search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 15:21
MENU CLOSE

Χάος στη Ρωσία: Ο Πριγκόζιν υποκινεί εμφύλιο – Η FSB ζητεί από τους μαχητές του να τον συλλάβουν – Γιατί «κλωτσάει» ο αρχηγός της Wagner

24.06.2023 00:27
fsb-russia-1-new

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB κατηγόρησε τον επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν, ότι υποκινεί εμφύλιο πόλεμο καλώντας σε εξέγερση εναντίον του γενικού επιτελείου και κάλεσε τους άνδρες του να τον παρακούσουν και να προχωρήσουν στη σύλληψή του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Νωρίτερα ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της οργάνωσης, στα μετόπισθεν του ουκρανικού μετώπου, προκαλώντας «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων», με την FSB να ανοίγει ποινική έρευνα εις βάρος του.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας άμεσα διέψευσε ότι βομβάρδισε θέσεις της Wagner. Ανέφερε ότι όλες οι πληροφορίες που διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκ μέρους του Πριγκόζιν για «χτυπήματα» κατά των στρατοπέδων της Wagner ήταν ψευδείς.

«Μηνύματα και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Πριγκόζιν σχετικά με υποτιθέμενα “πλήγματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στα μετόπισθεν της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner” δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν μια προβοκάτσια», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο χαρακτήρισε τα μηνύματα αυτά προβοκάτσια, ενώ ξεκαθαρίζει πως τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να εκτελούν μάχιμες αποστολές στη γραμμή επαφής με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες, αναφέροντας ότι «όλα τα αναγκαία μέτρα λαμβάνονται».

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τον Πριγκόζιν. Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

«Μην εκτελέσετε τις εγκληματικές εντολές του Πριγκόζιν»

Όλες οι πληροφορίες που διαδίδονται στα κοινωνικά δίκτυα από τον λογαριασμό του Πριγκόζιν σχετικά με επιθέσεις με πυραύλους και βόμβες που φέρεται να πραγματοποιήθηκαν από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας στις μονάδες της Wagner PMC δεν είναι αληθινές, πρόκειται για προβοκάτσια, σύμφωνα με την FSB. «Οι δηλώσεις και οι πράξεις του Πριγκόζιν είναι στην πραγματικότητα κάλεσμα για να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στο έδαφος της Ρωσίας».

«Καλούμε τους μαχητές της Wagner μην κάνουν ανεπανόρθωτα λάθη, να σταματήσουν οποιεσδήποτε βίαιες ενέργειες εναντίον του ρωσικού λαού, να μην εκτελέσουν τις εγκληματικές και προδοτικές εντολές του Πριγκόζιν και να λάβουν μέτρα για να τον συλλάβουν», ανέφερε η FSB.

Με τις δηλώσεις και τις ενέργειές του, ο Πριγκόζιν ζήτησε στην πραγματικότητα την έναρξη μιας ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης στο ρωσικό έδαφος και «χτύπησε πίσω από την πλάτη» τους Ρώσους στρατιωτικούς που πολεμούν τις φιλοφασιστικές ουκρανικές δυνάμεις, πρόσθεσε η FSB.

«Σταματήστε πριν να είναι αργά»

Ο ρώσος στρατηγός με επιρροή Σεργκέι Σουροβίκιν κάλεσε χθες Παρασκευή τους μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ να «σταματήσουν» και να επιστρέψουν στους στρατώνες τους «πριν να είναι πολύ αργά», μετά το κάλεσμα του επικεφαλής τους, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, να εξεγερθούν εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

«Απευθύνομαι στους πολεμιστές και στους ηγέτες του ομίλου Βάγκνερ (…) Έχουμε το ίδιο αίμα, είμαστε πολεμιστές. Ζητώ να σταματήσετε (…) Προτού να είναι πολύ αργά, πρέπει να υπακούσετε στη βούληση και στις διαταγές του εκλεγμένου προέδρου της Ρωσίας», τόνισε ο στρατηγός Σουροβίκιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram από δημοσιογράφο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Επιδιώκει εμφύλιο ο Πριγκόζιν

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν κάλεσε σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης λέγοντας ότι έχει 25.000 άνδρες και κάλεσε τους Ρώσους, κυρίως τους στρατιώτες, να συμπαραταχθούν με τη Wagner.

«Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα βγάλουμε άκρη γιατί το χάος βασιλεύει στη χώρα (…) Οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα», είπε ο Πριγκοζίν πριν καλέσει “όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν μαζί μας» για «να δοθεί τέλος σε αυτή την αταξία».

Το αφεντικό της Wagner είπε ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος»

Kατηγορεί τον στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της Wagner

Νωρίτερα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της οργάνωσης, στα μετόπισθεν του ουκρανικού μετώπου, προκαλώντας «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων».

«Πραγματοποίησαν πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του, υποσχόμενος να «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν, σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, από τον ίδιο τον Ρώσο υπουργό Άμυνας.

«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», είπε.

Παρακολουθούν οι Ουκρανοί

«Παρακολουθούμε» τη σύγκρουση ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιρίλο Μπούντανοφ εκτίμησε από τη δική του πλευρά ότι αντίπαλες ρωσικές φράξιες έχουν αρχίσει να «καταβροχθίζουν η μια την άλλη για την εξουσία και τα λεφτά».

«Αποτυχημένη η επιχείρηση στην Ουκρανία»

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει οδηγήσει την Ρωσία σε μία αποτυχημένη επιχείρηση με την εισβολή στην Ουκρανία», υπενθυμίζεται ότι είχε πει ο αρχηγός παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν.

Κατά τον Πριγκόζιν η στρατηγική του Πούτιν είναι αποτυχημένη γιατί έκανε το Κίεβο να συγκεντρώσει γύρω του «ένα από τα ισχυρότερα στρατεύματα του κόσμου» και να εξασφαλίσει μαζική βοήθεια.

«Αν δεν κάνει αλλαγές τότε υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει επανάσταση»

Ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης που κατάφερε να ελέγξει το Μπαχμούτ ύστερα από πολύμηνες μάχες, σε ένα από τα ξεσπάσματα που έχει εσχάτως, έδωσε συνέντευξη σε Ρώσο blogger, ασκώντας έντονη κριτική στον Πούτιν. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν ο Πούτιν δεν κάνει αλλαγές τότε υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει «επανάσταση» στην Ρωσία.

Ο Πριγκόζιν επιτέθηκε ευθέως και κατά της στρατιωτικής ηγεσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην Ρωσία πρέπει να επανέλθει η θανατική ποινή και οι ένοχοι- ονομάτισε ως τέτοιους τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Βαλερί Γκερασίμοφ θα πρέπει «να κρεμαστούν στην Κόκκινη Πλατεία».

Γιατί «κλωτσάει» ο Πριγκόζιν

Oι τελευταίες αντιδράσεις του Πριγκόζιν φέρεται να σχετίζονται με την 1η Ιουλίου και τα συμβόλαια που πρόκειται να υπογραφούν με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και τη διαμάχη σχετικά με την εντολή που δόθηκε έτσι ώστε οι μισθοφορικές οργανώσεις, να υπογράψουν επίσημα συμβόλαια με το υπουργείο πριν από την 1η Ιουλίου και να αποκτήσουν πρόσβαση στα πυρομαχικά του στρατού αλλά παράλληλα θα τίθενται υπό την ηγεσία και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο επικεφαλής των Wagner αρχικά αρνήθηκε να υπογράψει ωστόσο μετά δήλωσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ότι ο ίδιος προτείνει άλλο συμβόλαιο…

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Ένοχος για 39 ανθρωποκτονίες δήλωσε ο εγκέφαλος συμμορίας διακινητών – Μετέφερε μετανάστες που πέθαναν από ασφυξία σε κοντέινερ

Τζόνσον για τραγωδία Titan: «Είναι ήρωες, πέθαναν για να διευρύνουν τα σύνορα της ανθρώπινης γνώσης»

Τιτανικός: Θα σταματήσουν οι αποστολές στο ναυάγιο μετά την τραγωδία;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 15:20