search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 23:30
MENU CLOSE

Φωτιά στο Λουτράκι: Ολονύχτια μάχη να κρατηθεί το μέτωπο μακριά από τα διυλιστήρια

18.07.2023 21:56
fotia-ag-theodoroi-1-new

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο του Λουτρακίου σε ασφαλή απόσταση από τα διυλιστήρια δίνει η πυροσβεστική.

Η φωτιά, που ξεκίνησε από την Καλλιθέα Λουτρακίου, προχώρησε με μεγάλη ταχύτητα προς την παραλία, ενώ οι ισχυροί άνεμοι και η ξηρασία προκαλούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέες εστίες. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, κάηκαν μέχρι και σπίτια στον Άγιο Χαράλαμπο. Στα διυλιστήρια της Motor Oil που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση έχει κρατηθεί το μέτωπο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε ασφαλή απόσταση και η προσπάθεια όλο το βράδυ θα επικεντρωθεί στο να κρατηθεί εκεί και να μην δημιουργήσει πρόβλημα στις κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις. Μήνυμα «112» για εκκένωση κοντινών οικισμών. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική Οδό, παραμένει κλειστή η νέα.

Το γεγονός ότι έπεσαν οι άνεμοι αλλά και ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα, συνέβαλε ώστε να είναι καλύτερη η εικόνα λίγο πριν πέσει η νύχτα.

Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται στη διατήρηση του πύρινου μετώπου στην κορυφογραμμή, σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί καθ όλη τη διάρκεια της βραδιάς στον οικισμό Πανοράματος.  

Νωρίτερα, το μέτωπο έδειξε να πλησιάζει επικίνδυνα τα διυλιστήρια, προκαλώντας τη μέγιστη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο σημείο. Με την παρέμβαση, ωστόσο, των επίγειων δυνάμεων, αλλά και των εναέριων μέσων, η πορεία του πύρινου μετώπου ανακόπηκε και περιορίστηκε σε ικανή απόσταση από τις εγκαταστάσεις, εξασφαλίζοντας την ασφάλειά τους,

Στο Λουτράκι, η φωτιά αναζωπυρώθηκε στην περιοχή γύρω από τα διυλιστήρια και επιχείρησαν 2 ελικόπτερα και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη. Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων έφερε καρπούς καθώς ετέθη υπό έλεγχο.

Νωρίτερα, μήνυμα από το 112 για εκκένωση έλαβαν όσοι βρίσκονται στον οικισμό Γλυκιά Ζωή Κορινθίας, δίπλα από τα διυλιστήρια.

Το μήνυμα του υπουργείο Κλιματικής κρίσης, έδωσε εντολή στους κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν προς τους Αγίους Θεοδώρους καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει αρκετά.

Παράλληλα, 112 ήχησε και για τους οικισμούς Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Όθωνα και Ευταξία, ζητώντας από τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε στη Νέα και στην παλαιά Εθνικό Οδό Αθηνών Κορίνθου από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Μετά τις 9:00 το βράδυ η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε αλλά μόνο στην παλαιά Εθνική Οδό.

Σε απόσταση 1,5 χλμ από τα διυλιστήρια της MOTOR OIL βρίσκόταν νωρίτερα το μέτωπο της φωτιάς που καίει την περιοχή του Λουτρακίου, σύμφωνα με το PROMETHEUS Team – Disaster Intelligence.

Όπως σημειώνεται σε ανάρτηση στα Social Media «Σε ετοιμότητα οι υποδομές ασφαλείας των διυλιστηρίων της MOTOR OIL για κάθε ενδεχόμενο καθώς η απόσταση από την πυρκαγιά είναι της τάξεως του 1,5 km».

Σύμφωνα με την ανάρτηση, οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν τη φωτιά στον οικισμό «΄Αγιος Χαράλαμπος» που έχει κάψει ακόμη και σπίτια.

Παράλληλα, υπάρχει φόβος ότι η φωτιά στη Μάνδρα μπορεί και να «συναντηθεί» με αυτήν του Λουτρακίου, καθώς και στις δύο περιπτώσεις οι φλόγες βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην Εθνική Οδό.

Τον κίνδυνο να φτάσει η φωτιά στα διυλιστήρια είχε επισημάνει, μιλώντας στην ΕΡΤ και ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, είπε ότι το μέτωπο του Λουτρακίου «είναι περίπου ένα χιλιόμετρο από τα διυλιστήρια της Motor Oil κι εκεί σ’ αυτό το μέτωπο γίνονται οι ρίψεις. Έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι και το ίδιο το εργοστάσιο έχει και ίδια μέσα ισχυρά, για να αντιμετωπίσουν το όποιο πρόβλημα».

«Η φωτιά φαίνεται να κινείται απειλητικά προς την νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στην περιοχή των διοδίων του Καλαμακίου», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χάρης Βυτινιώτης.

Όπως προσέθεσε, με αφορμή τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στις περιοχές των Ισθμίων και του Πανοράματος, «το κακό συνεχίζεται και δεν θεωρούμε πως βρισκόμαστε σε μία κατάσταση ύφεσης, αλλά αυτό που καταγράφεται είναι μία επαναλαμβανόμενη ανεξέλεγκτη κατάσταση».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά», ενώ αναφερόμενος στα μηχανήματα του στρατού που επιχειρούν, σημείωσε ότι «προσπαθούν, όπου μπορούν, να ανοίγουν δρόμους πρόσβασης στα πυροσβεστικά οχήματα».

Ακόμη, ο Χάρης Βυτινιώτης τόνισε ότι «είναι σημαντική και η συμβολή των εθελοντών, αλλά και των μηχανημάτων της αυτοδιοίκησης, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς».

Μιλώντας στον Alpha έκανε λόγο για 30 καμένα σπίτια στο Λουτράκι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Λουτρακίου

Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κηρύχθηκε νωρίτερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες (δηλαδή μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2024) για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της φωτιάς που έχει κατακάψει ολόκληρα στρέμματα και σπίτια, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση στο Facebook.

Την κήρυξη του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας (Αρ. Πρ. Α2359/18.07.2023 με ΑΔΑ:9ΣΖΥ46ΝΠΙΘ-3ΞΖ), αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα της δημοτικής αρχής, για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 17.07.2023 στις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Ισθμίας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων.

Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024.

Ήδη είναι αποκαρδιωτικές οι εικόνες από το Λουτράκι και τις γύρω περιοχές, καθώς η επέλαση της φωτιάς που ξέσπασε χθες συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και δίνεται μάχη για να περιοριστεί και να σβήσει, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι πλησιάζει διυλιστήρια.

Η φωτιά ξέσπασε χθες στην Καλλιθέα στο Λουτράκι και αναζωπυρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, αφού τα μελτέμια που φυσούν δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής. Το μέτωπο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν παράλληλα και στη Μάνδρα και τα Δερβενοχώρια.

Η φωτιά στο Λουτράκι έχει ήδη αφήσει πίσω της στρέμματα καμένης γης και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και στον Άγιο Χαράλαμπο Κορινθίας. Οι ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν νέες αναζωπυρώσεις, στις περιοχές του Άγιου Χαράλαμπου και του Πανοράματος.

Η πυρκαγιά έφτασε νωρίτερα στον οικισμό «Άγιος Χαράλαμπος» όπου σπίτια και αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ ακούστηκαν και εκρήξεις. Να σημειωθεί πως οι οικισμοί «Άγιος Χαράλαμπος» και «Πανόραμα» έχουν εκκενωθεί.

Για την κατάσβεση της φωτιάς στο Λουτράκι επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα, 48 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, κατά την επίσημη ενημέρωση, οι δυνάμεις του Σώματος αντιμετωπίζουν πολλές ενεργές εστίες και πολλές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, «η κατάσταση με την εξέλιξη της φωτιάς θα μπορούσα να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη, το μέτωπο έχει ανατολική κατεύθυνση προς την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου».

Πληγέντες από τη φωτιά φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία

Πρωτοβουλία για τη φιλοξενία πληγέντων από την φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας Λουτρακίου έχει λάβει ο δήμος, σε συνεργασία με την ένωση ξενοδόχων Κορινθίας και τους ξενοδόχους.

Σύμφωνα με το δήμο Λουτρακίου, «ήδη, έχουν φιλοξενηθεί στα ξενοδοχεία του δήμου μας πάνω από 150 άτομα και συνεχίζουμε να δεχόμαστε κλήσεις συμπολιτών μας, που αναζητούν κατάλυμα για διαμονή και τους οποίους προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο».

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στο Δαφνί: Δεύτερο μέτωπο νότια της Λεωφόρου Αθηνών

Φωτιές σε Δερβενοχώρια-Λουτράκι: Πώς φαίνονται τα πύρινα μέτωπα από τον δορυφόρο της NASA

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο – Σε ποιες περιοχές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 23:25