search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:48
MENU CLOSE

Τζόγος: Οι Έλληνες παίζουν κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ φέτος, τα διπλά από το 2019 – Έρχεται μείωση της φορολογίας παικτών

30.10.2023 09:40
dice-5012425_1920

Γύρω στα 900 εκατομμύρια ευρώ και ίσως και παραπάνω αναμένεται να φτάσει το ποσό που θα τζογάρουν το 2023 οι Έλληνες σε διαδικτυακές εταιρείες!

Το ποσό αυτό ήταν 742,25 εκατ. ευρώ το 2022, άρα πρόκειται για σημαντική άνοδο 20%, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Δημήτρης Ντζανάτος.

Αλλά είναι σχεδόν διπλάσιο από το 2019, – χρονιά πριν ξεσπάσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση, – όταν το αντίστοιχο ποσό είχε διαμορφωθεί στα 437 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η κατηγορία των παιγνίων τύπου καζίνο μέσω διαδικτύου (αριθμοπαιχνίδια, φρουτάκια κ.α.), κατά την χρονική περίοδο 2019-2023, έχει ενισχυθεί κατά 328%.

Την ίδια περίοδο και ο αθλητικός στοιχηματισμός έχει καταγράψει άνοδο κατά  20%, κοντά δηλαδή στο μέσο όρο της αγοράς.

Στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού επισημαίνει ο Χρήστος Παναγόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Παιγνίων (HGA) δραστηριοποιούνται  17 πάροχοι, απασχολώντας περίπου 5.000 εργαζόμενους. Σημείωσε δε ότι πρόκειται  για ελληνικό success story και εκτίμησε ότι το online gaming θα κερδίζει συνεχώς μερίδια έναντι του επίγειου gaming.

Από αυτό το τζογάρισμα φέτος στα ταμεία του κράτους εκτιμάται ότι θα μπουν 540 εκατ. ευρώ από το υφιστάμενη φορολογία, η οποία περιλαμβάνει φόρο 35% επί του GGR καθώς και τον φόρο στα κέρδη των παικτών. Συγκεκριμένα από τα αυτά τα έσοδα τα 311 εκ. ευρώ είναι δημόσια έσοδα στα οποία όμως προστίθενται και 229 εκ. ευρώ από το φόρο παίκτη και των φόρο ΑΕ.

Αυτό το ύψος της φορολογίας αποτελεί την μόνιμη γκρίνια των εταιρειών του κλάδου με μόνιμη άδεια καθώς όπως όπως υποστηρίζουν ο φόρος παίκτη που επιβάλλεται στα ποσά που κερδίζονται (από 100 ευρώ και πάνω), έχει οδηγήσει αρκετούς να στρέφονται στον παράνομο τζόγο, ο οποίος σύμφωνα με έρευνες παρουσιάζει έσοδα κοντά στα 6 δισ. ευρώ.

Τα site που είναι στη λίστα του παράνομου τζόγου υπολογίζονται σε πάνω από 4.000 ονόματα, αλλά δεν σταματούν όταν εντοπίζονται καθώς μεταλλάσσονται συνεχώς, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Παιγνίων συνεργάζεται με τράπεζες προσπαθώντας να ελέγξει τη ροή του χρήματος.

Ωστόσο η Κυβέρνηση αφήνει πλέον ανοιχτό, δια στόματος  του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, το ενδεχόμενο να μειωθεί ο φόρος παικτών. Ο κ. Θεοχάρης αναφερόμενος στον παράνομο τζόγο και στις προσπάθειες να μειωθούν οι απώλειες που επιφέρει τόσο στα κρατικά ταμεία όσο και στους ίδιους τους παρόχους, απέκλεισε τη μείωση της φορολογίας στα έσοδα των παρόχων.

Διαβάστε επίσης:

Πάρτι φοροδιαφυγής από 3.000 δισεκατομμυριούχους: Πώς κρύβουν εισοδήματα σε «φορολογικούς παραδείσους»

Ακρίβεια: Διπλάσια η τιμή της φέτας στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία

Θεοχάρης: «Χρειάζονται κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά του gaming» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:48