search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 02:40
MENU CLOSE

Ιερουσαλήμ: Συγκλονιστικό βίντεο από την επίθεση υπερορθόδοξων εβραίων εναντίον χριστιανών πιστών – Οι αντιδράσεις

04.10.2023 11:31
jerusalem_epithesi_0410_1920-1080_new

Βίντεο στο οποίο φαίνονται υπερορθόδοξοι Εβραίοι να φτύνουν στο έδαφος καθώς ξένοι χριστιανοί πιστοί μεταφέρουν έναν ξύλινο σταυρό στην Ιερουσαλήμ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και μια σειρά από καταδικαστικές δηλώσεις.

Το περιστατικό, που κατά την Haaretz είναι ένα από τα πολλά που έχουν συμβεί στους Αγίους Τόπους, καταδικάστηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Ισραήλ.

Ωστόσο όπως επισημαίνει ο Guardian, αφότου σχηματίστηκε η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ, στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, έχουν ενταθεί οι ανησυχίες των θρησκευτικών ηγετών για περιστατικά προσβολής της χριστιανικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ.

Μάλιστα, ο διορισμένος από το Βατικανό Πατριάρχης των Λατίνων προειδοποίησε ότι οι χριστιανοί βρίσκονται σε κίνδυνο, με δεδομένη τη διακυβέρνηση του Ισραήλ από την ακραία συντηρητική κυβέρνηση. Κατά τον Guardian, πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ, στην οποία συμμετέχουν υπερεθνικιστές όπως ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, έχει δώσει μια αίσθηση ατιμωρησίας στους εβραίους εξτρεμιστές.

«Αυτό που συνέβη με τον ακροδεξιό θρησκευτικό εθνικισμό είναι ότι η εβραϊκή ταυτότητα ταυτίζεται με τον αντιχριστιανισμό», δήλωσε ο Γίσκα Χαράνι, ιδρυτής ισραηλινής τηλεφωνικής υπηρεσίας όπου καταγγέλλονται οι αντιχριστιανικές επιθέσεις. «Ακόμα και η κυβέρνηση δεν τις ενθαρρύνει, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρχουν κυρώσεις», πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες για την αυξανόμενη έλλειψη ανεκτικότητας είναι αντίθετη ως προς τις διακηρύξεις του Ισραήλ για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερία στους Αγίους Τόπους.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «δεσμεύεται απολύτως ως προς την προστασία του ιερού δικαιώματος στο προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, για όλες τις θρησκείες».

Το περιστατικό με τους υπερορθόδοξους εβραίους να φτύνουν καθώς περνούν από δίπλα τους ξένοι προσκυνητές, στην Παλαιά Πόλη, καταγράφηκε σε βίντεο από δημοσιογράφο της ισραηλινής κεντροαριστερής εφημερίδας Haaretz.

ΟΙ προσκυνητές κρατούσαν έναν ξύλινο σταυρό και ετοιμάζονταν να κάνουν πομπή στην οδό που πιστεύεται ότι ακολούθησε ο Ιησούς πριν από την σταύρωσή του. Στη διαδρομή υπερορθόδοξοι εβραίοι με μαύρα κοστούμια και μαύρα καπέλα, περιορίζουν τον χώρο που έχουν οι ξένοι προσκυνητές και φτύνουν πίσω τους, καθώς εκείνοι βαδίζουν με προορισμό το Όρος των Ελαιών.

Σχολιάζοντας το περιστατικό ο Ελίσα Γέρεντ, ένας υπερεθνικιστής εβραίων έποικος και πρώην σύμβουλος βουλευτή της κυβερνητικής συμμαχίας του Νετανιάχου, υπερασπίστηκε τους εβραίους που έφτυσαν τους ξένους προσκυνητές, γράφοντας ότι αυτή η στάση είναι «αρχαίο εβραϊκό έθιμο».

Ωστόσο, οι ακτιβιστές που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πιστών όλων των θρησκειών καταγγέλλουν ότι οι επιθέσεις εναντίον χριστιανών έχουν αυξηθεί κατά 100% φέτος και δεν περιορίζονται μόνο στο φτύσιμο των πιστών, αλλά γίνονται επίσης λιθοβολισμοί και βανδαλισμοί.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο από την άγρια δολοφονία ακτιβιστή μέσα στη μέση του δρόμου

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε άνδρας που είχε σκοτώσει δύο γυναίκες πριν 27 χρόνια – Τα τελευταία λόγια και το μήνυμα στον κυβερνήτη

Βαλτιμόρη: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε πανεπιστημιούπολη – Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50