search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:43
MENU CLOSE

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Συμμαχίες και ζυμώσεις στις περιφέρειες που πάνε σε β’ γύρο

10.10.2023 09:55
perifereis new

Έντονες διεργασίες είναι σε εξέλιξη, όπως είναι φυσικό, στις 6 περιφέρειες που θα διεξαχθουν επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή.

Ζυμώσεις, παρασκηνιακές και όχι μόνο κινήσεις, επαφές γίνονται για την τελική επικράτηση΄.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει πολύ μεγάλη βάση στο Βόρειο Αιγαίο για πολλούς λόγους, ο ένας έχει σχέση με τα ελληνοτουρκικά και ο άλλος συνδέεται με την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων. 

«Κερδίσαμε 7 Περιφέρειες από την πρώτη Κυριακή, αλλά προφανώς δεν σταματάμε εδώ. Θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό και να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες και να στηρίξουμε εκείνους τους περιφερειάρχες στους οποίους δώσαμε ανοιχτή πολιτική στήριξη» είπε ο πρωθυπουργός που βρέθηκε χθες στη Μυτιλήνη έχοντας στο πλευρό του τον γαλάζιο υποψήφιο Αλκ. Στεφανή, ο οποίος, στον πρώτο γύρο πέτυχε την πρωτιά έναντι του νυν περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη με επτά ποσοστιαίες μονάδες και η μάχη για την τελική επικράτηση σκληρής.

Οι σχέσεις Μητσοτάκη – Μουτζούρη είναι κάκιστες. Η αντιπολίτευση ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσπιστη απεναντι στον νυν περιφερειάρχη Βορειου Αιγαίου εξαιτίας των ακροδεξιών απόψεων του τελευταίου.

Μεγάλη μάχη στη Θεσσαλία

Μεγάλη μάχη θα δώσει η ΝΔ για να κερδίσει την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την μόνη που στον δεύτερο γύρο κατάφερε να περάσει υποψήφιος που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί τη Μαγνησία μαζί με τον κ. Αγοραστό στο τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να παράσχει ισχυρή στήριξη στον νυν περιφερειάρχη, ενώ κρίσιμη θα είναι η στάση των ψηφοφόρων της ανεξάρτητης υποψήφιας Ελευθερίας Τζανακούλη που έχει νεοδημοκρατικές καταβολές.

Από τις πιο δύσκολες μάχες αναμένονται στη Δυτική Μακεδονία, όπου ο «αντάρτης» πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης (35,51%) κατέγραψε μικρό προβάδισμα έναντι του νυν περιφερειάρχη και υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ Γ. Κασαπίδη, που έλαβε ποσοστό 34,25%.

Ο Γ, Κασαπίδης ξεκινησε νεα προεκλογική εκστρατεία πόρτα – πόρτα, ενώ σκοπεύει να επισκεφτεί μέχρι μκαι το τελευταίο χωριό της περιφέρειας του.

Ρυθμιστές στην συγκεκριμένη περιφέρεια είναι η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ζεμπιλιάδου Γεωργία με 20,14%, και οι Στολτίδης Νόντας με 5,68% και Πράσσος Στέφανος με 2,56%.

Σε δύσκολη θέση η Κράτσα

Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο γαλάζιος «αντάρτης» Ιωάννης Τρεπεκλής έχει σαφέστατο προβάδισμα με 32,29% και ακολουθεί η Ρόδη Κράτσα με 27,51%, με αποτέλεσμα, ο λόγος των προσδοκιών των γαλάζιων να είναι πολύ χαμηλά για την τελική επικράτηση της επίσημης υποψηφιότητάς της. της ΝΔ.

Μεγάλος νικητής ήταν ο Γιάννης Τρεπεκλής, ο οποίος χωρίς επίσημη στήριξη βρέθηκε (για δεύτερη φορά στην αυτοδιοικητική του καριέρα) απέναντι στην επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος στο οποίο ανήκει, κερδίζοντας την πρωτιά.

Επικράτησε με σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά της δεύτερης Ρόδης Κράτσα, η οποία πάντως από την πλευρά της (και με τεράστια στήριξη από όλο τον κρατικό και κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ.) διέψευσε εκτιμήσεις που την έφερναν να δίνει μάχη με το Θεόδωρο Γαλιατσάτο αφού κατέκτησε τη δεύτερη θέση με χαρακτηριστική άνεση και σχεδόν διπλάσιο ποσοστό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με την Αλεξάνδρα Μπαλού, πέτυχε αν όχι το υψηλότερο (η καταμέτρηση την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο συνεχιζόταν), ένα από τα υψηλότερα πανελλαδικά ποσοστά της παράταξης του Κ.Κ.Ε. με σχεδόν 14%, ενώ αξιοπρεπέστατη ήταν και η επίδοση της Μαρίας Δρυ που πλησίασε το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές, παρά το ότι πολλά στελέχη του κινήματος συμμετείχαν σε άλλα ψηφοδέλτια.

Πτωχός και Μέτιος

Το «παρών» αναμένεται να δώσει ο κ. Μητσοτάκης και στο πλευρό του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο (όπου οι σχέσεις ΝΔ και του έτερου υποψηφίου Τατούλη είναι ανύπαρκτες) και του Χρήστου Μέτιου στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, οι οποίοι άγγιξαν τη νίκη στον πρώτο γύρο και εκτιμάται ότι θα επικρατήσουν των αντιπάλων τους την προσεχή Κυριακή.

Διαβάστε επίσης

Πώς ο Μπέος επαναφέρει το ζήτημα του γάμου για ομόφυλα ζευγάρια και προκαλεί «πονοκέφαλο» στη ΝΔ

Ο Μπέος, η ΝΔ και το στοίχημα της κυβέρνησης για την επόμενη Κυριακή

ΠΑΣΟΚ: Με στόχο «το 2 στα 2» για να επιβεβαιώσει την υπεροχή του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 



google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07