search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:47
MENU CLOSE

Ρωσία: Εμφύλιος «προ των πυλών»- Ο Καντίροφ στηρίζει Πούτιν (Videos)

24.06.2023 12:50
PUTIN KADIROV

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία τις τελευταίες ώρες με έναν εμφύλιο πόλεμο να βρίσκεται «προ των πυλών» στη χώρα. Οι μισθοφορικές δυνάμεις της Wagner κατέλαβαν τις πόλεις Ροστόφ και Βορονέζ. Σε ισχύ ο αντιτρομοκρατικός νόμος στη Μόσχα.

Την υποστήριξή του προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Ραμζάν Καντίροφ, οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην καταστολή της ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ηγέτη της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ.

Μάλιστα, ο τσετσένος ηγέτης δήλωσε πως οι δυνάμεις του θα χρησιμοποιήσουν «σκληρές μεθόδους, αν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Ο Καντίροφ, σε μία ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Πριγκόζιν ως «μία πισώπλατη μαχαιριά» καλώντας τους ρώσους στρατιώτες να μην αποδεχτούν οποιεσδήποτε προκλητικές ενέργειες.

«Πρόκειται για στρατιωτική εξέγερση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες. Υποστηρίζω πλήρως κάθε λέξη του Βλαντίμιρ Πούτιν», ξεκαθάρισε ο Καντίροφ.

Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι που έχουν διορισθεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής στις περιοχές της Ουκρανίας, που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχουν προσαρτηθεί, εξέφρασαν και αυτές την υποστήριξή τους στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αντιμετωπίζει ένοπλη ανταρσία από την μισθοφορική οργάνωση Wagner.

Οι αξιωματούχοι που έχουν διορισθεί από τη Ρωσία στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως και σε αυτές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, δηλώνουν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους που αναρτήθηκαν στο Telegram ότι οι αντίστοιχες περιοχές τους «είναι με τον Πρόεδρο».

Στο μεταξύ, η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα και την περιοχή της, εν μέσω ανταρσίας από την μισθοφορική οργάνωση Wagner, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Πριγκόζιν: «Δεν παραδινόμαστε»

Μετά το διάγγελμα του ρώσου προέδρου, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι αυτός και οι άνδρες του δεν θα παραδοθούν παρά τις εντολές του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο πρόεδρος πλανάται», είπε ο Πριγκόζιν σε φωνητικό μήνυμα στο κανάλι του στο Telegram. «Είμαστε πατριώτες», σημείωσε, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του δεν πρόκειται να παραδοθούν.

Νωρίτερα, ο ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, είχε διαβεβαιώσει πως μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία, δηλώνοντας «έτοιμος να πεθάνει» μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».

«Συνεχίζουμε, θα φθάσουμε μέχρι τέλους», διεμήνυσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του στην πλατφόρμα Telegram. «Θα καταστρέψουμε όποιον μπει στον δρόμο μας», απείλησε.

«Είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε, και οι 25.000. Και μετά θα υπάρξουν άλλοι 25.000. Επειδή θα πεθάνουμε για την πατρίδα, θα πεθάνουμε για τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό», είπε κατόπιν.

Επέλαση της Wagner σε Ροστόφ και Βορονέζ

Ανέφερε πως οι δυνάμεις του, ως τώρα ανεπτυγμένες στην Ουκρανία, πέρασαν τα σύνορα με τη Ρωσία και μπήκαν στην πόλη Ροστόφ (νότια). Υποστήριξε πως οι μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο όταν «άνοιξε πυρ εναντίον πολιτικής οχηματοπομπής».

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ διαβεβαίωσε σήμερα πως βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ – κέντρο διοίκησης κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας – προσθέτοντας πως στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του.

Την ίδια ώρα, ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

Η Βορονέζ βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, όπου η Wagner δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές.

Ο Πούτιν ενημέρωσε τον λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε νωρίτερα τον λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο για την κατάσταση στη Ρωσία, σύμφωνα με μήνυμα που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της λευκορωσικής προεδρίας στο Telegram.

Πρόκειται για την πρώτη επαφή με ξένο ηγέτη που είχε ο Πούτιν από χθες, Παρασκευή, το βράδυ που άρχισε η ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος εξεγέρθηκε εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ιεραρχίας.

Διαβάστε επίσης:

Wagner σε Πούτιν: «Έκανες τη λάθος επιλογή – Σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο»

Αγία Πετρούπολη: Έφοδος στα γραφεία της Βάγκνερ

Υποβρύχιο Τιτάν: «Μόνο μία εξήγηση υπάρχει»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:47