search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:07
MENU CLOSE

Υποβρύχιο Τιτάν: «Μόνο μία εξήγηση υπάρχει»

24.06.2023 11:43
titan_titanikos_2206_1460-820_new
credit: Facebook/@OceanGate

Υπάρχει «μόνο μία εξήγηση» για την καταστροφική «ενδόρρηξη» του υποβρύχιου Titan, κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, δήλωσε ο Ofer Ketter, πιλότος υποβρυχίων βαθέων υδάτων. Κι αυτή οφείλεται σε σφάλμα με τον μηχανικό σχεδιασμό της κάψουλας, επισήμανε.

Μιλώντας στο Newsweek, ο πρόεδρος της SubMerge -που παρέχει συμβουλές για την ασφάλεια των υποβρυχίων– δήλωσε πως η επαναλαμβανόμενη πίεση από τα ταξίδια στο ναυάγιο του Τιτανικού, σε ένα κύτος κατασκευασμένο από μη συμβατικό υλικό, σημαίνει ότι το σκάφος «απλά δεν σχεδιάστηκε για να αντέξει την πίεση στην οποία κατέβηκε».

Οι νόμοι της φυσικής και το μηχανικό σφάλμα

«Σε αυτή την περίπτωση αυτής της ακραίας, καταστροφικής κατάρρευσης, υπάρχει μόνο μία εξήγηση – και αυτή είναι ένα μηχανικό σφάλμα», δήλωσε ο Ketter, ο οποίος πραγματοποιεί ταξίδια σε περίπου 1.600 πόδια κάτω από την επιφάνεια τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Ofer Ketter εξήγησε ακόμη ότι οι νόμοι της φυσικής «είναι γνωστοί» και «δεν αλλάζουν». «Αυτό σημαίνει, από μηχανική και επιχειρησιακή άποψη, ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Δεν είναι κάτι που πρέπει να ανακαλυφθεί», επισήμανε.

«Εμείς, ως βιομηχανία και ως ανθρωπότητα, έχουμε φτάσει τρεις φορές βαθύτερα από το βάθος του Τιτανικού, στο Challenger Deep, στα βαθύτερα σημεία όλων των ωκεανών. Έχουμε καταδυθεί επανειλημμένες φορές με ασφάλεια», τόνισε.

Το Challenger Deep, μέρος της Tάφρου των Μαριανών (Mariana Trench) στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι το πιο βαθύ γνωστό σημείο κάτω από τη θάλασσα και εξερευνήθηκε τον Ιούλιο του 2022. Έχει βάθος σχεδόν 36.000 πόδια. Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται περίπου 12.500 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας – πολύ χαμηλότερα από ό, τι μπορούν να ταξιδέψουν τα περισσότερα υποβρύχια.

«Αυτό μας αφήνει μόνο με την επιλογή: ότι το συγκεκριμένο υποβρύχιο απλά δεν σχεδιάστηκε για να αντέξει την πίεση στην οποία κατέβηκε» ανέφερε ο Ketter. «Αυτό είναι μόνο το συμπέρασμα που υπάρχει για αυτό το σενάριο», είπε. Γύρω από το ναυάγιο, η θάλασσα ασκεί περίπου 400 bar πίεσης. Κοντά στο επίπεδο της θάλασσας, βιώνεται μόνο ένα bar πίεσης.

Ο αντισυμβατικός σχεδιασμός και οι προειδοποιήσεις

Ο Tom Shugart, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια και πρώην διοικητής υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσε στο Newsweek ότι ήταν «πολύ ασυνήθιστο» να υπάρχει ένας κύλινδρος από ανθρακονήματα για το κύτος του υποβρυχίου, ενώ άλλα υποβρύχια βαθέων υδάτων τείνουν να κατασκευάζονται από μεταλλικές σφαίρες.

Ο Ketter συμφώνησε, προσθέτοντας ότι ενώ η βιομηχανία δεν ήταν αντίθετη στην καινοτομία, η OceanGate, ιδιοκτήτρια του Titan, είχε λάβει «προειδοποιήσεις» σχετικά με τον καινοτόμο σχεδιασμό της.

Μάλιστα, ένας από τους πρώην υπαλλήλους της OpenGate μήνυσε την εταιρεία για θέματα ασφάλειας το 2018, ενώ οι New York Times ανέφεραν ότι η επιτροπή επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων της Marine Technology Society thn είχε προειδοποιήσει να μην επιτρέψει ανεξάρτητες δοκιμές του σκάφους.

Η εταιρεία δήλωσε το 2019 ότι η εισαγωγή μιας εξωτερικής οντότητας ήταν «ανάθεμα για ταχεία καινοτομία». Ο ιστότοπός του αναφέρει ότι ο Τιτάνας σχεδιάστηκε για βάθη άνω των 13.000 ποδιών και είχε ένα σύστημα παρακολούθησης της υγείας του κύτους σε πραγματικό χρόνο που παρείχε «απαράμιλλη ασφάλεια».

Ωστόσο, το ταξίδι της Κυριακής δεν ήταν το πρώτο του Τιτάνα. Το υποβρύχιο είχε κάνει ταξίδια μέχρι το ναυάγιο το 2021 και το 2022 και αρκετοί άνθρωποι που ταξίδεψαν σε αυτό στο παρελθόν έχουν μιλήσει για την εμπειρία τους από την εξαφάνισή του.

Ο Ketter πρόσθεσε ότι ένας «πολύ, πολύ σημαντικός παράγοντας στο σχεδιασμό ενός βαθιού υποβρύχιου» ήταν «πώς το υλικό αντιδρά σε επαναλαμβανόμενους κύκλους».

«Είναι άλλο πράγμα να το κάνεις μία φορά, εντελώς άλλο πράγμα να έχεις την ίδια δομή πίεσης και το ίδιο υλικό να ανεβοκατεβαίνει μέσα από τις πιέσεις και να αντέχει τις ακραίες αλλαγές», επισήμανε.

Ο Ketter ανέφερε την πιθανότητα ανάπτυξης μικροσκοπικών ρωγμών στο κύτος καθ’ όλη τη διάρκεια των ταξιδιών του και πρότεινε ότι το τελευταίο ταξίδι του Τιτάνα ήταν ακριβώς όταν η πίεση έγινε υπερβολική για τη δομή.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν για «πραξικόπημα» Πριγκόζιν: «Οι προδότες θα τιμωρηθούν»

Πώς το καθεστώς Όρμπαν «χτίζει» το βαθύ κράτος στον τομέα του πολιτισμού

Titan: Μεγιστάνας δεν μπήκε στο υποβρύχιο παρά την έκπτωση 100.000 ευρώ – Τα sms με την OceanGate (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:03