search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:26
MENU CLOSE

Ρωσία: Σφοδρές μάχες – Κόλαση πυρκαγιάς σε δεξαμενή πετρελαίου (Videos)

24.06.2023 13:37
fwtia_voronez

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία καθώς σφοδρές μάχες σημειώνονται αυτή την ώρα μεταξύ των μισθοφόρων της Wagner και του στρατού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς σε δεξαμενή καυσίμων στην περιοχή Βορονέζ της Ρωσίας.

Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta ανέφερε ότι τα τοπικά κανάλια Telegram αναφέρουν την πυρκαγιά και μοιράζονται πλάνα που δείχνουν πυκνούς μαύρους καπνούς.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές αν η πυρκαγιά στη δεξαμενή καυσίμων συνδέεται με την ένοπλη εξέγερση της Βάγκνερ ή όχι.

Στο μεταξύ, η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα και την περιοχή της, εν μέσω ανταρσίας από την μισθοφορική οργάνωση Wagner, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Πυρά κατά στρατιωτικής φάλαγγας οχημάτων της Wagner

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας της Wagner στον αυτοκινητόδρομο M-4, έξω από την ρωσική πόλη Βορόνεζ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

O αυτοκινητόδρομος M-4 συνδέει την πρωτεύουσα Μόσχα με περιοχές της νότιας Ρωσίας, οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία.

Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας του Reuters ανέφερε επίσης ότι μια στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων της Wagner πέρασε από τη Βορόνεζ

Η Βορονέζ βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, όπου η Wagner δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές.

Κατάρριψη στρατιωτικού ρωσικού ελικοπτέρου

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ανακοίνωσε νωρίτερα πως μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο.

«Ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον πολιτικής οχηματοπομπής, καταρρίφθηκε από μονάδες της Βάγκνερ», ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αν ο ισχυρισμός αυτός αληθεύει.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν υποστήριξε σε προηγούμενο ηχητικό μήνυμά του ότι ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου, ο Βαλερί Γκεράσιμοφ, έδωσε διαταγή να βομβαρδιστούν μονάδες της Βάγκνερ παρότι κινούνταν ανάμεσα σε πολιτικά οχήματα.

Τι είπε ο περιφερειάρχης της Βορονέζ

Ο ρωσικός στρατός διεξάγει σήμερα επιχειρήσεις στην περιφέρεια Βορονέζ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων νότια της Μόσχας, στο πλαίσιο του καθεστώτος αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που επιβλήθηκε, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο έδαφος της περιφέρειας Βορονέζ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες επιχειρήσεων και μάχης», διευκρίνισε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Αλεξάντερ Γκούσεφ.

Η Βορονέζ βρίσκεται ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, όπου η Wagner δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές.

Νωρίτερα σήμερα ρωσική πηγή ασφαλείας είχε δηλώσει επίσης στο Reuters ότι οι μαχητές της Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία αυτή.

Επέλαση της Wagner σε Ροστόφ και Βορονέζ

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ ανέφερε προηγουμένως πως οι δυνάμεις του, ως τώρα ανεπτυγμένες στην Ουκρανία, πέρασαν τα σύνορα με τη Ρωσία και μπήκαν στην πόλη Ροστόφ (νότια). Υποστήριξε πως οι μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο όταν «άνοιξε πυρ εναντίον πολιτικής οχηματοπομπής».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε σήμερα πως βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ – κέντρο διοίκησης κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας – προσθέτοντας πως στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του.

Την ίδια ώρα, ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

Οχηματοπομπή του στρατού καθ’ οδόν

Η περιφερειακή διοίκηση της Βορόνεζ κάλεσε νωρίτερα τους κατοίκους να αποφύγουν τον αυτοκινητόδρομο M-4, που συνδέει την πρωτεύουσα Μόσχα με περιοχές της νότιας Ρωσίας οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία, διότι κινείται σε αυτόν οχηματοπομπή του στρατού, ώρες μετά την ανταρσία του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, που διεμήνυσε πως θα διώξει την ηγεσία του γενικού επιτελείου.

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση διαβεβαίωσε μέσω Telegram πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών.

Αναστέλλεται η ναυσιπλοΐα στον ποταμό Μόσχοβα

Η ναυσιπλοΐα στον ποταμό Μόσχοβα, που διασχίζει τη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα, ανεστάλη προσωρινά σήμερα εν εν μέσω της ένοπλης ανταρσίας από την Wagner, ανέφεραν οι αρχές, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, ο Σεργκέι Σομπιάνιν τόνισε σε ξεχωριστή του ανακοίνωση ότι δεν έχουν τεθεί περιορισμοί για τις μετακινήσεις αυτοκινήτων και φορτηγών που εισέρχονται και εξέρχονται από την ρωσική πρωτεύουσα, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι έλεγχοι ασφαλείας έχουν ενισχυθεί.

Οι κάτοικοι της περιφέρειας Λιπέτσκ καλούνται να μείνουν σπίτια τους

Οι Αρχές στη ρωσική περιφέρεια Λιπέτσκ, που βρίσκεται σε απόσταση 420 χλμ. νότια της Μόσχας, κάλεσαν σήμερα τους κατοίκους της περιφέρειας να μείνουν στα σπίτια τους, έπειτα από την ανταρσία των μισθοφόρων της Wagner.

Για να διασφαλιστεί η τάξη και η ασφάλεια των πολιτών της περιφέρειας Λίπετσκ, το επιχειρησιακό (περιφερειακό) αρχηγείο καλεί τους κατοίκους να μην φύγουν από τα σπίτια τους εκτός εάν είναι απαραίτητο και να μην ταξιδέψουν με ιδιωτικό όχημα, τόνισαν οι Αρχές.

Πριγκόζιν: «Δεν παραδινόμαστε»

Μετά το διάγγελμα του ρώσου προέδρου, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι αυτός και οι άνδρες του δεν θα παραδοθούν παρά τις εντολές του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο πρόεδρος πλανάται», είπε ο Πριγκόζιν σε φωνητικό μήνυμα στο κανάλι του στο Telegram. «Είμαστε πατριώτες», σημείωσε, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του δεν πρόκειται να παραδοθούν.

Νωρίτερα, ο ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, είχε διαβεβαιώσει πως μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία, δηλώνοντας «έτοιμος να πεθάνει» μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».

«Συνεχίζουμε, θα φθάσουμε μέχρι τέλους», διεμήνυσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του στην πλατφόρμα Telegram. «Θα καταστρέψουμε όποιον μπει στον δρόμο μας», απείλησε.

«Είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε, και οι 25.000. Και μετά θα υπάρξουν άλλοι 25.000. Επειδή θα πεθάνουμε για την πατρίδα, θα πεθάνουμε για τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό», είπε κατόπιν.

Καντίροφ: «Πισώπλατη μαχαιριά»

Την υποστήριξή του προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Ραμζάν Καντίροφ, οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην καταστολή της ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ηγέτη της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ.

Μάλιστα, ο τσετσένος ηγέτης δήλωσε πως οι δυνάμεις του θα χρησιμοποιήσουν «σκληρές μεθόδους, αν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Ο Καντίροφ, σε μία ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Πριγκόζιν ως «μία πισώπλατη μαχαιριά» καλώντας τους ρώσους στρατιώτες να μην αποδεχτούν οποιεσδήποτε προκλητικές ενέργειες.

«Πρόκειται για στρατιωτική εξέγερση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες. Υποστηρίζω πλήρως κάθε λέξη του Βλαντίμιρ Πούτιν», ξεκαθάρισε ο Καντίροφ.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Εμφύλιος «προ των πυλών»- Ο Καντίροφ στηρίζει Πούτιν (Videos)

Wagner σε Πούτιν: «Έκανες τη λάθος επιλογή – Σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο»

Αγία Πετρούπολη: Έφοδος στα γραφεία της Βάγκνερ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:25