search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 22:39
MENU CLOSE

Πώς το καθεστώς Όρμπαν «χτίζει» το βαθύ κράτος στον τομέα του πολιτισμού

24.06.2023 07:43
ORMPAN
Eurokinissi

Σχέδιο απόλυτου ελέγχου της βιβλιοπαραγωγής και περαιτέρω καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης από το καθεστώς Όρμπαν στην Ουγγαρία, καταγγέλλουν δεκάδες συγγραφείς, που εγκαταλείπουν μεγάλο εκδοτικό οίκο της χώρας, μετά την εξαγορά του από εταιρία που έχει διασυνδέσεις με το κυβερνών κόμμα Fidesz.

Η εξαγορά του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου και μίας αλυσίδας βιβλιοπωλείων από ιδιωτικό ίδρυμα που έχει άμεσες σχέσεις με τον Βίκτορ Όρμπαν, προκαλεί ανησυχίες στην ουγγρική διανόηση, καθώς ήδη το καθεστώς ελέγχει ασφυκτικά και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο όμιλος Libri, που αποτελείται από τον εκδοτικό οίκο Libri, μία αλυσίδα 57 βιβλιοπωλείων και εκτυπωτικών μονάδων, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πούλησε το 98,5% των μετοχών στο ίδρυμα Mathias Corvinus Collegium (MCC), που έχει εξασφαλίσει τεράστιες χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση Όρμπαν από το 2020.

Επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος MCC είναι ο Μπάλατζ Όρμπαν, πολιτικός διευθυντής και στρατηγικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Μετά το 2021 το ίδρυμα διαχειρίζεται κονδύλια που είναι μεγαλύτερα από τον ετήσιο προϋπολογισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ουγγαρίας.

Η εξαγορά δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά, αφού πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή ανταγωνισμού, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και μέχρι το τέλος του μήνα ο όμιλος Libri θα είναι κυρίαρχος στην εκδοτική αγορά της Ουγγαρίας. Τα βιβλιοπωλεία του ομίλου ελέγχουν τη μισή αγορά και στις εκτυπωτικές μονάδες τυπώνεται το ένα πέμπτο των βιβλίων που εκδίδονται στην Ουγγαρία.

Αν και ο ιδρυτής του ομίλου Libri θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας υπό το νέο καθεστώς και ο διευθυντής εκδόσεων διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν «ορατές αλλαγές» στην βιβλιοπαραγωγή, οι διανοούμενοι εκφράζουν φόβους ότι μέσω του ιδρύματος MCC το καθεστώς επιχειρεί να εγκαθιδρύσει απόλυτη ηγεμονία στην ουγγρική λογοτεχνία, όπως έκανε στους χώρους των Μέσων Ενημέρωσης και του θεάτρου. 

Διαμαρτυρόμενη για την εξέλιξη αυτή η συγγραφέας Έβα Πέτερφαϊ-Νόβακ, ανακοίνωσε ότι τερματίζει τα συμβόλαια που έχει με τη Libri και δεν θα εκδώσει άλλα βιβλία με τον συγκεκριμένο εκδότη. «Ο εκδοτικός οίκος ήταν σαν οικογένεια για μένα και δεν θέλω να είμαι μέλος μιας οικογένειας όπου έχει τον ρόλο του πατριάρχη το κόμμα Fidesz», δήλωσε η συγγραφέας, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα ότι «κυριαρχεί στη χώρα, ψεύδεται, κλέβει και χρησιμοποιεί την προπαγάνδα για να κάνει πλύση εγκεφάλου στην κοινωνία».

Ο συγγραφέας Ματίας Ντούναζτσικ, που έχει συνεργαστεί και ως διευθυντής στο τμήμα μυθοπλασίας του οίκου Libri, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τον συλλογικό τόμο για την ουγγρική ποίηση που επρόκειτο να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και θα το βγάλει με ένα μικρότερο ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο, το 2024.

Στην ανακοίνωσή του ο Ματίας Ντούναζτσικ χαρακτήρισε το ίδρυμα NCC ως «οργανισμό που διασπείρει την ρωσική πολεμική προπαγάνδα, τον μισογυνισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία και αποτελεί τμήμα το πρότζεκτ της ουγγρικής κυβέρνησης για την καταστολή στο σύνολο των πολιτιστικών δομών» της χώρας.

«Στην Ευρώπη έχουμε μηχανισμούς προστασίας όταν συλλαμβάνονται συγγραφείς ή δέχονται επιθέσεις», δήλωσε ο Ντούναζτσικ στον Guardian, προσθέτοντας: «σε αυτή την περίπτωση έχουμε έναν πιο αθόρυβο και έξυπνο τρόπο στραγγαλισμού της ελευθερίας του λόγου».

Και για να μην μείνουν αμφιβολίες για τις προθέσεις του καθεστώτος Όρμπαν, ο συντηρητικός Αμερικανός εκδότης και υποστηρικτής του Ούγγρου πρωθυπουργού, Ροντ Ντρέχερ, δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό Foreign Policy ότι ο Όρμπαν επιδιώκει να οικοδομήσει «ένα βαθύ κράτος» στον πολιτιστικό τομέα για να εδραιώσει την κληρονομιά τους. «Ξέρει ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός για πάντα. Και θέλει να έχει ένα είδος βαθέως κράτους που θα επιβιώσει όποιος κι αν έρθει μετά», δήλωσε ο Αμερικανός εκδότης, αναφερόμενος στον Βίκτορ Όρμπαν. 

Διαβάστε επίσης:

Titan: Μεγιστάνας δεν μπήκε στο υποβρύχιο παρά την έκπτωση 100.000 ευρώ – Τα sms με την OceanGate (photos)

Le Monde για Πύλο: Τα ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών να επέμβουν και η στάση του Λιμενικού

Elvis Presley: Οι αποκαλύψεις για τον «βασιλιά» – «Είχε πάθος για τα μικρά κορίτσια» (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 22:36