search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 09:20
MENU CLOSE

Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ

02.08.2023 21:03
ipnos-new
Πηγή: Unsplash

Μικρές αλλαγές στις συνήθειες ύπνου μεταξύ των ημερών που εργαζόμαστε και εκείνων που δεν εργαζόμαστε θα μπορούσαν να μας βλάψουν.

Μία νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ενήλικες και διεξήχθη από επιστήμονες του Kings College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι ακόμη και μια διαφορά 90 λεπτών κατά μέσο όρο στην ώρα που πάτε για ύπνο το βράδυ κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης εβδομάδας θα μπορούσε να επηρεάσει τους τύπους βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο.

Όταν διαταράσσεται ο ύπνος μας, ιδιαίτερα από μία εργασία σε βάρδιες, αυτό είναι γνωστό ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία. Η σταθερότητα στις ώρες ύπνου και αφύπνισης και η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κάποιας ασθένειας.

«Οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου μπορεί να ενισχύσουν τα είδη μικροβίων που έχουν δυσμενείς συσχετίσεις με την υγεία», δήλωσε η Kate Bermingham, συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος επιστήμονας διατροφής στην εταιρεία επιστημών υγείας Zoe.

Το να πηγαίνει κάποιος για ύπνο και να ξυπνάει σε πολύ διαφορετικές ώρες μέσα στην εβδομάδα σε σύγκριση με το Σαββατοκύριακο, είναι γνωστό ως κοινωνικό jetlag. Πιστεύεται ότι επηρεάζει περισσότερο από το 40% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την μελέτη. Είναι πιο συχνό σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ενώ στη συνέχεια μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε.

Διαταραχές ύπνου και διατροφή

Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη, ανέλυσαν τον ύπνο και το αίμα τους, συγκέντρωσαν δείγματα κοπράνων και κατέγραψαν όλα όσα έφαγαν σε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο.

Όσοι είχαν κοινωνικό jetlag (16%), είχαν περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν μια διατροφή με πατάτες και τσιπς, ζαχαρούχα ροφήματα και λιγότερα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με κοινωνικό jetlag έτρωγαν λιγότερες φυτικές ίνες από εκείνους με πιο σταθερούς χρόνους ύπνου.

Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι το κοινωνικό jetlag συνδέεται με την αύξηση βάρους, τις ασθένειες και την ψυχική κόπωση. «Η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει τις επιλογές – και οι άνθρωποι λαχταρούν περισσότερους υδατάνθρακες ή τροφές με ζάχαρη», λέει η Δρ Bermingham.

Μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει τα επίπεδα συγκεκριμένων βακτηρίων στο έντερο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρία από τα έξι είδη μικροβίων που ήταν πιο άφθονα στα έντερα της ομάδας κοινωνικού jetlag συνδέονται με κακή ποιότητα διατροφής, παχυσαρκία και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και κινδύνου εγκεφαλικού.

Η σχέση μεταξύ ύπνου, διατροφής και βακτηρίων του εντέρου είναι περίπλοκη και υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε, λέει η ερευνητική ομάδα. Εν τω μεταξύ, η συμβουλή των ειδικών είναι να είστε συνεπής με τον ύπνο σας κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Πηγή: healthstat.gr

Διαβάστε επίσης:

Το «θαυματουργό» λαχανικό που προστατεύει την καρδιά και ρίχνει τη χοληστερόλη

Επιστήμονες αναπτύσσουν χημειοθεραπεία ικανή να σκοτώσει όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους

Καρκίνος του μαστού: H «έξυπνη» συσκευή που εντοπίζει εγκαίρως τα καρκινικά κύτταρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 09:18