search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:19
MENU CLOSE

Travel coach: Η νέα τάση για τους ταξιδιώτες (Video/Photos)

24.05.2023 12:01
taxidiotes-new

Ο προγραμματισμός ενός μεγάλου ταξιδιού για αναψυχή είναι μερικές φορές δύσκολος στόχος γι αυτό πολλές φορές οι ταξιδιώτες ζητούν… ενισχύσεις για να τα καταφέρουν.

Κάποιοι ζητούν συμβουλές από φίλους, άλλοι ψάχνουν πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι επαφίενται στα όσα βρίσκουν στο διαδίκτυο. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που στρέφονται σε επαγγελματίες συμβούλους ταξιδιών για να οργανώσουν σωστά ένα ταξίδι.

Αυτή ήταν η περίπτωση της Ουλόμα Ουμπογκάγκου, από τη Βρετανία, που έψαξε να βρει ένα σύμβουλο ταξιδιών, ή αλλιώς έναν travel coach, πριν από λίγα χρόνια, όταν προγραμμάτιζε ταξίδι στο Άμστερνταμ και αισθανόταν άβολα στην προοπτική να το προετοιμάσει μόνη της.

Επαγγελματική καθοδήγηση

«Ήταν κάτι νέο. Δεν το είχα ξανακάνει. Και για να είμαι ειλικρινής δεν πίστευα ότι θα το διασκέδαζα μόνη μου», λέει στο CNΝ η Ουλόμα Ουμπογκάγκου. Ήθελε να εμπιστευτεί κάποιον που γνώριζε καλά τον προορισμό που είχε επιλέξει και μπορούσε να οργανώσει το ταξίδι της. Γι αυτό σκέφτηκε ότι ένας επαγγελματίας του χώρου θα την βοηθούσε.

Τι είναι ακριβώς ένας travel coach;

Η Σαχάρα Ροους ντε Βορ, που ίδρυσε το The Travel Coach Network, μία βάση δεδομένων για πιστοποιημένους επαγγελματίες του χώρου, λέει ότι ο travel coach είναι «ένας ειδικός σε θέματα ταξιδιών που βοηθάει τους ανθρώπους να ξεκαθαρίσουν γιατί θέλουν να ταξιδέψουν και τι είδους εμπειρίες χρειάζονται για να συγκεντρώσουν από το ταξίδι τους τις πληροφορίες, τα συναισθήματα, τα αποτελέσματα που αποζητούν».

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται κατά περίπτωση εξαρτώνται και από «τα προσωπικά ενδιαφέροντα, το υπόβαθρο και το πάθος για ταξίδια» που έχει ο ίδιος ο σύμβουλος ταξιδιών, προσθέτει η Σαχάρα Ρόους ντε Βορ.

Ο τυπικός πελάτης

Η Σακίμα Σμιθ, που έχει ταξιδέψει σε 70 χώρες, άφησε τη δουλειά της ως κοινωνική λειτουργός και ασχολείται πλέον αποκλειστικά με τη διοργάνωση ταξιδιών, όταν διαπίστωσε ότι υπήρχε χώρος για να αναπτύξει τα ενδιαφέροντά της και να εξελίξει την εμπειρία της σε επάγγελμα.

Η Σμιθ εξηγεί ότι η πανδημία είχε θετικό αντίκτυπο στη δουλειά της, καθώς αρκετοί πελάτες ήταν έτοιμοι να αρχίσουν τα ταξίδια αμέσως μόλις θα τελείωνε η περιπέτεια με την υγειονομική κρίση.

«Τυπικός πελάτης είναι μία γυναίκα που ίσως έχει κάνει κάποια ταξίδια στις ΗΠΑ, αλλά φοβάται να κάνει το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό», λέει η Σμιθ, που άρχισε να ταξιδεύει μόνη της όταν την εγκατέλειψαν οι φίλοι της σε ένα ομαδικό ταξίδι.

Έτσι ανέβασε σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα μια σειρά μαθημάτων για να βοηθήσει κάποιον που ήθελε να ταξιδέψει από το Λονδίνο. Έκτοτε έχει βοηθήσει χιλιάδες ταξιδιώτες από 14 χώρες. «Είναι βασικά ένας οδηγός από το Α στο Ω για οτιδήποτε έμαθα εγώ ταξιδεύοντας επί πέντε χρόνιασε 63 χώρες», λέει στο CNN Travel, προσθέτοντας ότι στη διάρκεια αυτών των μαθημάτων έχει προσωπική επικοινωνία με τον πελάτη, ο οποίος μπορεί να την ρωτάει ό, τι θέλει κι εκείνη αναλαμβάνει να βρει απαντήσεις.

Εκτός από μοναχικές γυναίκες που ταξιδεύουν, η Σμιθ έχει αναλάβει τον ρόλο του συμβούλου ταξιδιών για μητέρες που θέλουν να κάνουν τα οικογενειακά σχέδια για διακοπές αποφεύγοντας τα απρόοπτα, αλλά και συνταξιούχους που θέλουν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό.

Από την στιγμή που ένας πελάτης έχει κλείσει το ταξίδι που θέλει και με τον όρο ότι αναφέρεται σε μία χώρα όπου πάει η ίδια, η Σμιθ αναλαμβάνει την λεπτομερή ενημέρωση. Συγκεντρώνει πληροφορίες για οδηγούς, εστιατόρια, ξενοδοχεία, προϋποθέσεις εισόδου σε κάθε χώρα, ακόμα και για τα ρούχα που ενδείκνυνται για κάθε περίσταση.

«Μαζί αναπτύσσουμε ένα πλάνο που ταιριάζει με αυτό που ονειρεύονται, τις αξίες και τις προτιμήσεις τους και παρέχω διαρκώς συμβουλές για να τους υποστηρίξω και να είμαι σίγουρη ότι θα πάρουν αυτό που θα ήθελαν- πριν, στη διάρκεια και μετά το ταξίδι», προσθέτει η Σμιθ.

Βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας

Αυτοί που αισθάνονται αγχωμένοι πριν ταξιδέψουν ή δεν έχουν τον χρόνο να οργανώσουν μόνοι τους το ταξίδι, θα αισθανθούν τη διαφορά όταν απευθυνθούν σε έναν ειδικό σύμβουλο ταξιδιών.

Όπως συνέβη με την Ουμπογκάγκου, η οποία επισκεπτόμενη το Άμστερνταμ πήρε πολλά περισσότερα από όσα περίμενε, χάρη στις λεπτομερείς πληροφορίες και την καλή οργάνωση του ταξιδιού της από την σύμβουλο ταξιδιών ευεξίας, Δρ. Νορίν Ενγκούρου.

Το προσωποποιημένο πλάνο ταξιδιού περιείχε δραστηριότητες που δεν θα τις είχε επιλέξει η ίδια η Ουμπογκάγκου, αλλά τις απόλαυσε. «Εκείνη ετοίμασε τα πάντα και εγώ απλά συμμετείχα», λέει η Ουμπογκάγκου.

Οι περισσότεροι έχουν μια έντονη επιθυμία να φύγουν, αλλά διστάζουν λόγω των οικονομικών, των δυνατοτήτων τους και της έλλειψης εμπιστοσύνης, εξηγεί η ντε Βορ.

«Πραγματικά ένας travel coach βοηθάει τον ταξιδιώτη να κάνει ένα ουσιαστικό, πραγματικά ξεκούραστο και με αρκετές πληροφορίες ταξίδι, που ξεφεύγει από την επιφανειακή προσέγγιση ενός προορισμού», λέει, προσθέτοντας ότι τελικά το ταξίδι είναι ένα είδος «προληπτικής ιατρικής».

Η Δρ.. Ενγκούρου πριν αρχίσει να δουλεύει με έναν πελάτη, του ζητάει να συμπληρώσει μια φόρμα με αρκετά στοιχεία, από την φυσική και ψυχική υγεία, μέχρι το είδος του προορισμού που τον ενδιαφέρει και τις ημερομηνίες που έχει κατά νου.

Από τη στιγμή που έχει αυτές τις πληροφορίες, η Δρ. Ενγκούρου αρχίσει να οργανώνει το ταξίδι που θα ενδιέφερε τον κάθε πελάτη ξεχωριστά, όπως έκανε με την Ουμπογκάγκου.

Διαβάστε επίσης:

Μαντλίν ΜαΚκάν: Έρευνες με δύτες και drones – Μυστήριο με τσάντες που μετέφεραν οι αστυνομικοί (photos/videos)

Κιλιτσντάρογλου: «Απατεώνας» ο Ερντογάν – Μηνύσεις για βίντεο προπαγάνδας

Γουιάνα: Έβαλε φωτιά γιατί της πήραν το κινητό και κάηκαν 19 άνθρωποι! (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:17