search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 03:03
MENU CLOSE

Απεργία στο Χόλιγουντ: Παραγωγικές οι συζητήσεις, αλλά οι δύο πλευρές «απέχουν πολύ»

31.10.2023 15:33
hollywood_apergia_3110_1920-1080_new
credit: AP

Σήμερα μέσα στο απόγευμα -πρωί ώρα Λος Άντζελες- αναμένεται να ξανακαθίσουν γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι των ηθοποιών και των άλλων ειδικοτήτων του κλάδου που εκπροσωπούνται από την SAG-AFTRA με τους εκπροσώπους των μεγάλων στούντιο και πλατφορμών μελών της AMPTP, ενώ η απεργία των ηθοποιών διανύει την 110η ημέρα.

«Παρόλο που οι συνομιλίες την τελευταία εβδομάδα ήταν παραγωγικές, παραμένουμε μακριά σε βασικά ζητήματα», ενημέρωσε χθες τα μέλη του Σωματείου Ηθοποιών ΗΠΑ εκπρόσωπος της επιτροπής διαπραγματεύσεων.

Σημαντικά θέματα που αναμένεται να ρυθμιστούν σε προσεχείς συνεδριάσεις, εκτός απρόοπτου,  αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για τους εργαζόμενους στο χώρο της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και του ραδιοφώνου, μεταξύ των οποίων η οριοθετημένη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η εύλογη αμοιβή από τα έσοδα των υπηρεσιών στρίμινγκ από τις μεταδόσεις και την επισκεψημότητα  οπτικοακουστικών παραγωγών σε αυτές.

Η επιτροπή διαπραγμάτευσης της SAG-AFTRA κάλεσε τα μέλη της να μην χαλαρώνουν, αντιθέτως να δίνουν μαζικό «παρών» σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για να ασκήσουν πίεση στη Συμμαχία των μεγάλων στούντιο και των συνδρομητικών υπηρεσιών OTT μετάδοσης περιεχομένου συνεχούς ροής.

Η κίνηση αυτή ήταν σαν ψυχρολουσία και μετρίασε τις ελπίδες που είχαν αναπτυχθεί στη βιομηχανία του θεάματος, ότι μια επικείμενη συμφωνία είναι «κοντά».

Οι διμερείς συναντήσεις είχαν ξαναρχίσει στις 24 Οκτωβρίου και συνεχίστηκαν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μέχρι τη Δευτέρα είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα σιγουριάς ότι, έπειτα από την πρόσφατη σειρά διαπραγματεύσεων, σε πυκνό μάλιστα χρόνο, θα έπαιρνε σάρκα και οστά μια νέα τριετής συμφωνία.

Στον τελευταία κύκλο επαφών οι εκπρόσωποι των στούντιο επισήμαναν στην επιτροπή διαπραγματεύσεων των ηθοποιών ότι αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου οι θερινές κινηματογραφικές παραγωγές του 2024, αρχικά, βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Σε συνθήκη επισφάλειας βρίσκονται και παραγωγές για τα κανάλια και τις συνδρομητικές πλατφόρμες ροής περιεχομένου.

Άνθρωπος από την πλευρά των μεγάλων επιχειρήσεων της οπτικοακουστικής βιομηχανίας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μια προσωρινή συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα.

Θετικό αποτιμάται από την SAG-AFTRA το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ με κατευθυντήριες γραμμές για την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο οποίο υπάρχουν ειδικές διατάξεις που  διαμορφώνουν ένα πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων από τις επιβλαβείς χρήσεις της ΤΝ. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για μια προσέγγιση με επίκεντρο τον άνθρωπο», αναφέρει το Σωματείο των ηθοποιών, η Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης έχει δηλώσει πως  συμφωνεί οι ερμηνευτές πρέπει να δίνουν τη συγκατάθεση τους και να πληρώνονται από την χρήση της ΤΝ, αλλά το Σωματείο επισημαίνει πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Διαβάστε επίσης:

Αγνώριστη η Ντρου Μπάριμορ ως… Μπομπ Ρος! (photos/videos)

ΕΡΤ: «Περίεργοι» υπολογισμοί μισθών σε συμβασιούχους του ΕΡΤNews

Λιάγκας κατά Μπέου: Οι ίδιοι σας οι ψηφοφόροι θα ντρέπονται (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44