500 άνδρες και περισσότερα από 150 θωρακισμένα οχήματα, αλλά η επίθεση αποκρούστηκε και ο εχθρός υπέστη σοβαρές απώλειες.

Ρωσικά ΜΜΕ και bloggers μεταδίδουν ότι γίνονται σφοδρές μάχες στο νότιο μέτωπο, όπου μετακινούνται για πρώτη φορά γερμανικά και αμερικανικά τεθωρακισμένα.

Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στη Μόσχα, Γιούλια Σαποβάλοβα μεταδίδει ότι «οι Ρώσοι στρατιωτικοί bloggers χαρακτηρίζουν αποτυχημένες τις ουκρανικές επιθέσεις και λένε πως οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να πλήξουν τις ρωσικές θέσεις στη Ζαπορίζια και στο Μπαχμούτ».

Η στρατηγική των Ουκρανών

Η στρατιωτική δραστηριότητα στη νότια Ουκρανία μπορεί να εντοπιστεί σε τρεις περιοχές: Στα δυτικά, όπου υπάρχει ο πλημμυρισμένος ποταμός Δνείπερος, η Ουκρανία θα πρέπει να υπερβεί το εμπόδιο των νερών για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τους Ρώσους. Στα ανατολικά, γίνονται σφοδρές μάχες στα περίχωρα του Μπαχμούτ, αλλά δεν φαίνεται πως αυτό είναι το επίκεντρο της ουκρανικής επιχείρησης. Επίσης, ένταση επικρατεί στην επαρχία της Ζαπορίζια, στα νότια, που ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από τους Ρώσους, αλλά οι Ουκρανοί εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Αυτό που κάνουν οι Ουκρανοί είναι να ξεκινήσουν μια διερευνητική επιχείρηση με τεθωρακισμένα, drones, ίσως και μονάδες πεζικού, για να κατευθυνθούν νότια κάνοντας αναγνώριση των πραγματικά καλά οχυρωμένων ρωσικών γραμμών, εξηγεί ο Φρανκ Γκάρντερ του BBC. Είναι ένα μέτωπο που οι Ουκρανοί είναι υποχρεωμένοι να επιτύχουν κάποια πρόοδο, γιατί πρέπει να διασπάσουν το ρωσικό μέτωπο σε δύο μπλοκ και να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού από την Κριμαία.  Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, γιατί όπως εξηγεί ο Φρανκ Γκάρντερ, οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο χαρακωμάτων, αντιαρματικών εμποδίων και ναρκοπεδίων.

Νέο αμερικανικό πακέτο βοήθειας

Την ώρα που γίνονται σφοδρές μάχες στην πρώτη γραμμή το Πεντάγωνο ανακοίνωνε ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει «κρίσιμες αντιαεροπορικές δυνατότητες και πυρομαχικά», όπως αναφέρει η επίσημη αμερικανική ανακοίνωση.

«Αυτό το πακέτο αποδεικνύει την συνεχιζόμενη δέσμευση (των ΗΠΑ) για τις δυνατότητες της Ουκρανίας, και την ενίσχυση της ικανότητας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να υπερασπιστούν το έδαφος της χώρας και να αποκρούσουν την ρωσική επίθεση μακροπρόθεσμα», αναφέρει η ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται πυρομαχικά για τα συστήματα Patriot, αντιαεροπορικά συστήματα και πύραυλοι HAWK, βλήματα πυροβολικού 105mm και 203mm, μη επανδρωμένα αεροπορικά συστήματα Puma, ρουκέτες κατευθυνόμενες με laser και την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών.

Ο Ζελένσκι τα παίζει όλα για όλα

Η ουκρανική αντεπίθεση είναι ίσως το πιο κρίσιμο χαρτί που παίζει ο πρόεδρος Ζελένσκι. Αν καταφέρει να διασπάσει τις ρωσικές γραμμές άμυνας και να ανακαταλάβει εδάφη υποχρεώνοντας τους Ρώσους σε αναδίπλωση, θα μπορέσει να διακηρύξει ότι η διεθνής βοήθεια είναι αποτελεσματική και ως εκ τούτου για την τελική νίκη θα χρειαστούν κι άλλα προηγμένα οπλικά συστήματα από τη Δύση.

Η τακτική του Ζελένσκι είναι να ζητάει ολοένα και μεγαλύτερη βοήθεια από τη Δύση, κάτι που κάνει πιο επιτακτικά όταν έχει επιτυχίες, αφού επικαλείται τον ρόλο της χώρας του ως αναχώματος στη ρωσική επιθετικότητα.

Αν όμως η Ουκρανία δεν καταφέρει να έχει ουσιαστικά κέρδη από την αντεπίθεσή της, με δεδομένο ότι έχει στη διάθεσή της και τα υπερσύγχρονα γερμανικά και αμερικανικά οπλικά συστήματα, τότε ο πρόεδρος Ζελένσκι ίσως βρεθεί σε θέση απολογούμενου. Όχι μόνο για την πιθανή αδυναμία του στρατεύματός του να εκδιώξει τους Ρώσους από τα κατεχόμενα εδάφη, αλλά και για τον μεγάλο φόρο αίματος που έχει πληρώσει ως τώρα η Ουκρανία.

Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε μια σαφή εικόνα από τα μέτωπα, μετά την εκδήλωση της ουκρανικής αντεπίθεσης. Και στο διάστημα αυτό ο πρόεδρος Ζελένσκι θα τα παίξει όλα για όλα. Με κίνδυνο όμως να κάνει και το λάθος. 

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η επίθεση του Κιέβου απέτυχε, λέει ο Πούτιν – Νέο πακέτο όπλων στέλνουν οι ΗΠΑ

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ξανά στο νοσοκομείο ο «Καβαλιέρε»

Γαλλία: Τι γνωρίζουν οι Αρχές για τον δράστη της επίθεσης στην Ανεσί – Οι σταθμοί του σε Τουρκία και Ελλάδα

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34
Exit mobile version