search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 13:36
MENU CLOSE

Ποιος είναι ο νέος ρόλος του Τσετσένου πολέμαρχου Καντίροφ στην Ουκρανία

12.06.2023 16:04
kadirov2
AP

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμβόλαιο με τις ειδικές δυνάμεις της τσετσενικής ομάδας Akhmat, (Αχμάτ) μία παραστρατιωτική οργάνωση που μάχεται κοντά στην πόλη Μαριίνκα του Ντονιέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφότου ο Γεβγένι Πριγκόζιν, αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner αρνήθηκε να υπογράψει τέτοιο συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα συμβόλαια αυτά προβλέπονται από νέο ρωσικό νόμο που συντάχθηκε με στόχο τον έλεγχο των ιδιωτικών παραστρατιωτικών ομάδων που πολεμούν στην Ουκρανία. Ο νόμος προβλέπει ότι «όλες οι εθελοντικές μονάδες» πρέπει να υπογράψουν συμβόλαια μέχρι την 1η Ιουλίου, ώστε να τεθούν υπό τον έλεγχο του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Το Κρεμλίνο υπόσχεται στα μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων τα ίδια προνόμια που έχουν και τα μέλη των τακτικών ενόπλων δυνάμεων, εφόσον συμφωνήσουν με τους όρους του συμβολαίου με το υπουργείο Άμυνας.

Ο ρόλος των Τσετσένων στην πρώτη γραμμή

«Νομίζω ότι πρόκειται για πολύ καλή εξέλιξη», δήλωσε ο διοικητής της ομάδας Akhmat, Άπτα Αλαουντίνοφ, μετά την αποδοχή της πρότασης του υπουργείου Άμυνας από τον Τσετσένο πολέμαρχο, Ραμζάν Καντίροφ. Ο ‘Απτα Αλαουντίνοφ πρόσθεσε ότι η ομάδα του «έχει ετοιμάσει και έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες εθελοντές» στην Ουκρανία τους τελευταίους 15 μήνες.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, οι Τσετσένοι πολεμούσαν πίσω από την πρώτη γραμμή του μετώπου μετά την εμπλοκή τους στις αιματηρές μάχες της Μαριούπολης, του Σεβεροντονιέτσκ και του Λισιτσάνσκ. Όταν όμως άνοιξε μέτωπο στην ρωσική κωμόπολη Μπέλγκοροντ, οι άνδρες του Καντίροφ έλαβαν εντολές να παίξουν ηγετικό ρόλο στις συγκρούσεις στο ουκρανικό έδαφος.

Την ίδια ώρα ο Πριγκόζιν, επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, έλεγε ότι «δεν υπογράφει συμβόλαια με τον Σόιγκου».

«Ο Σόιγκου δεν είναι κατάλληλος για να διοικεί στρατιωτικές μονάδες», ανέφερε σε ηχητικό μήνυμα ο Πριγκόζιν, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των σχέσεών του με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας. Ο αρχηγός της Wagner έχει κατ΄ επανάληψη επιτεθεί εναντίον της ηγεσίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στην οποία καταλογίζει ανικανότητα να υποστηρίξει τις δυνάμεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και έχει κάνει λόγο για «προδοσία». Και φυσικά θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν υπέγραφε το συμβόλαιο που προβλέπει ο ρωσικός νόμος.

Από την άλλη πλευρά, ο Τσετσένος πολέμαρχος είχε αποφύγει να επικρίνει το υπουργείο Άμυνας και προφανώς στόχος του είναι να πάρει την πρωτοκαθεδρία στο μέτωπο, έναντι του Γεβγένι Πριγκόζιν, αλλά χωρίς να έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον αποκαλούμενο «σεφ του Πούτιν»

Ο Ραμζάν Καντίροφ φρόντισε να εξομαλύνει τις σχέσεις με τον Γεβγένι Πριγκόζιν, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα kavkaz-uzel.eu και γι αυτό είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της Wagner. Η συνομιλία έγινε «μεταξύ κυρίων», γράφει η ίδια ιστοσελίδα και απέφερε συμφωνία να αποφεύγονται τα δημόσια επικριτικά σχόλια και από τις δύο πλευρές.

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: Σε τραγωδία κατέληξε γάμος μετά την τελετή – 10 νεκροί σε τροχαίο (photos)

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Πόσα ναυάγια κρύβονται στους βυθούς των θαλασσών – Νέα δεδομένα μάς ταξιδεύουν αιώνες πριν (Videos/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 13:35