search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 11:06
MENU CLOSE

Titan: Ψάχνουν απαντήσεις για τη φονική «ενδόρρηξη» – Δέχθηκε πίεση ίση με το βάρος του Πύργου του Άιφελ

23.06.2023 15:49
oceangate-ipovrixio-1-new

Τραγικό φινάλε γράφτηκε για το θρίλερ με το βαθυσκάφος Titan τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την Κυριακή κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού. Η αμερικανική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε πως τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν ανήκουν στο Titan, διευκρινίζοντας ότι οι πέντε επιβαίνοντες πέθαναν εξαιτίας καταστροφικής αποσυμπίεσης που οδήγησε στη διάλυση του βαθυσκάφους.

Απαντήσεις στα συντρίμμια του Titan, που βρίσκονται διάσπαρτα στον ωκεανό και που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες ενδείξεις για τις τελευταίες στιγμές πριν την καταστροφή του υποβρυχίου και τα αίτια που οδήγησαν στην έκρηξη αναζητούν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί θέλουν να καταλάβουν τι συνέβη και υπήρξε αυτή η τραγωδία. Θέλουν να δουν αν πρόκειται για δομική αστοχία ενώ θα γίνει μια έρευνα όπως αυτές που γίνονται και σε αεροπορικά δυστυχήματα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς δεν υπάρχει μαύρο κουτί, τα δυο ρομπότ που βρίσκονται στην περιοχή, ο Victor και ο Οδυσσέας θα παραμείνουν στον πυθμένα του Ατλαντικού και θα προσπαθήσουν να συλλέξουν κι άλλα συντρίμμια – εκτός από αυτά που έχουν ήδη βρεθεί – προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες. Στόχος να καταλάβουν που έγινε αυτή η ρήξη στη δομή του βαθυσκάφους.

Μια άλλη πιθανή πηγή πληροφοριών θα μπορούσαν να είναι τα υδρόφωνα, υποβρύχια μικρόφωνα που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για να εντοπιστούν ήχοι από παράνομες δοκιμές ατομικών όπλων.

Τα υδρόφωνα είχαν χρησιμοποιηθεί το 2017 όταν είχε εξαφανιστεί υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής. Με αυτά κατάφεραν και άκουσαν ότι είχε γίνει έκρηξη. Αν στα υδρόφωνα έχει καταγραφεί έκρηξη στο βαθυσκάφος θα γίνει γνωστό πότε ακριβώς έγινε κι αυτό το στοιχείο να δώσει απαντήσεις.

Η έρευνα για τον εντοπισμό του υποβρυχίου ολοκληρώθηκε την Πέμπτη όταν βρέθηκαν συντρίμμια του σκάφους περίπου 500 μέτρα από το ναυάγιο του Τιτανικού. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι τα συντρίμμια οδηγούν στο συμπέρασμα πως σημειώθηκε «μία καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης του σκάφους», ενδόρρηξη, όπως ανακοίνωσε ο υποναύαρχος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζον Μάουγκερ.

Aυτό που είναι βέβαιο για τους ειδικούς είναι ότι το υποβρύχιο στο βάθος που ήταν διαλύθηκε ακαριαία. Στην ουσία εξαϋλώθηκε προς τα μέσα από την τεράστια υδροστατική πίεση η οποία ισούται, όπως λένε οι ειδικοί, με το βάρος του Πύργου του Άιφελ.

Καθώς οι αξιωματούχοι εργάζονται για να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα και τις συνθήκες του ατυχήματος, θα χρησιμοποιηθούν τηλεχειριζόμενα οχήματα για τη χαρτογράφηση του πεδίου εντοπισμού των συντριμμιών του σκάφους, το οποίο βρίσκεται σε βάθος πάνω από 2 μίλια στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, είπε ο Μάουγκερ.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη καθορίσει οριστικά εάν η καταστροφική έκρηξη συνέβη τη στιγμή που το υποβρύχιο σταμάτησε να επικοινωνεί περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυσή του, είπε ο Μάουγκερ.

Ανώτερος αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο, είπε στο CNN ότι μια ανασκόπηση του Πολεμικού Ναυτικού των ακουστικών δεδομένων εντόπισε μια «ανωμαλία σύμφωνη με μια έκρηξη» την Κυριακή στη γενική περιοχή όπου ο Τιταν  καταδύθηκε.

Οι πληροφορίες «μοιράστηκαν αμέσως» με διοικητές επιτόπου, που ηγούνταν της προσπάθειας έρευνας και χρησιμοποιήθηκαν για να περιορίσουν την περιοχή έρευνας, είπε ο αξιωματούχος. Ο ήχος κρίθηκε «μη οριστικός» και «λήφθηκε η απόφαση να συνεχίσουμε την αποστολή μας ως έρευνα και διάσωση και να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να σώσουμε τις ζωές στο πλοίο».

Ωστόσο, μόλις ξεκίνησε η έρευνα, τα πληρώματα είχαν σημαδούρες σόναρ στο νερό «σχεδόν συνεχώς» και δεν εντόπισαν κανένα «καταστροφικό συμβάν», είπε ο Μάουγκερ. 

Για το αν οι σοροί των μελών του πληρώματος μπορεί να βρεθούν, η η Δρ. Έιλεν Μάρτι, ειδικός στην ιατρική καταστροφών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Φλόριντα, εξήγησε ότι «δεν θα υπάρχει σχεδόν τίποτα. Είναι πολύ απίθανο να βρουν τίποτα από ανθρώπινο ιστό».

Ένας ιατρικός εμπειρογνώμονας, επίσης, είπε στον Άντερσον Κούπερ του CNN ότι μια έκρηξη σε βαθιά θάλασσα δεν θα αφήσει πίσω του κανένα απομεινάρι ανθρώπινης σορού που να μπορεί να βρεθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι στιγμής, ο θάνατος των πέντε επιβατών του Titan  φαίνεται πως ήταν ακαριαίος μετά την καταστροφική αποσυμπίεση που συνέβη λίγο πριν φτάσουν στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Ο θάνατoς και των πέντε θα πρέπει να έγινε γρήγορα και χωρίς πόνο, καθώς θα πέθαναν αμέσως από τις εξαιρετικές πιέσεις που ασκούνται σε τέτοια βάθη, εξήγησε ο πρώην διευθυντής υποβρύχιας ιατρικής στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, Ντέιλ Μολ.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο – Οι παράξενοι λόγοι που την κάνουν ελκυστική

Φρίκη στη Γαλλία: Νάρκωνε την γυναίκα του και έβαζε άλλους άνδρες να την βιάζουν (Photos)

Στο μυαλό των δισεκατομμυριούχων: Γιατί ψάχνουν ακραίες εμπειρίες; – Τι λέει κορυφαίος ψυχολόγος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 11:01