search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 06:04
MENU CLOSE

Επίθεση του Πριγκόζιν στον Πούτιν – Ποιους θέλει να κρεμάσει στην Κόκκινη Πλατεία

24.05.2023 15:52
PRIGOZIN-NEW

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει οδηγήσει την Ρωσία σε μία αποτυχημένη επιχείρηση με την εισβολή στην Ουκρανία, είπε ο αρχηγός παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, εξαπολύοντας την πιο σφοδρή επίθεση που έχει δεχτεί ως τώρα ο ηγέτης του Κρεμλίνου και μάλιστα από κάποιον από το περιβάλλον του.

Κατά τον Πριγκόζιν η στρατηγική του Πούτιν είναι αποτυχημένη γιατί έκανε το Κίεβο να συγκεντρώσει γύρω του «ένα από τα ισχυρότερα στρατεύματα του κόσμου» και να εξασφαλίσει μαζική βοήθεια.

Ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης που κατάφερε να ελέγξει το Μπαχμούτ ύστερα από πολύμηνες μάχες και θεωρείται ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του ηγέτη του Κρεμλίνου, σε ένα από τα ξεσπάσματα που έχει εσχάτως, έδωσε συνέντευξη σε Ρώσο blogger, ασκώντας έντονη κριτική στον Πούτιν. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν ο Πούτιν δεν κάνει αλλαγές τότε υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει «επανάσταση» στην Ρωσία.

Ο Πριγκόζιν επιτέθηκε ευθέως και κατά της στρατιωτικής ηγεσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην Ρωσία πρέπει να επανέλθει η θανατική ποινή και οι ένοχοι- ονομάτισε ως τέτοιους τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Βαλερί Γκερασίμοφ – θα πρέπει «να κρεμαστούν στην Κόκκινη Πλατεία».

Είπε μάλιστα ότι ο Σόιγκου και ο Γκερασίμοφ ευθύνονται γιατί η Ρωσία έχασε περισσότερους στρατιώτες στο Μπαχμούτ παρά στα δέκα χρόνια του πολέμου στο Αφγανιστάν.

«Με την από-ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, την οποία εμείς διακηρύξαμε, κάναμε την Ουκρανία έθνος που το ξέρουν οι πάντες στον κόσμο. Είναι πλέον όπως οι Έλληνες στην εποχή της δόξας και οι Ρωμαίοι», είπε ο Γεβγένι Πριγκόζιν, στη συνέντευξη στον Κονσταντίν Ντολγκόφ, ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της εισβολής στην Ουκρανία. «Νομιμοποιήσαμε την Ουκρανία, έγινε χώρα που την ξέρουν όλοι. Όσο για την αποστρατιωτικοποίηση… αυτό είναι έναν οδυνηρό θέμα. Αν στην αρχή είχαν 500 τανκς, τώρα έχουν 5.000. Αν είχαν 20.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες, τώρα έχουν 400.000. Άρα πως την αποστρατιωτικοποιήσαμε; Το αντίθετο!» ανέφερε ο Πριγκόζιν.

Εκτίμησε επίσης ότι «οι Ουκρανοί σήμερα έχουν ένα από τα ισχυρότερα στρατεύματα στον κόσμο. Έχουν υψηλά επίπεδα οργάνωσης, εκπαίδευσης και στρατιωτικής κατασκοπείας, πολλά και διαφορετικά πυρομαχικά και επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να ενεργούν μεταξύ δύο συστημάτων- του Σοβιετικού και του ΝΑΤΟϊκού, με την ίδια επιτυχία».

Κατά την άποψη του αποκαλούμενου και «σεφ του Πούτιν», η Ρωσία αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο να χάσει τον πόλεμο και είναι δύσκολο να διατηρήσει τον έλεγχο όλων των εδαφών που έχει καταλάβει.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε ένα «απαισιόδοξο σενάριο» για την Ρωσία, σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία θα καταφέρει να αποκαταστήσει τα σύνορα του 2014 και θα προσπαθήσει να επιτεθεί στην Κριμαία, να καταστρέψει την Γέφυρα της Κριμαίας και να ανακόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού.

«Η Ρωσία πρέπει να προετοιμαστεί για ένα σκληρό πόλεμο. Τι πρέπει να κάνουμε για να μην χάσει η Ρωσία; Πρέπει να επιβάλουμε στρατιωτικό  νόμο. Να καλέσουμε νέα κύματα εφέδρων. Να στρέψουμε τους πάντες στην παραγωγή όπλων», είπε ο Πριγκόζιν.

Διαβάστε επίσης:

Διάστημα: Αστρονόμοι εντόπισαν μια σπάνιου μεγέθους μαύρη τρύπα (photo/video)

Καθηγητής του Στάνφορντ δηλώνει 100% σίγουρος ότι εξωγήινοι ζουν ανάμεσά μας (videos)

Travel coach: Η νέα τάση για τους ταξιδιώτες (Video/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:01